În timp ce armata rusă atacă Odesa, Putin se plânge că Ucraina încearcă să perturbeze scrutinul prezidențial din Rusia
Full Article 3 minutes read

În timp ce armata rusă atacă Odesa, Putin se plânge că Ucraina încearcă să perturbeze scrutinul prezidențial din Rusia

În timp ce rachetele rusești au atacat Odesa, luând viața a zeci de persoane, Vladimir Putin se plânge că Ucraina ar încerca să întreprindă acțiuni militare pe teritoriul Federației Ruse pentru a perturba alegerile prezidențiale, care se desfășoară în aceste zile. Președintele Rusiei, care candidează pentru un nou mandat, a făcut declarația la ședința Consiliului de Securitate din 15 martie. 

Pentru a perturba procesul de votare și pentru a intimida populația, cel puțin în regiunile limitrofe Ucrainei, regimul neonazist de la Kiev a planificat și încearcă să desfășoare o serie de acțiuni armate criminale demonstrative. Este vorba în primul rând de lovituri localităților pașnice de pe teritoriul Rusiei”, a declarat liderul de la Moscova, potrivit presei ruse.

Precizăm că, de câteva zile, la granița dintre Rusia și Ucraina au loc lupte. De asemenea, pe 14 martie, orașul Belgorod, care se află în apropiere de frontieră, a fost ținta atacurilor cu drone. Pe 15 martie, din cauza bombardamentelor din Belgorod, procesul de vot pentru alegerile prezidențiale a fost întrerupt.

În paralel, pe 15 martie, armata rusă a atacat cu rachete orașul ucrainean Odesa. Potrivit celui mai recent bilanț, 20 persoane au fostucise, iar peste 70 – rănite. Potrivit Procuraturii Generale a Ucrainei, în urma atacului, a fost avariată infrastructura civilă: case de locuit, anexe și vehicule.

***

Alegerile prezidențiale din Rusia au loc în perioada 15-17 martie. În cadrul cursei electorale participă 4 persoane: președintele în exercițiu Vladimir Putin și politicienii Nikolai Haritonov, Leonid Sluțki și Vladislav Davankov. Haritonov, Davankov și Sluțki nu condamnă invazia asupra Ucrainei, declanșată la ordinul lui Putin, și nici nu îl critică pe liderul rus. Lideri mondiali, activiști și oameni de rând sunt de părere că scrutinul prezidențial din Rusia este doar o formalitate, iar alegerile vor fi falsificate pentru ca învingător să fie declarat Vladimir Putin, care deține puterea în stat de 24 de ani.

Între timp, pe lângă luptele din apropierea graniței ruso-ucraineană, bombardamente și atacuri cu drone în timpul alegerilor, votanții au turnat verde de briliant peste urnele de vot și chiar au încercat să incendieze unele secții de votare.

De asemenea, opozanții ruși îndeamnă persoanele care sunt împotriva actualului președinte participe la manifestația „Amiaza contra lui Putin”. Acțiunea constă în faptul ca toate persoanele care sunt împotriva lui Vladimir Putin să vină la secțiile de votare în același timp – pe 17 martie, la ora 12:00 – pentru a arăta lumii cât de mulți nu îl susțin. Ulterior, persoanele pot să voteze orice candidat, în afară de Putin, să strice buletinul de vot sau pur și simplu să stea în rând la data și ora desfășurării manifestației.

Procuratura din Moscova a amenințat deja persoanele care intenționează să participe la acțiunea „Amiaza contra lui Putin” că riscă până la 5 ani de închisoare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: