Impozite, îndemnizații, automobile, numerar. Ce schimbări îi așteaptă pe locuitorii Moldovei în anul 2021?
Full Article 8 minutes read

Impozite, îndemnizații, automobile, numerar. Ce schimbări îi așteaptă pe locuitorii Moldovei în anul 2021?

În anul 2021, ne așteaptă mai multe noutăți și schimbări privind impozitele, salariile, pensiile, îndemnizațiile, automobilele vechi și multe altele. NM relatează succint, ce se va schimba în noul an și cine va fi vizat.

Taxe și impozite

Scutirea personală

În anul 2021, mărimea scutirii la impozitul pe venit se va majora. Mărimea scutirii personale va crește cu 1200 de lei – de la 24 000 până la 25 200 de lei. Se va majora – cu 900 de lei – și mărimea scutirii pentru soț/soție majoră – de la 18 000 până la 18 900 de lei. Mărimea scutirii pentru fiecare persoană întreținută va crește cu 1500 de lei – de la 3000 până la 4500 de lei, iar pentru persoanele cu dizabilități – cu 900 de lei: de la 18 000 până la 18 900 de lei.

Impozitarea depozitelor bancare

De la 1 ianuarie 2021, vor fi impozitate cu 3% dobânzile de la depozitele bancare și valorile mobiliare corporative.

Taxe pentru deșeuri la Chișinău

Din 1 ianuarie, locuitorii Chișinăului vor fi obligați să plătească impozite pentru gunoi: 10 lei pe lună pentru fiecare proprietar.

Banii acumulați din aceste taxe vor constitui, conform estimărilor primăriei, circa 100 milioane de lei anual. Autoritățile capitalei intenționează să-i cheltuiască pentru reparația blocurilor, acoperișurilor, curților blocurilor, trotuarelor și drumurilor.

TVA pentru HoReCa

În anul viitor, cota TVA pentru localurile de alimentație publică și businessul hotelier se va reduce de la 15% până la 12%. Vor face excepție produsele alcoolice care sunt comercializate în aceste localuri.

Accizele la produsele alcoolice, petroliere și cele din tutun

Autoritățile au aprobat noile taxe pentru accizele pentru următorii trei ani. Astfel, accizele la berea de malț vor crește de la 2,63 de lei pentru un litru în anul 2020 până la 2,76 lei în anul 2021, iar în 2023, va ajunge până la 3,05 lei. Accizele la alcool și băuturile spirtoase tari se vor majora de la 104,33 lei pentru un litru de alcool absolut până la 109,55 lei în anul 2021, iar în 2023, cota va crește până la 120,77 lei.

Vor crește și accizele la țigări. De notat că din anul 2021, nu se va mai face divizarea țigărilor în cele cu filtru și cele fără filtru. Pentru toate țigările, accizul va fi de 621 de lei + 13% din valoarea a 50 de pachete de țigări, dar nu mai puțin de 16,7 lei pentru un pachet de țigări. În prezent, accizul la țigări cu filtru este de 410 lei + 12% pentru 1 mie de țigări, dar nu mai puțin de 10,8 lei pentru un pachet. În anul 2023, accizul minim la un pachet de țigări ar trebui să constituie 22,06 lei. Iar pentru țigările și cigarillo, accizul se va menține la nivelul precedent – 41% din cost.

Și accizele la carburanți se vor majora. Astfel, accizul la benzină va crește de la 5960 de lei pentru o tonă până la 6490 de lei în anul 2021 și până la 7713 lei în anul 2023. Cota accizelor la motorină va crește de la 2508 lei până la 2734 de lei pentru o tonă în anul viitor și până la 3248 de lei în anul 2023.

Taxele pentru operatorii de telefonie mobilă

Pentru operatorii de telefonie mobilă, se vor reduce taxele pentru Fondul de susținere a populației – de la 2,5% până la 1,5% din volumul de vânzări. Autoritățile au introdus această taxă în anul 2000, când telefonia mobilă încă era un lux pentru majoritatea cetățenilor.

Vămuirea automobilelor vechi

Din anul 2021, în Moldova vor putea fi din nou importate automobile mai vechi de 10 ani. Ce-i drept, prețul vămuirii unui automobil mai vechi de 20 de ani ar putea fi de trei-șapte ori mai mare decât în cazul unuia nou.

Noi împuterniciri pentru Serviciul Fiscal

Anul acesta, în cadrul Serviciului Fiscal va apărea un departament special care va avea împuternicirile poliției financiare. În cadrul acestei unități vor activa 70 de persoane care vor putea iniția cauze penale pentru antreprenoriat ilegal și evaziune fiscală.

Salarii

Salariul minim

De la 1 mai 2021, mărimea salariului minim se va majora cu 160 de lei – de la 2775 de lei până la 2935 de lei.

Salariul lucrătorilor medicali

Salariile lucrătorilor medicali au fost majorate începând cu 1 ianuarie 2021. Autoritățile au inițiat dublarea treptată a salariilor medicilor în luna septembrie 2020: atunci, majorarea a fost de 30%. De la 1 ianuarie, salariul a fost majorat cu încă 30%, iar în a doua jumătate a anului, urmează să fie majorat cu 40%.

Indemnizații

Indemnizația pentru îngrijirea copilului

De la 1 ianuarie, s-a majorat cu 1160 de lei indemnizația unică la nașterea copilului – în prezent, aceasta este de 9459 de lei. De asemenea, a crescut îndemnizația pentru îngrijirea copilului acordată părinților neasigurați: pentru fiecare copil mai mic de doi ani, aceștia vor primi acum 740 de lei lunar (cu 100 de lei mai mult decât în anul 2020). Va crește și indemnizația pentru părinții de gemeni și mai mulți copii născuți dintr-o singură sarcină. Părinții beneficiază de această indemnizație în perioada în care copiii au împlinit deja doi ani, dar încă nu au împlinit trei ani: în prezent, această indemnizație este de 370 de lei (cu 50 de lei mai mult decât în 2020).

Indemnizații pentru veterani

De la 1 ianuarie, s-au mărit și indemnizațiile pentru unele categorii de veterani. Prestațiile lunare pentru participanții la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și a independenței Moldovei, precum și pentru persoanele participante la acțiunile de luptă din Afganistan și pe teritoriile altor state au crescut de la 300 până la 500 de lei.

Veteranii cu dizabilități de pe urma serviciului militar sau ca urmare a avariei de la Cernobîl vor primi îndemnizații majorate cu 100 de lei – până la 800 de lei, 650 de lei și, respectiv, 570 de lei.

Îndemnizații majorate cu până la 275 de lei vor primi veteranii care au fost decorați cu ordine și medalii pentru muncă asiduă și serviciu militar impecabil în spatele frontului în anii celui de-al Doilea Război Mondial.

Alte schimbări

Piața tutunului

Din acest an, autoritățile au permis plasarea țigărilor electronice și a IQOS pe rafturile magazinelor. De asemenea, autoritățile au mărit puterea maximă admisibilă a țigărilor electronice de la 20 mg până la 72 mg per 1 ml de lichid.

Fondurile de pensii private

De la 17 iunie curent, în Moldova vor începe să funcționeze fondurile de pensii private. De o pensie suplimentară prin intermediul acestor fonduri va putea beneficia o persoană care a atins vârsta de 60 de ani și care a plătit contribuții în acest fond în decurs de 60 de luni. Mărimea contribuției este calculată în baza unui plan individual de pensii. De notat că această sumă va putea fi plătită atât de angajat, cât și de angajat împreună cu angajatorul. La atingerea vârstei de pensionare, plătitorul de contribuții va putea primi sau o plată unică, sau o rentă limitată pe viață.

În primii trei ani de activitate, capitalul minim al fondului trebuie să fie de cel puțin 25 de mii de euro, iar ulterior, în decurs de șapte ani, acesta trebuie să se mărească cu cel puțin 125 mii de euro.

Numerar

De la 1 mai, cetățenii nu vor putea plăti cu numerar pentru tranzacțiile de vânzare-cumpărare care depășesc suma de 100 de mii de lei. Iar companiile cu o cifră de afaceri mai mare de 500 de mii de lei anual vor fi obligate să instaleze, până la 1 iulie, terminale pentru perceperea plăților cu cardul.

Știrile rusești

Știrile și programele informative și cele analitice din Rusia au revenit la posturile de televiziune din Moldova. Amendamentele la Codul serviciilor media audiovizuale, care anulează interdicția privind difuzarea acestora pe teritoriul Moldovei, au fost promovate de socialiști, susținuți de Partidul „Șor” și grupul Pentru Moldova.

Victimele violenței

Începând cu anul acesta, poliția va monitoriza agresorii familiali cu ajutorul unor brățări electronice, care vor fi instalate după pronunțarea deciziei de judecată. Dacă agresorul se va apropia de victimă la o distanță mai mică decât cea stabilită, semnalul va fi transmis către Inspectoratul Național de Probațiune, la telefonul mobil al victimei și la echipajul de poliție din imediata apropiere.

Totodată, anul acesta, în Moldova va fi deschis Centrul de Justiție Familială. În cadrul acestuia vor activa juriști, asistenți sociali și reprezentanți ai poliției. Apărătorii drepturilor omului consideră că datorită deschiderii Centrului, se va reduce birocrația în astfel de situații și va fi acordată asistență mult mai eficientă victimelor violenței în familie.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: