În Moldova oamenii au început să câștige mai mult, dar veniturile s-au devalorizat. Cu cât?

În ultimii cinci ani, în Moldova a crescut numărul persoanelor care primesc salarii mai mari de 10 mii de lei. În același timp, capacitatea de cumpărare a leului moldovenesc s-a diminuat cu 39% comparativ cu anul 2014. Acestea sunt concluziile expertului economic Veaceslav Ioniță, după ce a studiat datele Biroului Național de Statistică despre salariul în Moldova pentru anul 2019.

Conform calculelor lui Ioniță, pe care le-a publicat pe pagina sa de Facebook, peste 70 de mii de persoane au primit anul trecut salarii de peste 10 mii de lei. Aceasta înseamnă de 4,5 ori mai mult decât în anul 2014, când 15,6 mii de persoane primeau astfel de salarii. Cota lor a constituit în anul 2014 doar 3,4%, iar în 2019, a ajuns până la 15,8% din numărul total de angajați salariați.

Pentru prima dată, acest grup de angajați a depășit numărul celor care primesc un salariu mai mic de 3 mii de lei (deosebit de mic).

În anul 2019, un salariu atât de mic revenea unui număr de 62,8 mii de persoane. În anul 2014, numărul lor era de peste 215 mii – o jumătate din salariați. În prezent, cota lor s-a micșorat până la 14%.

În același timp, expertul a constatat că a scăzut esențial – cu 39% – capacitatea de cumpărare a leului în această perioadă. De exemplu, în anul 2014, cu un salariu de 3000 de lei se putea cumpăra ceea pentru ce acum ar trebui să se cheltuiască 4200 de lei.
Menționăm că potrivit datelor Biroului Național de Statistică, salariul mediu pe economie a ajuns în anul 2019 până la 7356 de lei, fiind în creștere în termeni reali cu aproape 9% comparativ cu anul 2018.

Cele mai mari salarii revin angajaților din telecomunicații și tehnologii informaționale – 17,6 mii de lei. Cele mai mici – 5,3 mii de lei – angajaților din cultură și arte.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

Solicitări de reducere a tarifelor la lumină: ce propun FEE Nord și Premier Energy (DOC)

Furnizorul de energie electrică „FEE Nord”, care deservește consumatorii din nordul Republicii Moldova, și „Premier Energy”, care furnizează energie în centrul și sudul țării, au depus solicitări la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) pentru ajustarea tarifelor la energia electrică.

„FEE Nord” propune un tarif de 4,22 lei pentru un kWh, față de 4,68 lei/kWh în prezent.

NewsMaker by Mihaela Conovali

„Premier Energy” propune 3,93 lei pentru un kWh, comparativ cu tariful actual de 4,10 lei/kWh.

NewsMaker by Mihaela Conovali

Solicitările FEE Nord și Premier Energy au fost publicate pe pagina ANRE pe 4 iulie curent.

Ultima dată, tarifele au fost modificate în ianuarie 2025, când au fost majorate. Până atunci, consumatorii deserviți de Premier Energy achitau 2 lei și 34 de bani/kWh, iar cei deserviți de FEE Nord – 2 lei și 84 de bani/kWh. În urma acestor modificări, autoritățile au anunțat că, până în decembrie 2025, fiecare gospodărie va achita primii 110 kWh consumați la tariful din decembrie 2024 (dinaintea scumpirilor), iar consumul care depășește această limită – la noul tarif majorat.

Menționăm că, în iunie 2025, ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a declarat că prețurile la energia electrică și gazele naturale vor rămâne neschimbate în următoarele luni. Potrivit oficialului, în toamnă, odată cu clarificarea prețurilor de achiziție a gazului, ar putea avea loc reduceri de tarife.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: