În Moldova, anual, peste 10 mii persoane suferă un accident vascular cerebral: mortalitatea, mai mare decât în ţările UE
Full Article 3 minutes read

În Moldova, anual, peste 10 mii persoane suferă un accident vascular cerebral: mortalitatea, mai mare decât în ţările UE

La 29 octombrie este marcată Ziua mondială a accidentului vascular cerebral (AVC). Se estimează că 1 din 4 persoane ar putea suferi un accident vascular cerebral pe durata vieții. Cea mai mare parte a poverii globale a AVC este în țările cu venituri mici și medii. În Republica Moldova, anual, peste 10 mii persoane suferă un accident vascular cerebral, dintre care 13% fiind la vârstă aptă de muncă. Mortalitatea prin AVC este de trei-patru ori mai mare în ţara noastră decât în ţările Uniunii Europene. Precizările au fost făcute de Agenția Națională pentru Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătății al Republicii Moldova. 

„Concentrați-vă pe prevenție” – este genericul din acest an și are ca scop de a spori conștientizarea faptului că prevenirea accidentului vascular cerebral este posibilă prin controlul factorilor de risc și promovarea unui mod de viață sănătos, au declarat reprezentanții Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Instituția a declarat că accidentul vascular cerebral apare atunci când alimentarea cu sânge a unei părți a creierului este întreruptă: fie din cauza unui tromb/cheag de sânge (AVC ischemic) sau din cauza leziunii unui vas de sânge ce duce la hemoragie (AVC hemoragic).

Impactul AVC poate fi pe termen scurt și lung în funcție de ce parte a creierului a fost afectată sau în ce perioadă de timp s-a intervenit medical”, au menționat reprezentanții Agenției.

Se precizează că riscul de a dezvolta un accident vascular cerebral, pe parcursul vieții, a crescut cu 50% în ultimii 17 ani și se estimează că 1 din 4 persoane ar putea suferi un AVC pe durata vieții.

Actualmente, peste 110 milioane de oameni din întreaga lume au suferit un AVC. (…) Peste 60% dintre AVC se întâmplă în cazul persoanelor sub 70 de ani și 16% – celor sub 50 de ani. Cea mai mare parte a poverii globale a AVC este în țările cu venituri mici și medii”, au raportat reprezentanții Agenției.

În Republica Moldova, anual, peste 10 mii persoane suferă un accident vascular cerebral, dintre care 13% fiind la vârstă aptă de muncă.

Aproximativ 35% dintre cei afectați decedează în perioada acută a bolii. Mortalitatea prin AVC este de trei-patru ori mai mare în ţara noastră decât în ţările Uniunii Europene, iar incidența este de 2,5-3,0 cazuri la 1000 de locuitori pe an”, se arată într-o declarație a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Potrivit Agenției, doar 30 de minute de activitate fizică de cinci ori pe săptămână pot reduce riscul de AVC cu 25%. Peste 1 milion de atacuri cerebrale pe an sunt asociate cu inactivitatea fizică.

Reducerea grăsimilor saturate din meniu și excluderea celor trans pot micșora considerabil riscul apariției AVC. Kilogramele în plus (supraponderabilitatea) măresc riscul AVC cu 22%, iar obezitatea cu 64%. Menținerea unei greutăți normale a corpului este un pas important în reducerea riscului AVC. Fumatul crește riscul AVC de șase ori. (…) Consumul excesiv de alcool, fie în mod regulat, fie mai rar dar abuziv, crește riscul AVC. (…) Depresia și stresul cresc riscul de accident vascular cerebral aproape de două ori”, a comunicat Agenția.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: