Încă o persoană apropiată Partidului „ȘOR” se alătură Marinei Tauber în Penitenciarul nr. 13
Full Article 3 minutes read

Încă o persoană apropiată Partidului „ȘOR” se alătură Marinei Tauber în Penitenciarul nr. 13

Încă o persoană apropiată Partidului „ȘOR” își va petrece următoarele 30 de zile în Penitenciarul nr.13. Decizia a fost luată pe 13 august de magistrații Judecătoriei Chișinău, Sediul Ciocana, care au admis demersul procurorilor. Informația a fost confirmată pentru NM de purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Mariana Cherpec. Potrivit mai multor surse media, ar fi vorba de contabila Partidului „ȘOR”, Olga Romanova.

„La 13 august curent, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana au admis demersul procurorilor anticorupție și au eliberat mandat de arest preventiv, pe un termen de 30 zile, cu executare în Penitenciarul nr.13, în privința persoanei reținute în cauza penală privind finanțarea ilegală a Partidului Politic „ȘOR””, a declarat pentru NM Mariana Cherpec.

Potrivit mai multor surse media, ar fi vorba de contabila formațiunii politice, Olga Romanova. Cherpec a refuzat să confirme pentru NM identitatea persoanei vizate, invocând prezumția la nevinovăție și necesitatea protejării datelor cu caracter personal.

De menționat că pe 12 august, Procuratura Anticorupție declara că una dintre cele 7 persoane apropiate Partidului „ȘOR”, care în iulie au părăsit teritoriul Moldovei în scopul eschivării de la urmărirea penală, a fost reținută de către organul de urmărire penală. Potrivit procurorilor, aceasta este bănuită de complicitate la săvârșirea falsificării rapoartelor privind gestiunea financiară a partidului și acceptarea finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat.

***

Amintim că cel puțin șapte dintre persoanele apropiate Partidului „ȘOR”, implicate în distribuirea mijloacelor ilicite în favoarea formațiunii, au părăsit Republica Moldova – aproape toți în data de 16 iulie 2022. Informația se conține într-o scurgere din dosarul privind finanțarea ilegală a partidului, publicată de către jurnalistul Alexandru Cozer.

Ulterior, în dimineața zilei de 21 iulie, oamenii legii au inițiat  percheziții într-un dosar penal pornit pe faptul finanțării ilegale a Partidului „ȘOR”. Potrivit procurorilor, s-a constatat că partidul ar fi acceptat conștient bani de proveniență dubioasă, din partea unei grupări criminale, care erau folosiți în interes de partid, precum onorarii pentru artiști, salarii pentru membri și organizarea de proteste.

Partidul „ȘOR” a acuzat guvernarea că ar fi influențat Procuratura Generală să deschidă dosar penal pe faptul „finanțării ilegale” a formațiunii.

Urmare a acestor evenimente, deputata Partidului „ȘOR” Marina Tauber a fost privată, la solicitarea procurorului general interimar, de imunitate parlamentară și reținută pentru 72 de ore în izolatorul CNA, de unde, ulterior, a fost transferată în Penitenciarul nr.13. Pe 22 iulie, Tauber a publicat o scrisoare prin intermediul avocaților, prin care susține că este nevinovată și acuză, din nou, guvernarea de răfuială politică.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: