Încă o dronă a intrat în spațiul aerian al României: a zburat 19 km pe teritoriul țării. Patru aeronave – ridicate în aer 
Full Article 3 minutes read

Încă o dronă a intrat în spațiul aerian al României: a zburat 19 km pe teritoriul țării. Patru aeronave – ridicate în aer 

Încă o dronă a intrat în spațiul aerian al României. S-a întâmplat în noaptea de 18 spre 19 octombrie. Obiectul străin, pe care Ministerul român al Apărării, îl numește „țintă aeriană de mici dimensiuni” a zburat 19 km pe teritoriul țării. Armata română a trimis în misiune de supraveghere două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole și două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române. Între timp, Inspectoratul român pentru Situații de Urgență a dat mesaj de alertare populației din nord-estul județului Constanța. Puțin după ora 5, Inspectoratul român pentru Situații de Urgență a anunțat încetarea alertei aeriene, relatează Europa Liberă România. 

În jurul orei 02:30, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a observat că un obiect de mici dimensiuni se îndrepta dinspre largul Mării Negre către țară. Obiectul se afla la aproximativ 45 km est de localitatea Sfântu Gheorghe, județul Tulcea. Armata română a trimis în misiune de supraveghere două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole și două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române.

Obiectul a traversat frontiera terestră a României în jurul orei 04:00, în zona Gura Portiței.

Imediat, Inspectoratul român pentru Situații de Urgență a dat mesaj de alertare populației din nord-estul județului Constanța.

Ministerul român al Apărării a menționat că ținta aeriană s-a îndreptat apoi către localitatea Cogealac, din județul Constanța, zburând pe teritoriul României 19 km.

În jurul orei 4:30, sistemul de supraveghere al Armatei României a pierdut semnalul radar cu obiectivul – la sud de localitatea Cogealac, comună din județul Constanța.

Puțin după ora 5, când aeronavele de luptă au revenit la bazele lor, Inspectoratul român pentru Situații de Urgență a anunțat încetarea alertei aeriene.

Ministerul român al Apărării a precizat că „din datele disponibile la acest moment, nu a fost indicată probabilitatea existenței unei zone de impact pe teritoriul național”. „Forțele Ministerului Apărării Naționale vor executa, începând cu această dimineață, cercetări în zonă”, a adăugat Ministerul.

Sursa a menționat că acesta este al doilea incident de acest fel care a avut loc în cursul acestei săptămâni. Pe 17 octombrie după amiază, o dronă a violat spațiul aerian al României după ce a venit tot dinspre Marea Neagră.

***

Amintim că, în septembrie 2024, miniștrii apărării din România, Polonia și Letonia au semnat o declarație comună prin care au cerut conducerii Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) să întărească apărarea antiaeriană a alianței la granițele sale de est în legătură cu amenințarea sporită din partea Rusiei. Anterior dronele rusești au zburat nu numai pe teritoriul României și Poloniei, vecinii Ucrainei, ci și al Letoniei. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: