aamc.org

Încă 18 decese din cauza infecției cu COVID-19. Numărul victimelor a ajuns la 1818

În Republica Moldova au fost confirmate încă 18 decese în rândul pacienților infectați cu COVID-19. Numărul victimelor a ajuns la 1818.

Deces 1801: Femeie de 72 ani, din mun. Chișinău, internată la Institutul de Medicină Urgentă, pe 23 octombrie. Comorbidități: cardiopatie mixtă, hipertensiune arterială.

Deces 1802: Femeie de 72 ani, din mun. Chișinău, internată la SCM “Sf. Arhanghel Mihail”, pe 19 octombrie. Comorbidități: diabet zaharat, angină pectorală de efort, hipertensiune arterială.

Deces 1803: Bărbat de 66 ani, din r-nul Florești, internat la SR Florești, pe 17 octombrie. Comorbidități: fibrilație atrială.

Deces 1804: Femeie de 84 ani, din r-nul Strășeni, internată la SR Strășeni, pe 28 octombrie. Comorbidități: angină pectorală de efort, hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică.

Deces 1805: Bărbat de 83 ani, din r-nul Edineț, internat la SR Edineț, pe 26 octombrie. Comorbidități:  hipertensiune arterială, fibrilație atrială.

Deces 1806: Femeie de 76 ani, din r-nul Edineț, internată la SR Edineț, pe 26 octombrie. Comorbidități:  diabet zaharat, fibrilație atrială cronică, hipertensiune arterială.

Deces 1807: Femeie de 66 ani, din r-nul Edineț, internată la SR Briceni, pe 29 octombrie. Comorbidități:  hipertensiune arterială, boală cardiovasculară.

Deces 1808: Bărbat de 79 ani, din mun. Chișinău, internat la Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, pe 25 octombrie. Comorbidități: hipertensiune arterială, diabet zaharat, cardiopatie mixtă.

Deces 1809: Femeie de 58 ani, din r-nul Râșcani, internată la SR Râșcani, pe 8 octombrie. Comorbidități: hipertensiune arterială, diabet zaharat, obezitate.

Deces 1810: Femeie de 67 ani, din r-nul Telenești, internată la SR Telenești, pe 28 octombrie. Comorbidități: hipertensiune arterială, obezitate.

Deces 1811: Femeie de 78 ani, din r-nul Florești, internat la SR Florești, pe 24 octombrie. Comorbidități: diabet zaharat.

Deces 1812: Bărbat de 74 ani, transferat din SCM ”Sf.Treime”, la Institutul de Medicină Urgentă, pe 27 octombrie. Comorbidități: angină pectorală de efort, diabet zaharat, nefropatie diabetică, ciroză hepatică.

Deces 1813: Bărbat de 82 ani, din mun. Chișinău, internat la Spitalul de Stat, pe 28 octombrie. Comorbidități: cardiopatie mixtă, hipertensiune arterială.

Deces 1814: Bărbat de 83 ani, internat la SCM “Sf. Arhanghel Mihail”, pe 15 octombrie. Comorbidități: angină pectorală de efort, hipertensiune arterială, pielonefrită cronică, obezitate.

Deces 1815: Bărbat de 64 ani, din r-nul Drochia, internat la SR Drochia, pe 22 octombrie. Comorbidități: cardiopatie mixtă, fibrilație atrială.

Deces 1816: Bărbat de 69 ani, din r-nul Cimișlia, internat la SR Cimișlia, pe 27 octombrie. Comorbidități: cardiopatie mixtă, hipertensiune arterială, angină pectorală de efort.

Deces 1817: Femeie de 57 ani, din r-nul Briceni, internată la SR Briceni, pe 30 octombrie. Comorbidități: hipertensiune arterială, boală cardiovasculară.

Deces 1818: Femeie de 58 ani, din r-nul Briceni, internată la SR Briceni, pe 30 octombrie. Comorbidități: pancreatită cronică.

