Fermierii din Bulgaria sunt împotriva importului de produse agricole din Ucraina și desfășoară proteste, scrie BBC. Aceștia blochează drumurile și cer prelungirea interzicerii importului de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui din Ucraina.
Fermierii bulgari au ieșit pe drumuri cu tehnica pe care o posedă, blocând traficul în semn de protest față de decizia parlamentului bulgar de a nu extinde interdicția importului de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui din Ucraina după 15 septembrie.
Fermierii cer prelungirea interzicerii importului acestor produse, precum și interzicerea importului de ulei nerafinat, fructe și legume proaspete și congelate, lapte și produse lactate, carne și produse din carne, animale vii și miere din Ucraina.
Bulgaria a luat decizia de a nu extinde interdicția de import de cereale ucrainene pe 14 septembrie. De cealaltă parte, fermierii bulgari dau vina pe importurile ucrainene pentru scăderea prețurilor pe piețele locale.
Potrivit agrobiznes.ro, în luna mai, Uniunea Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui provenite din Ucraina, permiţând în acelaşi timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte. Această interdicţie a expirat pe 15 septembrie.
Polonia, Slovacia şi Ungaria au anunţat vineri că vor păstra propriile lor restricţii cu privire la importurile de cereale ucrainene, în pofida deciziei Comisiei. Autorităţile de la Varşovia, Bratislava şi Budapesta susţin că acţionează în interesele economiilor lor şi că deciziilor lor sunt destinate să protejeze fermierii lor de afluxul de produse ucrainene.
Astfel, Ucraina intenţionează să dea în judecată Polonia, Ungaria şi Slovacia din cauza restricţiilor pe care aceste state le-au impus pentru importurile de produse alimentare ucrainene. Declarațiile au fost făcute de reprezentantul pentru comerţ al Ucrainei Taras Kacika.
Potrivit agrobiznes.ro, Ucraina era unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de cereale, înainte ca invazia rusească din 2022 să îi reducă capacitatea de a expedia produse agricole prin porturile sale de la Marea Neagră.
De atunci încoace, fermierii ucraineni s-au bazat pe exporturile realizate prin ţările vecine. Cu toate acestea, afluxul de cereale şi oleaginoase ucrainene în ţările vecine a afectat veniturile fermierilor est-europeni astfel că guvernele din regiune au interzis importurile de produse agricole din Ucraina.
***
În iunie 2023, prim-ministrul Dorin Recean susținea că Moldova nu poate să impună restricții temporare la importul de cereale din Ucraina, în condiția în care țara vecină și poporul său apără Moldova de război. Mai mult decât atât, oficialul a dat asigurări că importurile de cereale ucrainene nu reprezintă o problemă pentru Chișinău, iar dacă ar exista – ar fi rezolvată corespunzător. Reacția șefului Guvernului a venit după ce, pentru a doua zi la rând, fermierii din Moldova și-au scos tehnica agricolă în stradă, în semn de protest.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!