Încă o moarte suspectă în rândul oficialilor ruși. Fostul șef-adjunct al Direcției antiextremism a MAI s-ar fi sinucis
Full Article 3 minutes read

Încă o moarte suspectă în rândul oficialilor ruși. Fostul șef-adjunct al Direcției antiextremism a MAI s-ar fi sinucis

Vladimir Makarov, fostul șef adjunct al Direcției antiextremism din cadrul Ministerului rus de Interne (Centrul „E”), a fost găsit mort în satul Golikovo, în apropiere de Moscova, scrie Meduza, cu referire la agenția Moskovskii Komsomoleț.  Informația nu a fost confirmată oficial.

Cadavrul lui Makarov a fost găsit în dimineața zilei de 13 februarie, în casa sa de la țară. Potrivit rapoartelor preliminare, acesta s-a sinucis. Moskovskii Komsomoleț relatează că în casă erau păstrate arme de foc.

Generalul-maior Vladimir Makarov a fost demis din funcția pe care o deținea în cadrul Direcției antiextremism a Ministerului de Interne în ianuarie 2023.

Centrul „E” a fost înființat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne în 2008. Este un organism represiv ai cărui ofițeri îi urmăresc pe protestatari și, în special, monitorizează postările din rețelele de socializare care critică autoritățile.

Lanțul deceselor suspecte

De la începutul anului 2022, s-au produs mai multe decese suspecte ale unor manageri de top ruși sau persoane apropiate de structurile de stat. În ianuarie, a fost găsit mort top managerul „Gazprom Invest” Leonid Șuliman (60 de ani). Pe mâinile acestuia au fost depistate răni adânci, iar alături de el – un cuțit și un bilet, în care acesta scria că suferă de dureri cumplite.

Pe 25 februarie, a fost găsit cadavrul lui Alexandr Tiuleakov, director general adjunct al Centrului unificat de plăți al Gazprom (Единого расчетного центра «Газпрома») – considerat trezoreria companiei. Și acest caz a fost calificat drept sinucidere.

Pe 4 martie, în Marea Britanie, a fost găsit mort oligarhul rus Mihail Warford. Poliția a calificat decesul drept „inexplicabil” și a considerat că miliardarul de 66 de ani s-ar fi sinucis.

Pe 18 aprilie, la Moscova, a fost găsit mort fostul vicepreședinte al Gazprombank Vladislav Avaev. Împreună cu aceasta au fost găsite fără viață soția sa de 47 de ani și fiica de 13 ani. Poliția a presupus că Avaev le-a ucis, după care și-ar fi luat viața.

Pe 21 aprilie, în Spania, au fost găsiți morți milioanarul rus, fost top manager al companiei producătoare de gaze Novatek, Serghei Protosenea. Alături de el au fost găsite cadavrele soției sale Natalia și a fiicei-adolescente. Poliția a ajuns la concluzia că omul de afaceri le-a ucis, după care s-a spânzurat.

Pe 17 iunie, a fost găsit mort în cartierul de elită Rublevka din Moscova fostul șef al companiei petroliere Urals Energy Alexei Ogarev (64 ani). Soția acestuia a spus că ar fi murit din motive naturale. Ogarev a fost coleg cu Leonid Diacenko, ginerele lui Boris Elțin și era apropiat de familia primului președinte al Rusiei.

Pe 4 iulie, a murit Iurii Voronov (61 de ani), șeful companiei contractante a Gazprom – Astra Shipping. Bărbatul a fost găsit rănit la cap într-o piscină din Sankt Petersburg. Alături a fost găsită o armă pneumatică.

Tot în iulie, a fost găsit cadavrul generalului-maiorului în rezervă Evghenii Lobacev. Alături de acesta a fost găsit un pistol. Organele de drept au declarat că militarul s-ar fi sinucis.

Pe 1 septembrie președintele consiliului de directori ai Lukoil Ravil Maganov a murit, după ce ar fi căzut de la etajul unui spital din Moscova.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: