În 2022 le-a dorit ucrainenilor să fie mai toleranți, în 2023 – pace. Mesajul lui Lukașenko pentru ucraineni, de Ziua Independenței
Full Article 3 minutes read

În 2022 le-a dorit ucrainenilor să fie mai toleranți, în 2023 – pace. Mesajul lui Lukașenko pentru ucraineni, de Ziua Independenței

Pe 24 august ucrainenii marchează Ziua Independenței. Președintele Belarusului Alexandr Lukașenko a dorit „poporului frățesc ucrainean” ca pe pământul lor, foarte curând, „să domnească pacea”. El a spus că Belarusul și Ucraina trebuie să folosească „valoarea vecinătății” pentru a pune capăt confruntării și că „partea belarusă este gata să facă tot ce este necesar pentru aceasta”. 

Președintele Belarusului Alexandr Lukașenko a felicitat „poporul frățesc ucrainean” cu ocazia Zilei Independenței.

Lukașenko a scris în felicitarea sa că „multe generații de belaruși și ucraineni, secole, au trăit în armonie și respect”.

„Strămoșii noștri au făcut comerț, au creat familii și au crescut copii, împreună au luptat cu curaj împotriva fascismului”, a adăugat președintele belarus. „Și până în ziua de azi ne unește astfel de trăsături de caracter precum sârguința, respectul pentru bătrâni și tradițiile noastre”, a menționat Lukașenko.

El a mai spus că atât Belarus cât și Ucraina „au ales căi independente pentru dezvoltarea lor”.

„Trebuie să folosim valoarea vecinătății noastre pentru a pune capăt confruntării. Partea belarusă este gata să facă tot ce este necesar pentru aceasta și chiar mai mult”, a declarat Lukașenko.

În final, președintele Belarusului le-a dorit „tuturor locuitorilor din Ucraina ca foarte curând pe pământul lor să domnească pacea neprețuită și atât de necesară oamenilor”.

Și în 2022, președintele Belarusului a felicitat poporul ucrainean cu ocazia Zilei Independenței. Atunci le-a dorit ucrainenilor să fie mai toleranți.

***

Pe 24 august 2023 se împlinesc 547 zile de război în Ucraina. Pe 24 februarie 2022, în jurul orei 5:00, Vladimir Putin a anunțat începerea operațiunii militare în Ucraina. La rândul lui, liderul de la Kiev Vladimir Zelenski a declarat stare de război în Ucraina.

Pe 1 martie 2022, Lukașenko susținea că țara sa nu este implicată în războiul din Ucraina. Cu toate acestea, liderul de la Minsk a confirmat că în Belarus sunt pregătite sistemele de apărare antiaeriană. Pe 23 septembrie 2022, în timpul unei conversații cu jurnaliștii, președintele Belarusului a evidențiat încă o dată că țara sa nu se va implica în niciun război. „Vom lupta doar atunci când va trebui să ne apărăm casa, pământul”, a subliniat el.

În octombrie 2022, Lukașenko a confirmat că Belarusul participă „la operațiunea militară specială din Ucraina”. Cu toate acestea, el a spus că Belarusul „nu ucide pe nimeni”, dar participă pentru „a preveni răspândirea conflictului pe teritoriul său”. Participarea Belarusului la război, potrivit lui Lukașenko, constă în alimentarea și tratarea refugiaților veniți din Ucraina, dar nu în trimiterea armatei pe front.

În august 2023, președintele belarus Alexandr Lukașenko a avertizat autoritățile ucrainene că, dacă nu vor începe negocierile cu Rusia, trupele ruse „vor tăia accesul Ucrainei din partea Moldovei și Transnistriei”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: