În apropiere de Grădina Botanică din Chișinău va fi construit un complex locativ pentru 6500 de persoane. De ce acest lucru a provocat un scandal?
Full Article 9 minutes read

În apropiere de Grădina Botanică din Chișinău va fi construit un complex locativ pentru 6500 de persoane. De ce acest lucru a provocat un scandal?

În apropiere de Grădina Botanică din Chișinău este planificată construcția unui imens complex locativ cu 2000 de apartamente, în care vor locui 6500 de persoane. Însă proiectantul nu a prevăzut construcția unei grădinițe și a unei școli în preajmă, dar a promis că va face acest lucru în viitor, la solicitarea locatarilor. Proiectul a provocat un scandal grandios în consiliul municipal, dar până la urmă, a fost totuși aprobat cu voturile socialiștilor și ale consilierilor din Platforma DA, PDM și Partidul Unității Naționale. NM a analizat, cine are de gând să „înnobileze” fosta zonă industrială, ce nu e în regulă cu acest proiect și cum primăria intenționează să rezolve problema privind lipsa infrastructurii sociale.

Ce s-a întâmplat?

Consiliul Municipal Chișinău a aprobat, la 2 aprilie, cu scandal, Planul Urbanistic Zonal Botanica pentru câteva terenuri cu suprafața totală de 28 ha, situate în perimetrul străzilor Burebista – Sarmizegetusa – Grădina Botanică. Consilierii Partidului „Acțiune și Solidaritate” (PAS) au fost împotrivă și au încercat să întrerupă ședința. În semn de protest, ei au scandat: „Jos mafia imobiliară!”, „Hoții!”. La un moment dat, consilierii s-au luat la încăierare. Însă cu toate acestea, documentul a fost aprobat.

În apropiere de Grădina Botanică din Chișinău va fi construit un complex locativ pentru 6500 de persoane. De ce acest lucru a provocat un scandal?

PAS Chișinău

Planul a fost elaborat de două birouri de arhitectură – „Tarchitects Group” și „Cub” – la comanda companiei „Aviatehnologie”.

Conform legii, compania care intenționează să construiască pe un anumit teritoriu este obligată să elaboreze un plan zonal, ceva de genul documentației urbanistice. După aceasta, dezvoltatorul obține autorizația de construcție.

Proiectul prevede că pe un teren de 28 ha, situat în imediata apropiere de Grădina Botanică, urmează să fie construit un complex locativ de 2000 de apartamente. Conform planului, blocurile vor avea de la 8 până la 20 de etaje, iar complexul este prevăzut pentru 6500 de locatari noi.

În apropiere de Grădina Botanică din Chișinău va fi construit un complex locativ pentru 6500 de persoane. De ce acest lucru a provocat un scandal?

newton.md

Anterior, acest teritoriu a fost o zonă industrială – acolo era Uzina aviației civile.

Cine este dezvoltatorul imobiliar și cui aparține terenul?

În luna august 2020, când s-a discutat despre elaborarea acestui plan zonal și s-au organizat consultări publice, compania „Aviatehnologie” era beneficiarul acestor terenuri (7,8 ha). Administratorul acesteia este Igor Curtev, fost consilier municipal pe listele PSRM.

În anul 2013, presa a scris despre scandalurile provocate de privatizarea unui teren de peste 10 hectare în Chișinău, la niște prețuri simbolice. În acestea erau implicați câțiva foști consilieri municipali din partea comuniștilor și a liberalilor, inclusiv Curtev.

În documentul final al planului zonal care a fost votat de consilierii municipali este indicat un alt beneficiar – compania „BlueSky”, al cărei administrator este Elena Balan. „Aviatehnologie” a cedat dreptul de proprietate la acest teren în favoarea companiei „BlueSky”. Conform datelor din surse deschise, această companie se ocupă de executarea lucrărilor de construcții ale clădirilor rezidențiale și nerezidențiale și de dezvoltare.

Menționăm că această companie a început să promoveze proiectul de construcție a complexului locativ încă până a fi votat planul zonal. „Proiectul Newton House Grădina Botanică este un complex imobiliar unic și modern, care corespunde normelor și standardelor de calitate europene, cu o infrastructură internă dezvoltată și soluții arhitecturale contemporane: parcare subterană și locuri de parcare gratuite pentru vizitatorii parcului, încăperi comerciale la etajul întâi, piste de ciclism și mobilier stradal”, se menționează în unul dintre articolele de publicitate ale companiei.

În apropiere de Grădina Botanică din Chișinău va fi construit un complex locativ pentru 6500 de persoane. De ce acest lucru a provocat un scandal?

newton.md

De ce proiectul a provocat scandal?

Adversarii construcției au declarat că CMC nu are dreptul să facă modificări în Planul Urbanistic General în baza planurilor zonale.

Vasile Grădinaru, președintele fracțiunii PAS în consiliul municipal, a comunicat pentru NM că la întocmirea și aprobarea proiectului au fost încălcate normele de urbanism și însăși procedura de votare.

„Înainte de a vota pentru ceva, consilierii trebuie să ia cunoștință de planul proiectului și de toate documentele corespunzătoare. Noi nu le-am primit. În al doilea rând, a fost anunțat un anumit număr al celor care au votat „pentru”, dar toți acești oameni nu erau în sală”, a remarcat Grădinaru.

În opinia sa, o altă lacună serioasă în planul zonal este absența infrastructurii sociale pe teritoriul complexului locativ sau în apropiere nemijlocită de acesta.

În apropiere de Grădina Botanică din Chișinău va fi construit un complex locativ pentru 6500 de persoane. De ce acest lucru a provocat un scandal?

PAS Chișinău

„Există standarde ale urbanismului pe care astfel de complexe ar trebui să le respecte. Dacă dezvoltatorul nu are pe teritoriul său instituții de învățământ, el trebuie să ofere locatarilor o alternativă. În acest caz, distanța până cele mai apropiate școli sau grădinițe nu trebuie să depășească 500 de metri. Astfel de școli cu predare în limba română în această rază nu există. Cel mai apropiat liceu se află la distanța de 1,5 km”, susține consilierul municipal.

Ce spune dezvoltatorul?

NM s-a adresat către compania „Blue Sky” cu solicitarea unui comentariu, însă la momentul publicării acestui articol (în varianta originală – nota trad.), așa și nu am primit un răspuns oficial.

Reporterul NM a sunat la „Blue Sky” și în calitate de potențial cumpărător. Întrebați despre infrastructura conexă a complexului, cei din companie ne-au spus că deocamdată analizează documentele.

„Deocamdată, noi doar demolăm construcțiile vechi de pe acest teritoriu. Încă nu se știe, când vor începe lucrările de construcție, dar proiectul este gata. Este planificată construcția unei grădinițe, iar dacă vor fi cereri, vom putea construi și școală, însă și în aproiere sunt școli”, ne-au răspuns cei din companie.

Ce au spus cei din primărie?

La ședința operativă a serviciilor primăriei din 5 aprilie, Victor Chironda, viceprimarul municipiului Chișinău, responsabil de urbanism și mobilitate urbană, a indicat asupra iresponsabilității dezvoltatorului imobiliar.

„Dezvoltatorii promit că sunt gata să construiască cel puțin un obiect de menire socială – o grădiniță, dacă va apărea această necesitate. Mie îmi par iresponsabile astfel de declarații. Un dezvoltator care și-a asumat această responsabilitate pentru un asemenea obiect, trebuie să asigure locatarilor dreptul la infrastructura socială”, a menționat Chironda.

Viceprimarul a adăugat că, potrivit standardelor contemporane ale urbanismului, dezvoltatorii ar trebui să renunțe la construcția clădirilor care depășesc înălțimea de 10 etaje. El susține că acest lucru nu corespunde standardelor umane.

Chironda n-a spus, ce va face primăria mai departe cu acest proiect și nici dacă va cere revizuirea deciziei.

Ion Ceban, primarul municipiului Chișinău, încă n-a comentat aprobarea Planului Zonal Botanica. El n-a răspuns la apelurile și mesajele NM.

Ce spun arhitecții?

Arhitectul Vitalii Iațiuc, fondatorul atelierului de creație „Cub”, care se ocupă de proiectarea Planului Zonal Botanica, a menționat pentru NM că proiectul corespunde tuturor cerințelor și normativelor.

„Tot ceea despre ce strigă PAS la toate intersecțiile este o simplă manipulare politică, care nu este bazată pe cifre și fapte reale. În proiect sunt îndeplinite toate calculele necesare bazate pe cifre reale, documentate, care au fost coordonate și verificate de instanțele corespunzătoare”, a subliniat Iațiuc.

Solicitat de NM să studieze planul, arhitectul Maxim Calujan consideră că densitatea construcțiilor și numărul potențialilor locatari ai complexului nu permit celor două grădinițe și școlii care există deja să facă față unui flux atât de mare.

„În plus, în partea de nord-vest va mai fi construit un complex. Este o povară enormă nu numai pentru grădinițe și școli, dar și pentru transport. Trebuie să înțelegem că acest complex de la Botanica nu va fi unicul, mai există și alte blocuri. Și acolo trăiesc copii și sunt proprietari de automobile”, a precizat Calujan.

Andrei Vatamaniuc, fondatorul Centrului de Urbanism, afirmă că poziția dezvoltatorului în această situație nu este prea clară.

„Ei spun că dacă oamenii vor dori, vor construi și infrastructura socială. Nu există așa ceva în arhitectură și în urbanism: fie această infrastructură există în proiect și ea este indicată, fie ea lipsește”, a remarcat Vatamaniuc.

El a mai spus că a văzut proiectul pe când activa la primărie și atunci, proiectantul prezenta toate cifrele, tabelele și desenele și afirma că toate acestea sunt suficiente. „De ce acum, imaginea se deosebește de ceea ce a fost anterior, nu știu”, a menționat specialistul.

Eugen Prodan, arhitectul firmei „Gorgona”, a comunicat pentru NM că asemenea planuri se fac pentru a modifica funcționalitatea și densitatea construcțiilor de pe teren.

„Această practică există și în alte țări, cu diferența că autoritățile locale își exprimă cerințele față de plan, iar după elaborarea acestuia, organizează dezbateri publice cu locuitorii din zonă. Fiecare vecin, dacă are argumente, poate contesta documentul. Este un proces îndelungat. Eu am trăit și am lucrat la Stockholm, acest lucru dura acolo ani în șir. Toți își expuneau opiniile în cadrul dezbaterilor, uneori și în pofida dorințelor investitorilor. Întotdeauna țineau cont de interesul public – common good”, a subliniat arhitectul.

Activistul civic Andrei Tudos a declarat că dezvoltatorul proiectului de la Botanica, la fel ca și mulți alții, se axează mai mult pe propriile interese: să construiască un număr cât mai mare de metri patrați de locuințe și să obțină cât mai multe beneficii în termene restrânse.

„Această zonă industrială cu suprafața de 8 ha va fi transformată într-un complex locativ cu codul R7 (cu densitate maximă). Nu-i nimic rău în acest sens dacă este vorba despre un teren mic și în apropierea imediată de el există transport public de mare capacitate și nu un singur autobuz, cel cu nr. 23. Ideea de a atribui un astfel de cod unui teren situat la 500-700 m de magistrală cu un flux bun de transport public nu este una dintre cele mai bune. Mai ales atunci când nu prea există multe locuri libere în grădinițe și în școli”, a precizat Tudos.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: