Lukașenko confirmă că Belarusul participă în războiul din Ucraina: „Nu ascundem aceasta. Dar noi nu ucidem pe nimeni”
Full Article 2 minutes read

Lukașenko confirmă că Belarusul participă în războiul din Ucraina: „Nu ascundem aceasta. Dar noi nu ucidem pe nimeni”

Aleksandr Lukașenko a confirmat că Belarusul participă „la operațiunea militară specială din Ucraina”, scrie Belta. Cu toate acestea, el a spus că Belarusul „nu ucide pe nimeni”, dar participă pentru „a preveni răspândirea conflictului pe teritoriul său”. Participarea Belarusului la război, potrivit lui Lukașenko, constă în alimentarea și tratarea refugiaților veniți din Ucraina, dar nu în trimiterea armatei pe front. 

„În ceea ce privește participarea noastră la operațiunea militară specială din Ucraina, noi participăm acolo. Nu ascundem aceasta. Dar noi nu ucidem pe nimeni. Noi nu ne trimitem armata nicăieri. Nu ne încălcăm obligațiile”, a spus Lukașenko.

„Participarea noastră este de a preveni răspândirea acestui conflict pe teritoriul Belarusului, în primul rând”, a precizat Lukașenko. În al doilea rând, „de a preveni o lovitură asupra Belarusului sub pretextul unei operațiuni militare speciale din Polonia, Lituania și Letonia”. „După cum am spus, rușii nu vor fi împușcați în spate de pe teritoriul Belarusului. Iată participarea noastră”, a adăugat Lukașenko.

El a mai spus că participarea Belarusului în război constă în hrana oferită refugiaților și tratamentul acestora.

„Da, tratăm. Am tratat oameni dacă este necesar. Da, hrănim oameni. Și nu numai ruși. Hrănim în mare parte acei refugiați, oameni săraci care vin la noi din Ucraina, câte 400-500 oameni pe zi. Cum să nu-i hrănim, cum să nu-i tratăm? Aceasta este participarea noastră la această operațiune militară. Alta nu există și nici nu va fi”, a conchis Lukașenko.

***

Pe 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina. Pentru invazie a fost utilizat inclusiv teritoriul Belarusului, nota portalul belarus Zerkalo.io. Asta cu toate că, anterior, Alexandr Lukașenko a declarat că niciodată nu va permite ca Ucraina să fie atacată din Belarus.

Pe 1 martie 2022, Lukașenko susținea că țara sa nu este implicată în războiul din Ucraina. Cu toate acestea, liderul de la Minsk a confirmat că în Belarus sunt pregătite sistemele de apărare antiaeriană. Pe de altă parte, presa din Ucraina scria că trupe belaruse au ajuns în regiunea Cernigov.

Pe 23 septembrie curent, în timpul unei conversații cu jurnaliștii, președintele Belarusului a evidențiat încă o dată că țara sa nu se va implica în niciun război. „Vom lupta doar atunci când va trebui să ne apărăm casa, pământul”, a subliniat el.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: