Incendiul de la Filarmonica Națională: Trei angajați vor compărea pe banca acuzaților
Full Article 3 minutes read

Incendiul de la Filarmonica Națională: Trei angajați vor compărea pe banca acuzaților

Trei angajați ai Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” vor compărea pe banca acuzaților pentru ”încălcarea regulilor de protecție contra incendiilor”.

Procuratura municipiului Chișinău, Oficiul Centru a finalizat urmărirea penală și a expediat în judecată dosarul de învinuire a celor trei.

Potrivit rechizitoriului, la 24 septembrie 2020, fiind obligat să ia toate măsurile necesare pentru protecţia securităţii, inclusiv prevenirea riscurilor profesionale, inginerul-șef, care prin cumul era și inginer pentru protecția muncii, a dat indicații tehnicianului superior și subalternului acestuia să execute lucrări de curățenie în încăperea blocului sanitar nr.1, precum și tăierea țevilor din oțel.

Fără a supraveghea lucrările cu polizorul concomitent cu efectuarea altor lucrări de reparație, construcție și montaj, a fost admis contactul particulelor din oţel incandescente cu materialele arzătoare din nemijlocita apropiere a locului efectuării tăierii, producându-se incendiul, care s-a extins și a cuprins toată clădirea.

Prin urmare, întreg edificiul – obiect arhitectural cu statut de protecție, estimat la 5,3  milioane de lei, a fost distrus. La fel, în urma incendiului au fost afectate și spațiile aflate în aceeași clădire, închiriate de un agent economic, acesta fiind prejudiciat cu 3,5 milioane de lei.

Potrivit concluziilor din Raportul de expertiză judiciară din 24.11.2020: „Incendiul a început în încăperea blocului sanitar nr.1, în colţul îndepărtat din stânga de la intrare şi apoi, prin sistemul de ventilare, s-a răspândit spre încăperile adiacente (holurile blocului administrativ, sala mare, sala mică ş.a.). Cauza nemijlocită a incendiului produs, a fost contactarea particulelor din oţel incandescente, generate la procesul de secţionare a ţevilor din oţel cu utilizarea polizorului unghiular, cu materialele arzătoare din nemijlocita apropiere. Nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor stipulate în documentul normativ (pct. 490 RT DSE 1.01-2005) la efectuarea lucrărilor de tăiere a ţevilor din oţel în încăperea în care erau prezente materiale arzătoare, putea să furnizeze formarea sursei de aprindere a incendiului.”

Inculpații sunt cercetați în libertate. Fiind audiați de procurori, aceștia nu-și recunosc vina. Pentru această infracțiune, norma penală prevede amendă sau închisoare de până la 2 ani.

***

Amintim că un incendiu devastator a izbucnit pe 24 septembrie la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”. Pompierii au luptat ore în șir cu flăcările, iar localizarea incendiului a fost posibilă abia spre seară.

Pompierul Dmitrii Polscin susține că pompierilor le-a fost greu să se apropie de clădire cu autospecialele de intervenție, din cauza mașinilor parcate în zonă. Mai mult, unii șoferi ar fi înjurat salvatorii și le-au cerut să dea la o parte tehnica specială, pentru ca ei să își poată lua mașinile.

Directorul artistic al Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” Marian Stîrcea a declarat că în urma incendiului care a mistuit clădirea instituției au fost distruse numeroase instrumente muzicale valoroase, dar și biblioteca, inclusiv partituri unice. 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: