În toiul pandemiei de coronavirus, în Moldova a apărut coaliția de guvernare PSRM-PDM și s-a modificat componența guvernului, în care au intrat protejații democraților. Cu o zi înainte de aceasta, în Circumscripția Hâncești au avut loc alegeri parlamentare noi, în urma cărora fracțiunea PSRM s-a completat cu un deputat nou. Și aceasta, chiar dacă la Hâncești s-a înregistrat un focar de coronavirus. Mai târziu, președintele și guvernul au propus instituirea în țară a situației de urgență. NM și experții au analizat, de ce autoritățile nu au anulat alegerile și de ce, în condiții excepționale, trebuia schimbată radical componența guvernului.
Alegeri și coaliție pe fondul coronavirusului
Partidul Socialiștilor (PSRM) și Partidul Democrat (PDM) au semnat acordul cu privre la crearea coaliției de guvernare. Aceasta s-a întâmplat la 16 martie, ora 13:15, iar la ora 14:00 s-a început ceremonia de depunere a jurământului de către noii miniștri pe care PDM i-a delegat în guvern. Conform înțelegerii cu socialiștii, democrații au obținut în guvern funcțiile de vicepremier pentru reintegrare și de șefi la patru ministere: apărare, economie, educație, afaceri externe și integrare europeană.
Cu o zi mai devreme, la 15 martie, la Hâncești s-au desfășurat alegeri parlamentare noi la care a câștigat candidatul PSRM Ștefan Gațcan. În ajun, la 14 martie, o locuitoare a satului Bălceana, raionul Hâncești, a fost diagnosticată cu coronavirus. Femeia a revenit în Moldova din Italia, la 1 martie. Conform informațiilor medicilor, ea a fost în contact cu trei membri ai familiei care, la fel, au fost internați.
Autoritățile însă au decis să nu amâne alegerile de la Hâncești. La demersul Comisiei Electorale Centrale despre o eventuală amânare a alegerilor, președintele și șeful Consiliului Suprem de Securitate, Igor Dodon a răspuns, la 14 martie, că întrucât în țară nu a fost instituită starea de urgență, autoritățile nu pot limita „drepturile fundamentale ale cetățenilor, inclusiv dreptul de a alege și de a fi ales”.
În ziua următoare după alegeri, la 16 martie, în satul Bălceana, raionul Hâncești a fost anunțată carantină din cauza pericolului de răspândire a coronavirusului. În această localitate, virusul a fost depistat deja la cinci persoane. Primarul satului, Iurie Pasat nu a putut spune dacă aceste persoane s-au prezentat la secția de votare.
La 16 martie, la ora patru după amiază, Igor Dodon s-a adresat către guvern cu solicitarea de a institui stare de urgență în țară. NM a încercat să afle de la președinte, de ce el nu a venit cu această inițiativă cu două zile mai devreme, până la organizarea alegerilor la Hâncești, însă Dodon nu a răspuns la apelurile NM.
Menționăm că potrivit legii, în perioada de stare de urgență, în țară nu este admisă organizarea alegerilor și a referendumurilor.
La fel, NM a încercat să afle de la deputații PSRM și PDM, cum a fost motivată decizia de a prezenta oficial coaliția și de a face remanieri în guvern în condiții de răspândire a coronavirusului în țară. Deputații PSRM Corneliu Furculiță, Vlad Bătrâncea și Adela Răileanu nu au răspuns la apelurile NM.
Deputatul PDM Alexandru Jizdan a precizat că „graba a fost tocmai din cauza că vremurile nu sunt cele mai simple”. Totodată, el a reamintit că demult se duceau negocieri între PDM și PSRM despre formarea unei coaliții, iar la 16 martie ei „au pus la punct toate detaliile tehnice”.
„Cred că toate guvernele ar trebui să vină așa la guvernare – fără a amâna ceva. Noi, moldovenii, ne-am obișnuit să instalăm un capac de canalizare timp de o săptămână”, a adăugat Jizdan.
Întrebat de NM dacă este justificată modificarea componenței guvernului în condiții de criză, când instituțiile statului ar trebui să fie mobilizate la maximum, Jizdan a subliniat că în situația de astăzi, provocată de coronavirus, sarcinile principale sunt puse pe seama ministrului sănătății Viorica Dumbrăveanu și a ministrului de interne Pavel Voicu, care și-au menținut posturile. „În acest sens [schimbarea miniștrilor], nu au fost niciun fel de riscuri”, consideră democratul.
Totul este calculat „cu un cinism nemaipomenit”
În opinia analistului politic Corneliu Ciurea, politicienii „au calculat totul” și nu întâmplător au propus instituirea stării de urgență după organizarea alegerilor și crearea coaliției. „Aceasta înseamnă finalizarea tumbelor politice și a unei anumite etape politice. Acum trebuie să vină o perioadă a stabilității politice”, a menționat Ciurea.
El nu este de acord cu faptul că această coaliție a fost formată în grabă. În opinia sa, procesul de formare a coaliției a fost chiar un pic tărăgănat. „Îmi pare că încă la sfârșitul anului trecut, ei au avut o înțelegere principială. Crearea grupului Pro Moldova i-a impus să se grăbească și tot acest lucru a provocat deznodământul care a venit acum”, consideră expertul.
Vorbind despre riscurile reformatării guvernului în condiții de criză, Ciurea a subliniat că în această criză, rolul principal îi aparține Ministerului Sănătății, de aceea reformatarea cabinetului de miniștri nu va afecta „stilul de administrare”.
Politologul Stela Jantuan consideră că instituirea stării de urgență este o „măsură logică”, însă, potrivit ei, provoacă semne de întrebare faptul că această măsură nu a fost luată la 14-15 martie, când numărul celor infectați a crescut de două ori. „Peste o săptămână deja, vom putea estima pierderile provocate de faptul că starea de urgență nu a fost instituită înainte de alegerile de la Hâncești”, consideră Jantuan.
Totodată, ea a atras atenția asupra faptului că despre crearea coaliției s-a anunțat în condițiile în care „toată atenția societății era axată pe ritmul de creștere a numărului de persoane infectate și nimănui nu-i ardea de coaliție”. „Dacă e să vorbim despre tehnologiile politice, ei au reușit să evite criticile din partea opoziției sau a societății”, a menționat Jantuan.
În opinia sa, o altă cauză a prezentării oficiale a coaliției anume în acest moment ar fi putut fi situația din interiorul PDM: „Acum, chiar dacă va dori cineva să plece din Partidul Democrat din cauza formării coaliției, în condițiile în care întregul cabinet de miniștri luptă contra răspândirii epidemiei, toate aceste declarații politice despre plecare vor părea un cinism politic, iar cei care vor pleca vor fi învinuiți că folosesc problema dată în propriile scopuri politice. S-a mizat pe aceasta, mai ales că nu se știe, cât va dura această perioadă de carantină”.
Politologul Victor Ciobanu consideră că evenimentele din ultimele zile s-au desfășurat conform unui plan de „sincronizare clară”. „Coaliția a fost planificată demult, nu era convenabilă anunțarea ei până la alegerile de la Hâncești. Totul se înscrie în logica electorală. Să organizeze alegerile indiferent de orice, dar mai întâi să-l excludă pe candidatul lui Șor de la alegeri pentru ca acesta să nu împiedice victoria. Totul s-a făcut cu un cinism nemaipomenit și obraznic”, consideră Ciobanu.
La fel, el a atras atenția asupra faptului că încă acum două zile, răspunzând la demersul CEC, președintele nostru a făcut referire la lipsa stării de urgență în țară, iar imediat după alegeri, el însuși a cerut instituirea acesteia.
Potrivit afirmațiilor expertului, dacă la Hâncești va fi înregistrat un focar epidemiologic care va fi mai mare decât cel pe țară, „va fi o acuzație directă la adresa guvernării că nu a amânat aceste alegeri”. „Acest mandat de deputat nu rezolvă nimic. În situații de criză se vede totul, și organizarea alegerilor a fost o infracțiune”, consideră Ciobanu.
El a mai menționat că „în situații de criză, nu se fac remanieri de cadre în guvern”: „Orice ministru nou are nevoie de timp pentru a fi la curent cu ceea ce se întâmplă, iar acum nu avem timp de pierdut”, a concluzionat expertul.