Câteva blocuri locative din Chișinău și din suburbii au fost plasate în carantină din cauza riscului de răspândire a coronavirusului. NM s-a interesat, în ce cazuri blocurile de locuit „se închid” în carantină, ce presupune această măsură și ce pot face locatarii care trebuie să meargă la serviciu sau cei care nu-și pot cumpăra produse și medicamente.
Cine decide închiderea în carantină a unui bloc de locuit?
Comisia teritorială pentru situații expcepționale ia asemenea decizii. La Chișinău, astfel de comisii sunt în fiecare dintre cele cinci sectoare ale orașului (Centru, Buiucani, Botanica, Râșcani și Ciocana). Din comisie fac parte pretorul sectorului, polițiști, salvatori și medici. Zilnic, ei primesc informații despre persoanele infectate cu coronavirus.
În ce situații se închide blocul în carantină?
Vadim Brânzaniuc, pretorul sectorului Buiucani, a comunicat pentru NM că decizia se ia individual pentru fiecare caz: „Dacă e vorba de un cămin, un singur caz este mai mult decât suficient, [pentru că acolo, de obicei, sunt bucătării comune]”. Iar Pavel Rusu, pretorul sectorului Centru, a spus pentru NM că medicii recomandă să se anunțe carantină în cazul în care coronavirusul a fost confirmat la 1% dintre locatarii unui bloc.
Se poate ieși din blocul închis în carantină?
Se poate, dar numai o singură dată pe zi, pentru un locatar matur al locuinței. Și se poate ieși doar pentru cel mult 30 de minute, după produse ori la farmacie. În schimb, persoanele străine nu au voie să intre în bloc. Polițiștii stau de pază lângă blocurile închise în carantină.
Și dacă prin apropiere nu este un magazin de produse alimentare sau o farmacie?
Nu sunt niciun fel de restricții privind locul magazinului sau al farmaciei, dar trebuie să vă încadrați în termenul de 30 de minute.
Dacă trebuie să merg la serviciu, îmi vor permite?
Nu, nu vă vor permite să mergeți la serviciu. Pavel Rusu, ne-a comunicat că după suspendarea carantinei în bloc, veți putea obține un certificat de la medicul de familie care va confirma faptul că blocul a fost în carantină.
Ce-i de făcut dacă am fost în contact cu o persoană bolnavă?
Recomandările sunt obișnuite: pe cât e posibil, să vă izolați, dacă mai trăiți cu cineva. De obicei, nu se permite ieșirea din casă. La Stăuceni, de exemplu, pentru astfel de persoane s-a deschis o linie fierbinte ca acestea să se poată adresa în cazul în care nu mai au produse sau medicamente. Pavel Rusu, pretorul sectorului Centru, consideră că și aceste persoane pot fi lăsate pentru 30 de minute la magazin: „Important e să nu contacteze cu nimeni”.
În unul dintre blocurile închise în carantină a fost sudată a doua ușă de la intrare. Este legal?
Astfel de măsuri pot fi luate în cazul în care sunt câteva ieșiri din blocul vostru. Înainte de a suda ușile „în plus” (așa cum a fost în cazul blocului de la Telecentru), salvatorii verifică dacă nu sunt încălcate astfel regulile de securitate.
Cât timp pot ține un bloc în carantină?
Carantina va fi suspendată dacă în decurs de 14 zile în bloc nu va fi depistat niciun caz nou de infectare. Așa a fost în blocul de la Cricova.
Dacă am încălcat carantina, voi fi pedepsit?
Când blocul este plasat în carantină, toți locatarii trebuie să semneze o declarație pe proprie răspundere. În aceasta, vă asumați angajamentul de a nu părăsi blocul pe o perioadă mai mare de 30 de minute pe parcursul unei zile. Dacă o persoana fizică a încălcat măsurile de carantină, inclusiv dacă din această cauză a apărut pericolul de contaminare, ea ar putea fi amendată cu suma de la 22,5 mii de lei până la 25 mii de lei.
***
La începutul lunii aprilie, două cămine din Chișinău au fost închise în carantină – la Buiucani și la Telecentru. În primul, s-au depistat trei cazuri de COVID, în al doilea – două. La fel, a fost închis în carantină un bloc cu mai multe apartamente de la Stăuceni (un caz de infectare). Iar la sfârșitul lunii martie, a fost închis în carantină un bloc de la Cricova (trei cazuri de contaminare). NM a constatat că la 4 aprilie, carantina a fost suspendată în acest bloc, pentru că acolo nu s-a mai înregistrat niciun caz de infectare.