Helsingin Sanomat

În Finlanda a fost reținut al 21-lea iaht care ar avea legătură cu oligarhii ruși vizați de sancțiuni

Vameșii din Finlanda au reținut al 21-lea iaht care ar aparține oamenilor de afaceri sau companiilor care au legătură cu antreprenorii ruși, incluși în lista persoanelor sancționate, din cauza susținerii războiului din Ucraina, informează Nastoyashee Vremea, cu referire la ziarul Helsingin Sanomat.

Dacă oficialii vor reuși să confirme faptul că iahtul aparține unor persoane vizate de sancțiuni, în contextul războiului din Ucraina, atunci acesta va fi confiscat.

Potrivit agenției Reuters, în Gibraltar a fost reținut iahtul „Axioma”, care se presupune că ar aparține miliardarului Dmitri Pumpeaski, la fel, vizat de sancțiunile UE.

Portalul The Insider scrie că autoritățile elvețiene au plasat sub arest apartamentele situate în stațiunea de golf din cantonul Berna, care ar aparține miliardarului rus Petr Aven, fostul președinte al Consiliului de directori al „Alfa bank”. Acesta a demisionat pe 1 martie, după ce a fost inclus în lista persoanelor vizate de măsurile punitive, în contextul invaziei Ucrainei.

Între timp, miliardarul rus Roman Abramovici, la fel vizat de sancțiuni, și-a direcționat iahturile în Turcia. Un sportiv originar din Odesa a încercat în ajun să împiedice acostarea în Bodrum.

Pe 17 martie, autoritățile spaniole au reținut iahtul Crescent, care ar aparține șefului Rosnefti Igor Secin. La Mallorca a fost reținut iahtul oligarhului rus Alexandr Miheev. De asemenea, a fost arestată nava care se afla în reparații în apropiere de Barcelona, care ar avea legătură cu șeful Rosteh, Serghei Cemezov.

Pe 12 martie, în Italia a fost arestat iahtul care ar aparține omului de afaceri rus Andrei Melnicenko, vizat de sancțiuni. Este vorba despre Sailing Yacht A, estimat la €530 mln.

La începutul lunii martie, presa a anunțat că autoritățile germane au reținut, la Hamburg, iahtul de 156 de metri care aparține lui Alișer Usmanov „Dilbar”, în valoare de 600 mln dolari. Ulterior, ministrul Economiei și inovațiilor a declarat că nava nu a fost arestată.

SUA au creat un grup internațional pentru a facilita căutările și arestul activelor din Occident ale elitei ruse care susține invazia Ucrainei. Din acesta fac parte autoritățile din Australia, Marea Britanie, Canada, Japonia, Germania, Franța, Italia și Comisia Europeană. Membrii grupului au primit o listă de 50 de persoane, asupra cărora ar trebui să își concentreze atenția.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

telegraf.news

Apel către Maia Sandu să nu promulge Legea cu privire la medicamente: „Acordă prioritate intereselor financiare ale marilor companii farmaceutice”

Cincisprezece reprezentanți ai societății civile și comunității profesionale medicale au publicat pe 3 iulie o adresare către președinta țării, Maia Sandu, în care îi cere să nu promulge noua Lege cu privire la medicamente, adoptată de Parlament în lectură finală luna trecută. Potrivit semnatarilor, că textul legii „acordă prioritate intereselor financiare ale marilor companii farmaceutice, în detrimentul sănătății oamenilor”.

Noi, reprezentanți ai organizațiilor societății civile și ai comunității profesionale din Republica Moldova, ne exprimăm profunda îngrijorare față de faptul că proiectul de lege cu privire la medicamente nr. 38 din 12 februarie 2025 a fost adoptat de Parlament la 19 iunie 2025 fără desfășurarea unor consultări publice corespunzătoare și fără a ține cont de recomandările argumentate din partea societății civile. Deși au fost transmise numeroase solicitări în anii 2024 și 2025, Ministerul Sănătății și Parlamentul nu au organizat discuții publice și incluzive privind textul proiectului de lege cu privire la medicamente, încălcând astfel principiile de transparență și participare consfințite atât în legislația națională, cât și în standardele internaționale”, se arată în adresare.

Potrivit documentului, propunerile formulate de societatea civilă „nu au fost luate în considerare”, textul legii adoptat de Parlament ar încălca standardele internaționale în domeniul dreptului la sănătate și nu ar corespunde angajamentelor asumate de Republica Moldova în raport cu UE.

Ne îngrijorează în mod deosebit faptul că legea cu privire la medicamente adoptată acordă prioritate intereselor financiare ale marilor companii farmaceutice, în detrimentul sănătății oamenilor, ceea ce contravine articolului 1 din Constituția Republicii Moldova, potrivit căruia demnitatea umană, drepturile și libertățile omului constituie valori supreme și sunt garantate de stat. De asemenea, legea adoptată contravine articolului 313 din Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, care prevede că sănătatea publică trebuie să prevaleze asupra intereselor comerciale.

Legea adoptată nu prevede mecanisme eficiente pentru asigurarea unui echilibru între protecția drepturilor de proprietate intelectuală (brevete) și dreptul la accesul medicamentelor necesare. Republica Moldova, în calitate de stat membru al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), are dreptul de a utiliza aceste mecanismele prevăzute de Acordul privind aspectele legate de comerț ale drepturilor de proprietate intelectuală (Acordul TRIPS) și Declarația de la Doha, însă aceste instrumente nu au fost reflectate corespunzător în textul legii adoptate”, se mai arată în adresare.

Astfel, semnatarii solicită președintei Maia Sandu să promulge Legea cu privire la medicamente în forma sa actuală și să o transmită Parlamentului pentru reexaminare, cu luarea în considerare a obiecțiilor și recomandărilor formulate de societatea civilă.

Adresarea către șefa statului a fost semnată de:

  • Ruslan Poverga, Director Executiv, Asociația Obștească „Inițiativa Pozitivă”;
  • Ana Cerneva, Membru Asociației Obștești `Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală LEADER”;
  • Liudmila Untura, AO CREDINȚA (membrul Liga PTH RM);
  • Ilia Trombițki, AO ECO-TIRAS;
  • Olga Antonova, Administrator, AO Asociația pentru Transparența și Apărare Drepturilor Omului „CETĂȚEAN ACTIV”;
  • Lela Metreveli, Director, A.O. Ambasada Drepturilor Omului (Human Rights Embassy);
  • Ala Revenco, Director executiv, AO „Părinți Solidari”;
  • Angela Frolov, Directoare, AO Centrul de Informații GENDERDOC-M;
  • Ala Iațco, Președinta, AO Uniunea pentru Echitate și Sănătate;
  • Vasile Cocîrla, Membru de board, AO Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM);
  • Galina Climov, Director Executiv, Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova (AOPD);
  • Vanu Jereghi, Director Executiv, Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM);
  • Natalia Vilcu-Bajurean, Asociația părinților copiilor cu cancer „Viața fără leucemie”;
  • Victor Izbaș, AO „IV ANIMO”;
  • Roman Andriiv, Director strategic, AO Platforma Națională a Tinerilor pentru Participare Activă.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: