În incinta Universității de Stat va fi deschis un muzeu consacrat lui Nicolae Dabija
Full Article 2 minutes read

În incinta Universității de Stat va fi deschis un muzeu consacrat lui Nicolae Dabija

În incinta Universității de Stat a Moldovei se va deschide un muzeu consacrat scriitorului Nicolae Dabija. Ceremonia de inaugurare se va desfășura pe 15 iulie, de ziua de naștere a acestuia.

„Vă invităm joi, 15 iulie, ora 14:30, în Sala Senatului USM, să ne amintim de marele poet și publicist Nicolae DABIJA (15 iulie 1948–12 martie 2021). În cadrul evenimentului va avea loc inaugurarea unui muzeu în memoria sa”, se arată pe pagina de Facebook a Facultății de Litere a USM.

Scriitorul și publicistul Nicolae Dabija a decedat pe 12 martie, din cauza complicațiilor provocate de infecția COVID-19. Acesta avea 72 de ani. Nicolae Dabija s-a născut pe 15 iulie 1948 în satul Codreni, raionul Cimișlia. A fost scriitor, istoric literar și om politic, membru de onoare al Academiei Române și membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, din 2012. De asemenea, a fost redactor-șef al săptămânalului Literatura și Arta, editat de Uniunea Scriitorilor din R. Moldova.

În perioada 1989-1991 a fost deputat în Sovietul Suprem al RSS Moldovenești. A continuat să fie deputat în Parlamentul R. Moldova în anii 1990-1994 și 1998-2001. Nicolae Dabija a fost autor a peste 80 de volume de poezii, eseuri și publicistică (unele traduse şi publicate în SUA, Brazilia, Franța, Italia, Federaţia Rusă ș.a.).

Academicianul a fost înmormântat la Cimitirul Central din capitală,

Pe 16 martie, președintele Asociației „UNIREA-ODIP”, Vlad Bilețchi, a depus un demers la Primăria municipiului Chișinău și Consiliul Municipal Chișinău, prin care a solicitat redenumirea străzii Pușkin, din capitală, în strada Nicolae Dabija.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: