Încă un deținut, aflat ilegal într-o închisoare din Transnistria, a fost eliberat

Pe lângă Anton Malîșev, dintr-o închisoare din regiunea transnistreană a fost eliberat și cetățeanul moldovean Stanislav Menzarari. Informația a fost comunicată, pentru Europa Liberă, de către avocatul Vadim Vieru de la Promo-LEX. Anterior, Guvernul Republicii Moldova declara că Stanislav Menzarari a fost răpit de către structurile de forță de la Tiraspol în octombrie 2020, alături de alți trei moldoveni. 

Eliberarea lui Stanislav Menzarari a fost comunicată sursei citate la două ore după anunțul Asociației Promo-LEX privind eliberarea lui Anton Malîșev.

Cu privire la Stanislav Menzarari menționăm că, în octombrie 2023, Guvernul de la Chișinău declara că acesta a fost răpit de structurile de forță de la Tiraspol în octombrie 2020, alături de alți trei moldoveni – Amarfii Andrei și Puris Alexandru, care au fost eliberați pe 8 octombrie 2020 și Glijin Adrian, care a fost eliberat din detenție pe 7 aprilie 2023.

„În repetate rânduri a fost sesizat reprezentantul politic de la Tiraspol în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, cu apelul de a renunța la lezarea abuzivă a drepturilor cet. Menzarari S., a asigura accesul la acesta a rudelor apropiate și a unui medic calificat și independent, precum și cu solicitarea eliberării neîntârziate a acestuia și transmiterea lui sub responsabilitatea organelor de drept competente. (…) Neglijarea continuă de către Tiraspol a apelurilor Chișinăului, lipsa unor reacții la demersurile remise și neoferirea unei perspective clare de soluționare a cazului trezesc multiple semne de îngrijorare, în particular în contextul secretizării excesive a dosarului artificial fabricat și ilegal gestionat, cu încălcarea celor mai elementare drepturi ale omului”, comunica Guvernul Republicii Moldova în octombrie 2023.

Precizăm, numele lui Anton Malîșev și al lui Stanislav Menzarari se regăsește în lista celor cinci persoane numite, pe 10 februarie, de Biroul de reintegrare pentru ca Tiraspolul să le elibereze din închisoare. Detalii AICI. Lista a fost publicată în aceeași zi când premierul Dorin Recean a anunțat că Tiraspolul a refuzat oferta condiționată a UE cu privire la cele 60 milioane de euro și a ales ca o firmă din Ungaria să livreze gaz pentru regiunea transnistreană. Premierul a menționat că soluția aleasă de Tiraspol „nu rezolvă problema pe termen lung” însă Chișinăul nu va bloca livrarea gazului. Detalii AICI. Pentru a primi gaz, Tiraspolul a acceptat 4 condiții ale Chișinăului, printre acestea – eliberarea unor deținuți. Detalii AICI. Între timp, Chișinăul a cerut eliberarea în total a șapte cetățeni deținuți ilegal în stânga Nistrului. Detalii AICI.

***

Pe 11 februarie, Asociația Promo-LEX a informat că Anton Malîșev, care a fost deținut aproape doi ani într-o închisoare din regiunea transnistreană, a fost eliberat din „detenție nelegitimă”. Potrivit Asociației, pe 8 februarie 2023, Malîșev a fost răpit cu forța și supus unui proces penal la Tiraspol, fiind ulterior deținut în condiții inumane. „În această perioadă, sănătatea sa s-a deteriorat grav, fără acces la îngrijiri medicale adecvate. Condițiile precare de detenție au dus la pierdere drastică în greutate și afectarea stării sale generale”, a evidențiat Asociația. Detalii AICI.

La scurt timp, Biroul politici de reintegrare a salutat eliberarea lui Anton Malîșev. „Reiterăm apelul nostru către Tiraspol de a răspunde solicitărilor privind eliberarea tuturor cetățenilor Republicii Moldova care continuă să fie deținuți ilegal în regiunea transnistreană. (…) Fiecărei persoane trebuie să-i fie asigurat dreptul de acces la justiție înfăptuită conform legii în instanțe de judecată constituite prin lege”, au comunicat reprezentanții Biroului, solicitând eliberarea a în total a șapte cetățeni. Detalii AICI.

Precizăm, pe 8 februarie 2024, publicația Novosti Pridnestrovia a scris despre „o pedeapsă de 21 de ani de închisoare” aplicată în cazul lui Anton Malîșev. Sursa menționa că „au fost găsite dovezi” în cazuri de „vânzare de droguri”.

Tot pe 11 februarie, Biroul a șters comunicatul cu privire la eliberarea lui Anton Malîșev. Solicitați de NewsMaker pentru a comunica din ce motiv a fost retrasă declarația și dacă confirmă informațiile din spațiul public privind reținerea lui Anton Malîșev de către forțele de drept constituționale ale Republicii Moldova, reprezentanții Biroului politici de reintegrare au răspuns: „Confirmăm eliberarea în data de 10 februarie curent, din detenția ilegală a cetățeanului Republicii Moldova Anton Malîșev, încarcerat nelegitim din 08 februarie 2023. Informații despre investigarea cazului acestuia pe malul drept al Nistrului urmează a fi solicitate de la organele de drept competente”.

Pe 12 februarie, Inspectoratul General al Poliției a confirmat pentru NewsMaker reținerea lui Anton Malîșev. Potrivit Inspectoratului, bărbatul a figurat în cauze penale pe droguri pe teritoriul țării și există și o pronunțare a instanței de judecată prin care este condamnat la 8 ani de detenție. „Faptul că respectiva persoană a fost eliberată este de apreciat, pentru că în acest mod am reușit să o aducem în câmpul legal, pentru a răspunde pentru faptele sale”, a comunicat purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Nicușor Dan, reacție la interdicția lui Ceban și întâlnirile cu oficiali români: „Nu se va mai întâmpla în următorii 5 ani”

Interdicția de intrare pe teritoriul României aplicată primarului municipiului Chișinău, Ion Ceban, a fost aplicată în rezultatul unei evaluări de securitate națională. Declarația a fost făcută de președintele român, Nicușor Dan, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Palatul Cotroceni.

Întrebat dacă subiectul a fost discutat în cadrul ultimei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), Nicușor Dan a precizat că „nu s-a discutat în ședința CSAT, însă există și alte mecanisme prin care statul român reacționează când observă o amenințare la adresa securității sale naționale”.

„Unul din aceste mecanisme a fost accesat și în cazul domnului Ceban. Acesta și este motivul pentru care nu putem să facem mai multe comentarii”, a răspuns Dan.

Întrebat de jurnaliști dacă această măsură are un caracter punctual, având în vedere că Ion Ceban a fost primit în ultimii ani de mai mulți demnitari de rang înalt, inclusiv de premierul Marcel Ciolacu, președintele României a răspuns: „Asta nu se va mai întâmpla în următorii cinci ani. A fost o chestiune de securitate națională, asta e ce pot să vă spun. O evaluare de securitate națională în privința domniei sale”.

În privința duratei interdicției – cinci ani – și nu zece, care reprezintă următoarea treaptă prevăzută de lege, Nicușor Dan a precizat că și această decizie a fost fundamentată, la fel, pe considerente de securitate.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban, pentru următorii cinci ani. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe 10 iulie, primarul capitalei, Ion Ceban, a revenit cu noi acuzații. Acesta susținea că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de PAS la alegerile prezidențiale din România. Președinția de la Chișinău a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Și ministrul Educației și Cercetării, vicepreședintele PAS, Dan Perciun, a respins acuzațiile. Potrivit lui, măsura are legătură cu faptele edilului, nu cu PAS. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului. De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: