Андрей Мардарь / NewsMaker

În 71 de școli din capitală elevii studiază exclusiv în sălile de clasă

71 de instituții școlare din capitală activează exclusiv cu prezența fizică a elivilor. Totodată, în 57 de școli, anumite clase studiază în mod obișnuit (în primul rând cele primare și cele absolvente), iar altele – cu o anumită fluctuație. Informații în acest sens au fost prezentate, în data de 6 septembrie, în cadrul ședinței operative săptămânale, de către șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi. Funcționarul a remarcat că, în ultima perioadă, numărul pedagogilor doritori de a se vaccina împotriva coronavirusului a crescut.

Activitatea instituțiilor de învățământ general din municipiul Chișinău, în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS CoV-2  este organizată în cea mai mare parte cu prezența fizică a elevilor în clase.

Astfel, 71 de instituții școlare activează conform modelului 1 aprobat de Ministerul  Educației, exclusiv cu prezență fizică. Totodată, 57 de școli studiază după modelul 7, când anumite clase studiază în mod obișnuit (în primul rând cele primare și cele absolvente), iar altele – cu o anumită fluctuație.

Pe parcursul săptămânii curente, Direcția generală educație va monitoriza activitatea instituțiilor care, deocamdată, nu activează cu prezență fizică totală, dar au capacitate tehnică de proiect a blocurilor de studii, în vederea identificării soluțiilor pentru organizarea studiului în clase.

Odată cu începerea anului nou de învățământ, echipele mobile organizate la nivel municipal se vor deplasa în instituții pentru imunizarea angajaților școlari, chiar dacă numărul doritorilor de a se vaccina împotriva infecției COVID a crescut.

***

În prezent, în municipiul Chișinău activează 151 de instituții de învățământ, în cadrul cărora studiază 97 118 elevi, ceea ce reprezintă cu cca 3 400 de copii mai mult față de anul precedent.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: