VIDEO „Vă vor tăia accesul din partea Moldovei, Transnistriei”. Lukașenko, despre riscurile Ucrainei dacă nu începe negocierile cu Rusia
Full Article 3 minutes read

VIDEO „Vă vor tăia accesul din partea Moldovei, Transnistriei”. Lukașenko, despre riscurile Ucrainei dacă nu începe negocierile cu Rusia

Președintele belarus Alexandr Lukașenko a avertizat autoritățile ucrainene că, dacă nu vor începe negocierile cu Rusia, trupele ruse „vor tăia accesul Ucrainei din partea Moldovei și Transnistriei”. Declarația a fost făcută de Lukașenko în cadrul unui interviu pentru jurnalista ucraineană Diana Pancenko.

„Acum, Rusia vă va măcina acolo. Forța vie și tehnica. (…) Cine luptă acum? Cei pe care îi prindeți pe stradă. Ei nu sunt pregătiți. Ei bine, și câțiva soldați. Ei nu se vor descurca cu mașina asta. Rusia s-a schimbat. Rusia are astăzi pe front cele mai noi arme. Sunt deja destule drone. Este o cu totul altă armată”, a spus Lukașenko.

Potrivit lui, trupele ruse pot tăia Ucraina de Moldova.

„Vă vor măcina aici, apoi vor face ceea de ce vă temeți cel mai mult. Ei vă vor tăia accesul din partea Moldovei, a Transnistriei. Ce veți face mai departe”, a adăugat Lukașenko.

El a arătat pe hartă că, după aceea, Polonia ar tăia partea de vest a Ucrainei și „Ucraina însăși va avea o mică parte” de teritorii.

„Și nu va exista nici un stat ca Ucraina, statul nostru nu va fi. Pământul nostru natal – al tău și al meu”, a conchis Lukașenko.

În august curent, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba declara că Ucraina este pregătită să înceapă negocierile cu Rusia, dar printr-un intermediar și după retragerea trupelor. Kuleba a subliniat că un dialog direct între Putin și Zelenski este imposibil.

Anterior, președintele Vladimir Zelenski a prezentat 10 puncte ca fiind propunerile Ucrainei pentru realizarea păcii cu Rusia. Propunerile au fost anunțate în cadrul unui discurs de la G20. Printre acestea se enumeră retragerea trupelor ruse, prevenirea escaladării și eliberarea prizonierilor. Potrivit vicepreședintelui Parlamentului Republicii Moldova Mihai Popșoi, „Zelenski a anunțat că unul din punctele de negociere, de fapt, una din precondiții pentru a negocia, pentru a discuta cu Kremlinul este soluționarea conflictului transnistrean”.

În august 2022, reprezentanții Kremlinului declarau că Moscova este dispusă să negocieze o soluţie „paşnică”, dar cu propriile sale condiţii. Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, condiţiile Moscovei pentru oprirea acţiunii militare „sunt bine cunoscute”: „Aceste condiţii au fost convenite la Istanbul şi de către negociatorii ambelor părţi. După aceea, partea ucraineană a respins consensul şi a abandonat calea negocierilor”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: