moldpres.md

În școlile cu predare în limba română din stânga Nistrului au fost modernizate condițiile de studii

Școlile cu predare în limba română din raioanele de est și municipiul Tighina au beneficiat de un ajutor material în valoare de câte 100 de mii de lei în anul curent, pentru a îmbunătăți condițiile de studii. Inițiativa a fost posibilă grație sprijinului Programului activităților pentru reintegrarea țării 2020.

Astfel, liceul Teoretic „Lucian Blaga” din orașul Tiraspol a procurat 90 de bănci și scaune proiectate pentru un singur elev, pentru a asigura distanța minimă între elevii prezenți în clasă, precum și dulapuri și scaune pentru profesori.

Liceul „Evrika” din orașul Râbnița a procurat trei seturi de table interactive cu videoproiectoare, iar Gimnaziul din satul Roghi, raionul Dubăsari – o tablă interactivă, trei seturi de table monobloc, o plită electrică performantă pentru cantină și planșe informative.

Gimnaziul din comuna Corjova, r. Dubăsari – a alocat mijloacele financiare primite pentru reparația sălii sportive, asigurând astfel condiții calitative și moderne pentru petrecerea orelor, iar Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din or. Dubăsari (amplasat în comuna Corjova) și Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol (refugiat în s. Doroțcaia, r. Dubăsari) au achiziționat calculatoare și termometre digitale non-contact infraroșu.

În municipiul Bender, Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” a achiziționat mobilierul pentru cantina instituției iar Școala de tip-internat pentru copiii orfani și rămași fără îngrijirea părinților a finalizat lucrările de construcție a noului gardului.

Amintim că Programului activităților pentru reintegrarea țării are un buget anual de 15 milioane lei, fiind eligibile pentru finanțare proiectele ce urmează a fi implementate în Zona de Securitate și care reflectă activități specifice, cum ar fi dezvoltare comunitară și regională, reabilitare și renovare a infrastructurii locale, modernizare a instituțiilor sociale-cheie, soluționare a problemelor stringente de dezvoltare, asigurare a serviciilor publice esențiale, precum și acțiunile care contribuie la promovarea măsurilor de consolidare a încrederii între populația de pe ambele maluri ale Nistrului și la realizarea obiectivului guvernamental de reintegrare a țării.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Cea mai mare pictură pe apă din lume – realizată la Chișinău. O pictoriță a intrat în Cartea Recordurilor Guinness

Ludmila Cuptor, pictoriță din Republica Moldova, a stabilit un record mondial, realizând cea mai mare lucrare din lume în tehnica Ebru – pictura pe apă. Performanța sa a fost recunoscută oficial de o adjudecătoare Guinness World Records, venită din Regatul Unit pentru validarea rezultatului. Evenimentul a fost găzduit de un centru comercial din capitală, transmite IPN.

Ludmila Cuptor a menționat că acest moment marchează împlinirea unui vis. „Este rezultatul unor ani de căutări interioare, de muncă, efort, ezitări, speranțe și curaj. Este inspirată din tehnica clasică turcă – Ebru, pictura pe apă, o artă pe care am descoperit-o în 2019, în Italia. A fost dragoste la prima vedere”, a relatat artista.

Pictorița a explicat faptul că lucrarea este realizată pe apă, iar apoi este imprimată pe o pânză specială. Potrivit ei, cele șapte culori ale curcubeului care sunt utilizate în tablou simbolizează 70 de ani ai Cărții Recordului Guinness, dar și reprezintă un simbol al speranței și unității.

Autoarea lucrării a adăugat că pictura surprinde o câmpie din Moldova, plină de verdeață și flori, în toiul primăverii, care emană o senzație de liniște și aduce satisfacție sufletească.

Procesul de realizare a picturii a fost urmărit de adjudecătoarea Guinness World Records, Paulina Sapinska. În urma unei evaluări, aceasta a recunoscut oficial performanța. Paulina Sapinska a declarat că autoarea lucrării a respectat toate criteriile stabilite de Guinness World Records și aproape a dublat dimensiunea recordului anterior, care era de 20,86 metri pătrați.

Această lucrare are 39,97 metri pătrați. Așadar, este o încercare foarte impresionantă și un nou titlu Guinness World Records”, a notat adjudecătoarea Paulina Sapinska.

Angela Cutasevici, viceprimar al capitalei, afirmă că acest eveniment marchează curajul, inteligența și creativitatea. „Este foarte frumos că în fața publicului, a chișinăuienilor, se scrie istoria cu artista Ludmila Cuptor. Ceea ce văd este într-adevăr foarte frumos, inclusiv jocul de culoare, și mesajul artistic pe care îl transmite pictorița este impresionant”, a mai spus Angela Cutasevici.

Atunci când organizatorii au venit cu solicitarea de a fi parteneri ai acestui eveniment, noi, cei de la Primăria Chișinău, am spus din start că vom fi alături, fiindcă astfel de inițiative ne fac să fim mândri, atât ca oraș, cât și ca țară. Este un lucru care ne face pe noi, cei care educăm tânăra generație, să-i insuflăm mândria față de valorile cultivate aici”, a spus șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi.

La finalul evenimentului, autoarea tabloului a primit un certificat oficial care atestă noul record Guinness pentru cea mai mare pictură Ebru din lume. Tabloul va fi expus în următoarele săptămâni la Port Mall, iar ulterior va deveni o piesă muzeală.

IPN
IPN
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: