În ajun anunțat, a doua zi – înregistrat. Proiectul de lege care să permită votul prin corespondență – în Parlament
Full Article 4 minutes read

În ajun anunțat, a doua zi – înregistrat. Proiectul de lege care să permită votul prin corespondență – în Parlament

Deputații Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) au anunțat despre înregistrarea unui proiect de lege privind pilotarea votului prin corespondență. Se întâmplă după ce pe 28 februarie politicianul Renato Usatîi a spus că guvernarea ar pregăti implementarea unui asemenea vot, iar pe 29 februarie șefa statului a confirmat că Moldova ar putea pune în aplicare votul prin corespondență. Pe 1 martie, PAS a declarat că asupra proiectului de lege s-a muncit mai bine de un an și că votul prin corespondență va fi pilotat în Statele Unite și Canada, „țări în care această metodă de vot deja există”. 

Președinta Comisiei parlamentare juridice, numiri şi imunităţi Veronica Roșca a anunțat despre înregistrarea unui proiect de lege „mult-așteptat, o creație legislativă ca rezultat al unui grup de lucru, muncit mai bine de un an de zile de către colegii din diaspora, împreună cu membrii Comisiei Electorale Centrale, reprezentanți de la Ministerul Justiției și Ministerul Afacerilor Externe proiectul denumit generic „proiect privind pilotarea votului prin corespondență””.

„Cu siguranță va fi un proiect pilot implementat cu succes”, a comunicat Veronica Roșca. Deputata a invitat instituțiile interesate la data de 7 martie, ora 10:00, în sala Europei, la o primă rundă de consultări publice pe marginea acestui subiect.

Deputata Mariana Lucrețeanu a spus că aceasta este „o lege foarte mult așteptată de cetățenii noștri din diaspora”.

„Astăzi pilotăm votul prin corespondență în Statele Unite și Canada, țări în care această metodă de vot deja există și e deja cunoscută la majoritatea cetățenilor noștri care locuiesc acolo”, a comunicat Lucrețeanu, adăugând că toate partidele din Republica Moldova sunt invitate „pentru a participa la susținerea și îmbunătățirea acestui proiect de lege”.

Potrivit Marianei Lucrețeanu, la elaborarea acestui proiect de lege „s-au luat drept exemplu foarte multe proiecte similare din țări ca Austria, Germania, Letonia, Slovacia, Canada, Statele Unite, România, etc”.

***

Pe 28 februarie 2024, liderul Partidului Nostru Renato Usatîi a declarat că guvernarea pregătește implementarea votului prin corespondență „pentru a-i asigura Maiei Sandu victoria în alegerile prezidențiale din primul tur”. „În președinție s-ar coace o strategie de a organiza vot prin corespondență, însă doar pentru o parte din cetățenii Republicii Moldova stabiliți peste hotare, mai exact pentru cei din Canada și SUA”, a precizat Usatîi. Atunci, NewsMaker a solicitat un comentariu de la Președinție, care a spus că nu va comenta declarațiile politicianului.

Pe 29 februarie, președinta Maia Sandu a spus că Republica Moldova ar putea pune în aplicare votul prin corespondență la alegerile din această toamnă, adăugând că guvernarea deja poartă discuții în vederea modificării Codului Electoral. Întrebată dacă autoritățile vor reuși să facă modificările necesare, cu doar jumătate de an până la alegeri, președinta a declarat: „Eu cred că poate fi grăbit procesul și putem să avem în acest an deja această formulă de vot prin corespondență”.

***

Cetățenii Republicii Moldova vor fi chemați, în această toamnă, la urnele de vot, pentru a alege președintele țării. În aceeași zi ar urma să fie organizat, în paralel, și referendumul privind aderarea țării noastre la UE, anunțat de șefa statului. Deputații PAS au votat, la sfârșitul anului trecut, modificarea Codului Electoral, care să permită organizarea celor două plebiscite în aceeași zi. Potrivit șefei statului, alegerile ar putea fi organizate, cel mai probabil, în luna octombrie. Totuși, o decizie în acest sens nu a fost, deocamdată, luată.

Maia Sandu a anunțat la 3 ani de mandat că va candida, la toamnă, pentru un nou mandat de președinte.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: