Андрей Мардарь / NewsMaker

În 71 de școli din capitală elevii studiază exclusiv în sălile de clasă

71 de instituții școlare din capitală activează exclusiv cu prezența fizică a elivilor. Totodată, în 57 de școli, anumite clase studiază în mod obișnuit (în primul rând cele primare și cele absolvente), iar altele – cu o anumită fluctuație. Informații în acest sens au fost prezentate, în data de 6 septembrie, în cadrul ședinței operative săptămânale, de către șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi. Funcționarul a remarcat că, în ultima perioadă, numărul pedagogilor doritori de a se vaccina împotriva coronavirusului a crescut.

Activitatea instituțiilor de învățământ general din municipiul Chișinău, în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS CoV-2  este organizată în cea mai mare parte cu prezența fizică a elevilor în clase.

Astfel, 71 de instituții școlare activează conform modelului 1 aprobat de Ministerul  Educației, exclusiv cu prezență fizică. Totodată, 57 de școli studiază după modelul 7, când anumite clase studiază în mod obișnuit (în primul rând cele primare și cele absolvente), iar altele – cu o anumită fluctuație.

Pe parcursul săptămânii curente, Direcția generală educație va monitoriza activitatea instituțiilor care, deocamdată, nu activează cu prezență fizică totală, dar au capacitate tehnică de proiect a blocurilor de studii, în vederea identificării soluțiilor pentru organizarea studiului în clase.

Odată cu începerea anului nou de învățământ, echipele mobile organizate la nivel municipal se vor deplasa în instituții pentru imunizarea angajaților școlari, chiar dacă numărul doritorilor de a se vaccina împotriva infecției COVID a crescut.

***

În prezent, în municipiul Chișinău activează 151 de instituții de învățământ, în cadrul cărora studiază 97 118 elevi, ceea ce reprezintă cu cca 3 400 de copii mai mult față de anul precedent.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Procuratura Generala

Doi candidați aspiră la funcția de procuror general: Cine sunt

Doi candidați și-au depus dosarele la concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii Generale. Este vorba despre Alexandru Machidon, care în prezent exercită interimatul funcției, și Victor Furtună, șeful interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) anunță că va înainta demersurile necesare către instituțiile competente pentru verificarea integrității candidaților, iar în termen de 20 de zile lucrătoare de la data-limită de depunere a dosarelor, va examina conținutul acestora în ședință închisă, pentru a decide care dintre cei doi candidați este eligibil pentru funcția de procuror general.

Amintim că funcția de procuror general a devenit vacantă la sfârșitul lunii mai, după numirea lui Ion Munteanu în calitate de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Pe 12 iunie, CSP a anunțat concurs pentru ocuparea funcției de șef al PG. Între timp, Alexandru Machidon a fost numit procuror general interimar al Republicii Moldova.

Președintele CSP, Dumitru Obadă, a declarat recent că, potrivit legii, un nou procuror general trebuie numit în termen de cel mult șase luni de la declararea funcției vacante — adică până cel târziu în luna noiembrie, având în vedere că vacanța a fost anunțată pe 27 mai. Totuși, Obadă a menționat că CSP își propune ca noul procuror general să fie desemnat încă din luna septembrie, înainte de alegerile parlamentare.

Precizăm că, pentru a accede la funcția de procuror general, candidații trebuie să îndeplinească mai multe criterii – inclusiv să aibă o experiență profesională de minimum zece ani în domeniul dreptului și cel puțin cinci ani exercitați în funcții-cheie precum judecător, procuror, avocat sau ofițer de urmărire penală. Este obligatoriu ca persoana să dețină cetățenia Republicii Moldova, să cunoască limba română și să nu se afle sub măsură de ocrotire judiciară.

Legea mai prevede că potențialii candidați trebuie să aibă „o reputație ireproșabilă” și să nu fie membri sau activi într-un partid sau organizație social-politică, în ultimii trei ani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: