În 2022 le-a dorit ucrainenilor să fie mai toleranți, în 2023 – pace. Mesajul lui Lukașenko pentru ucraineni, de Ziua Independenței

Pe 24 august ucrainenii marchează Ziua Independenței. Președintele Belarusului Alexandr Lukașenko a dorit „poporului frățesc ucrainean” ca pe pământul lor, foarte curând, „să domnească pacea”. El a spus că Belarusul și Ucraina trebuie să folosească „valoarea vecinătății” pentru a pune capăt confruntării și că „partea belarusă este gata să facă tot ce este necesar pentru aceasta”. 

Președintele Belarusului Alexandr Lukașenko a felicitat „poporul frățesc ucrainean” cu ocazia Zilei Independenței.

Lukașenko a scris în felicitarea sa că „multe generații de belaruși și ucraineni, secole, au trăit în armonie și respect”.

„Strămoșii noștri au făcut comerț, au creat familii și au crescut copii, împreună au luptat cu curaj împotriva fascismului”, a adăugat președintele belarus. „Și până în ziua de azi ne unește astfel de trăsături de caracter precum sârguința, respectul pentru bătrâni și tradițiile noastre”, a menționat Lukașenko.

El a mai spus că atât Belarus cât și Ucraina „au ales căi independente pentru dezvoltarea lor”.

„Trebuie să folosim valoarea vecinătății noastre pentru a pune capăt confruntării. Partea belarusă este gata să facă tot ce este necesar pentru aceasta și chiar mai mult”, a declarat Lukașenko.

În final, președintele Belarusului le-a dorit „tuturor locuitorilor din Ucraina ca foarte curând pe pământul lor să domnească pacea neprețuită și atât de necesară oamenilor”.

Și în 2022, președintele Belarusului a felicitat poporul ucrainean cu ocazia Zilei Independenței. Atunci le-a dorit ucrainenilor să fie mai toleranți.

***

Pe 24 august 2023 se împlinesc 547 zile de război în Ucraina. Pe 24 februarie 2022, în jurul orei 5:00, Vladimir Putin a anunțat începerea operațiunii militare în Ucraina. La rândul lui, liderul de la Kiev Vladimir Zelenski a declarat stare de război în Ucraina.

Pe 1 martie 2022, Lukașenko susținea că țara sa nu este implicată în războiul din Ucraina. Cu toate acestea, liderul de la Minsk a confirmat că în Belarus sunt pregătite sistemele de apărare antiaeriană. Pe 23 septembrie 2022, în timpul unei conversații cu jurnaliștii, președintele Belarusului a evidențiat încă o dată că țara sa nu se va implica în niciun război. „Vom lupta doar atunci când va trebui să ne apărăm casa, pământul”, a subliniat el.

În octombrie 2022, Lukașenko a confirmat că Belarusul participă „la operațiunea militară specială din Ucraina”. Cu toate acestea, el a spus că Belarusul „nu ucide pe nimeni”, dar participă pentru „a preveni răspândirea conflictului pe teritoriul său”. Participarea Belarusului la război, potrivit lui Lukașenko, constă în alimentarea și tratarea refugiaților veniți din Ucraina, dar nu în trimiterea armatei pe front.

În august 2023, președintele belarus Alexandr Lukașenko a avertizat autoritățile ucrainene că, dacă nu vor începe negocierile cu Rusia, trupele ruse „vor tăia accesul Ucrainei din partea Moldovei și Transnistriei”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Mitropolia Basarabiei cere României să retragă cetățenia preoților moldoveni implicați în „războiul hibrid”

Mitropolia Basarabiei va solicita autorităților de la București retragerea cetățeniei române pentru toți preoții Mitropoliei Moldovei care „susțin propaganda rusă” și participă la „războiul hibrid” în R. Moldova. Autoritatea bisericească subordonată Patriarhiei Române a anunțat acest lucru într-un comunicat de presă emis sâmbătă, 12 iulie.

Potrivit Mitropoliei Basarabiei, unii preoți ai Mitropoliei Moldovei „participă direct la războiul hibrid, se pronunță împotriva a tot ce este românesc și răspândesc informații false”. Ca exemplu, este invocată declarația episcopului de Bălți și Fălești, Marchel, potrivit căreia „bisericile moldovenești care aderă la Mitropolia Basarabiei ar deveni proprietatea României”.

„Aceasta nu sunt doar minciuni sfruntate, ci și atentate la demnitatea și alegerea liberă și conștientă a credincioșilor”, se menționează în declarația Mitropoliei Basarabiei.

Autoritatea bisericească a condamnat reprezentanți ai Mitropoliei Moldovei care, potrivit acesteia, „deși critică public Biserica Ortodoxă Română, doresc să mențină colaborarea cu parohii, mănăstiri și instituții de stat din România”. Aceștia participă la pelerinaje, conferințe și proiecte finanțate din fonduri europene.

De asemenea, Mitropolia susține că este „grav faptul că acești clerici nu ezită să se solidarizeze cu personaje compromise din politica moldovenească”.

„Nu vom mai admite ca elevii și studenții basarabeni formați în seminariile și facultățile de teologie ortodoxă din România — educați, sprijiniți și ocrotiți de statul român și de Biserica Ortodoxă Română — să fie apoi folosiți ca instrumente de propagandă antiromânească. Este de neconceput ca, după ce beneficiază de sprijinul frățesc al României, să se întoarcă în Republica Moldova pentru a sluji interesele unei structuri ecleziastice și ale unui stat agresor. Vom face toate demersurile necesare pentru ca, de acum înainte, la instituțiile teologice din România să fie admiși, pentru studii și formare, doar tineri înfiați sau aflați sub oblăduirea canonică a eparhiilor Mitropoliei Basarabiei și trimiși cu binecuvântarea ierarhilor Sinodului Mitropolitan”, se mai arată în declarație.

În acest context, Mitropolia Basarabiei intenționează să solicite autorităților române retragerea cetățeniei române pentru acei preoți care „participă activ la lupta împotriva identității românești, a valorilor creștine autentice și a unității”.

„Nu putem accepta ca unii să culeagă roadele generoase ale solidarității românești, în timp ce sădesc, fără rușine, semințele dezbinării, urii și propagandei rusești”, a menționat instituția administrativă a Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova.

Reprezentanții Mitropoliei Moldovei nu au comentat deocamdată această declarație.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: