NM a aflat că în dosarul penal cu privire la corupere pasivă deschis împotriva ex-procurorului Adriana Bețișor ar putea figura și Ion Pleșca, fostul președinte al Curții de Apel. Cei de la procuratură nu au confirmat această informație, dar nici nu au infirmat-o. NM prezintă, ce se știe despre dosarul lui Ruslan Doboș care, potrivit anchetei, a fost eliberat cu implicarea lui Bețișor pentru 50 mii de euro, dar și ce contribuție are în acest sens Veaceslav Platon.
Ce se știe despre dosarul lui Bețișor
Procuratura Generală a anunțat la 21 aprilie că pe numele Adrianei Bețișor a fost deschis un dosar penal. Ea este bănuită de „corupere pasivă”. Potrivit anchetei, în anul 2018, Bețișor a promis că pentru 50 mii de euro îl va elibera pe Ruslan Doboș, om de afaceri care a fost condamnat la 12 ani de închisoare. Conform informațiilor procuraturii, concubina lui Doboș i-a transmis banii lui Bețișor. După aceasta, businessmanul a fost eliberat. De asemenea, Procuratura Generală a comunicat că după ce va înainta acuzația împotriva lui Bețișor, va decide dacă va cere vreo măsură preventivă pentru ea.
Adriana Bețișor nu-și recunoaște vina. Ea a menționat într-un comentariu pentru TV8 că dosarul său se bazează pe plângerea unei persoane „care anterior a depus mărturii împotriva lui Veaceslav Platon”. „Cred că niște oameni cu intenții rele recurg la astfel de calomnii și acuzații grave împotriva mea”, a spus Bețișor. Ea a mai menționat că nu a luat niciun fel de bani și că nu a fost niciodată în localul în care, potrivit plângerii, i-au fost transmiși banii.
Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Serviciul de Informații și Securitate efectuează investigațiile în cazul lui Bețișor.
Ce se știe despre dosarul lui Doboș
Ruslan Doboș a fost adjunctul directorului general și directorul financiar al Companiei de asigurări ASITO. Presa a scris despre acesta că este o persoană din anturajul lui Platon. În anul 2016, Doboș a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru tentativa de a-și atribui bunuri străine și pentru retragerea unei sume mari de bani din ASITO. Instanța l-a mai obligat pe Doboș să achite companiei de asigurări prejudicii de 3 milioane de lei.
În anul 2018, Curtea de Apel (CA) a anulat decizia instanței primare și l-a declarat pe Doboș vinovat de „provocare de daune materiale prin înșelăciune sau abuz de încredere”, condamnându-l la 1 an, 11 luni și 5 zile de închisoare. Curtea de Apel a lăsat în vigoare decizia cu privire la achitarea celor 3 milioane.
Dosarul a fost examinat la Curtea de Apel de către un complet de magistrați condus de Ludmila Ouș. Aceasta s-a plâns la CSM (NM are la dispoziție o copie a plângerii) că Ion Pleșca, președintele de atunci al CA și Adriana Bețișor, procuror al Procuraturii Anticorupție, au forțat-o să emită o sentință de achitare pe numele lui Doboș. „De fiecare dată el [Pleșca] afirma că este indicație de sus, ca acestea sunt solicitările procurorului general [Eduard Harunjen] și ale procurorului Procuraturii Anticorupție, Adriana Bețișor și că nimeni nu va contesta această decizie”, a menționat Ouș.
Potrivit afirmațiilor sale, procurorii au cerut achitarea lui Doboș, pentru că acesta a depus mărturii împotriva lui Platon. „Când Doboș a fost dus la Curtea de Apel, procurorii de la Procuratura Anticorupție i-au cerut declarații împotriva lui Platon fără permisiunea judecătorilor”, a scris Ouș în plângerea sa. Magistrata a remarcat că afirmațiile sale sunt confirmate de faptul că pe numele lui Platon a fost inițiat un nou dosar penal în baza declarațiilor lui Doboș, iar suma care era indicată în cauza lui Doboș a fost atribuită lui Vladimir Filat.
Judecătoarea Ouș a mai menționat în plângerea sa că după ce a refuzat să îndeplinească cerința de a-l achita pe Doboș, Pleșca și Bețișor au început să facă presiuni asupra procurorului care gestiona acest caz. Dar, potrivit magistratei, și procurorul a refuzat să îndeplinească această cerință. Și atunci, Bețișor a obținut ca dosarul lui Doboș să fie transmis altui procuror – lui Vitalie Călugăreanu, a mai remarcat Ouș. Magistrata consideră că procurorul de caz a fost schimbat ilegal.
Ce (nu) spune procuratura
NM a aflat că acum mai bine de un an, Ludmila Ouș s-a adresat către Procuratura Anticorupție și a comunicat despre circumstanțele în care a fost eliberat Doboș. Câteva zile mai târziu, Pleșca a demisionat benevol din funcția de judecător al Curții de Apel. Un dosar penal împotriva lui Pleșca nu a fost inițiat. Ludmila Ouș a încercat să conteste în instanță refuzul de a deschide un dosar penal împotriva lui Pleșca.
NM s-a adresat după un comentariu al Procuraturii Generale și a solicitat să se precizeze dacă Pleșca figurează în dosarul penal împotriva lui Bețișor, despre care procurorii au anunțat la 21 aprilie 2021. Cei de la procuratură nu au confirmat această informație, dar nici nu au infirmat-o. „La această etapă, procurorii nu pot comunica detalii din dosar, pentru a nu dăuna anchetei”, au comunicat cei de la Procuratura Generală pentru NM. Totodată, cei de la PG au promis că mai târziu „vor comunica despre modul în care se desfășoară ancheta”.
Ce se știe despre Bețișor
În anul 2011, imediat după absolvirea Institutului Național al Justiției, Adriana Bețișor a fost angajată la Procuratura Anticorupție. În anul 2017, a fost numită în funcția de adjunct al directorului acestei procuraturi, iar în luna mai 2019 – director interimar al Procuraturii Anticorupție. În luna august 2019, peste două luni după fuga lui Vladimir Plahotniuc din țară și schimbarea guvernării, Bețișor a demisionat din organele procuraturii. În anul 2020, Consiliul Superior al Procurorilor a recunoscut că în timpul activității sale, Bețișor a admis abateri disciplinare. Însă aceasta nu a fost trasă la răspundere, deoarece demisionase deja.
Adriana Bețișor este cunoscută prin faptul că având un stagiu relativ mic de activitate în calitate de procuror, a primit în gestiune dosare de rezonanță, inclusiv din cele despre „furtul miliardului”. În anul 2012, ea a condus un grup de procurori care au efectuat percheziții în companiile lui Veaceslav Platon. În anul 2013, a gestionat dosarul lui Leonid Volneanschi, proprietarul centrului comercial Elat, care a fost acuzat de escrocherie în proporții deosebit de mari. Omul de afaceri și avocații acestuia susțineau că dosarul a fost fabricat, iar dovezile – falsificate. În prezent, dosarul penal se află la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO).
La fel, Bețișor a condus la Procuratura Anticorupție un grup care s-a ocupat de investigarea furtului miliardului. Aceasta a gestionat unul dintre dosarele penale ale lui Ilan Șor (dosarul nu a fost transmis în instanță până în prezent), precum și cazul firmei Caravita și a lui Ion Rusu, rudă cu ex-premierul Vladimir Filat. Bețișor a gestionat și dosarul lui Vladimir Filat care, în consecință, a fost condamnat la nouă ani de închisoare. Ambele procese – împotriva lui Rusu și împotriva lui Filat – s-au desfășurat cu ușile închise, iar avocații indicau asupra caracterului inechitabil al urmăririi penale și al procesului de judecată. În prezent, CEDO examinează cererea lui Filat împotriva Moldovei.