Totodată, menționăm că alte 195 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 76 777 cazuri.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

grt.md/imagine simbol

Energocom a cumpărat peste 45% din gazul necesar pentru 2025–2026, dar nu dezvăluie prețul

Compania Energocom a anunțat că, până la data de 9 iulie, a achiziționat aproape jumătate din necesarul de gaze pentru anul gazier 2025–2026. Mai exact, este vorba de 45,7% din volumul necesar pentru perioada 1 octombrie 2025 – 30 septembrie 2026, destinat consumului de pe malul drept. În ceea ce privește tarifele de achiziție, Energocom a declarat că „nu poate dezvălui, la această etapă, detalii privind prețurile, partenerii contractuali și volumele individuale”.

Reprezentanții Energocom au precizat că cei 45,7% sunt echivalentul a aproximativ 3,75 milioane MWh, adică 352,5 milioane de metri cubi de gaze naturale.

„Gazele achiziționate sunt cu livrarea fermă în luna respectivă de consum şi sunt achiziționate atât la preț fix cât și la preț indexat care este corelat cu cotațiile principalelor burse din centrul și sud estul Europei cum ar fi TTF (Title Transfer Facility) din Țările de Jos și BRM (Bursa Română de Mărfuri) România”, au comunicat reprezentanții Energocom.

Compania a adăugat că, „în premieră, toate achizițiile se fac în baza unei strategii aprobate de Consiliul de Administrație al Energocom care prevede asigurarea malului drept cu cele mai bune prețuri de pe piață și garanția livrărilor neîntrerupte de gaze”. „Respectând practicile internaționale din sectorul energetic privind confidențialitatea, precum și prevederile contractuale, dar și pentru a nu afecta competitivitatea ofertelor de preț, Energocom nu poate dezvălui, la această etapă, detalii privind prețurile, partenerii contractuali și volumele individuale. Aceste informații pot fi făcute publice doar după finalizarea perioadelor de livrare”, a menționat compania.

Reprezentanții Energocom au mai spus că „pentru a gestiona eficient cererea în sezonul rece și a acoperi eventualele vârfuri de consum, compania planifică, achiziționarea suplimentară de gaze naturale care vor fi stocate în instalații de stocare unde Energocom are încheiate parteneriate în acest sens”.

***

Amintim că, pe 20 mai curent, Ministerul Energiei a anunțat că Energocom a reușit să procure primele volume de gaze naturale pentru anul gazier 2025-2026, în baza unor contracte pe termen lung. Ministerul nu a oferit detalii despre prețul și volumul achizițiilor, însă a precizat că „prețul plafon pentru achiziții este stabilit în funcție de indicii bursieri din regiune și aprobat de Consiliul societății, asigurându-se un control instituțional, transparență și eficiență în proces”.

Câteva zile mai târziu, deputata socialistă, Tatiana Cunețchi, a cerut, în Parlament, audierea ministrului Energiei, Dorin Junghietu, și a conducerii ANRE. Ea a invocat, printre altele, „tentativa de secretizare a prețurilor de achiziție a resurselor energetice pentru Republica Moldova”. În replică, deputatul PAS Radu Marian a declarat că „prețurile și contractele nu se secretizează” și că acestea vor fi făcute publice după finalizarea procesului de achiziție a gazelor naturale. Totodată, el a precizat că prețurile respective „sunt, în principiu, formule care se calculează în baza prețului de piață a gazelor naturale – informație care este publică și nu este ceva neapărat secret”.

Mai precizăm că Energocom va accesa un împrumut de până la 400 de milioane de euro pentru a asigura securitatea livrărilor de gaze naturale și energie electrică în sezonul rece. În acest sens, la data de 8 iulie a fost semnat un acord de garanție de stat pentru acest împrumut, între Ministerul Finanțelor și BERD. Înainte de aceasta, Guvernul a acordat garanții de stat companiei Energocom pentru împrumutul de până la 400 milioane de euro. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a explicat că „Energocom devine de la 1 august furnizor de gaz, preluând obligația de serviciu public de la Moldovagaz”. „Fără această garanție, Energocom nu ar fi putut lua creditul. (…) Este un credit luat de la o instituție financiară internațională cu reguli stricte. Riscul bugetar? Controlat și limitat. Statul ar plăti doar dacă Energocom nu-și respectă obligațiile — probabilitate considerată nesemnificativă de BERD și experți”, a menționat Vodă.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: