Filarmonica arde
Максим Андреев, NewsMaker

„Țara nu-și merită eroii”. Cel mai cunoscut pompier din țară a criticat atitudinea moldovenilor față de salvatori

Unul dintre cei mai cunoscuți pompieri din Republica Moldova s-a arătat dezamăgit de atitudinea conaționalilor săi, în urma incendiului devastator care a distrus Filarmonica Națională. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dmitrii Polscin a menționat că a văzut zeci de insulte în adresa pompierilor, pentru că aceștia nu au reușit să salveze clădirea. Acesta a atras atenția că în apropierea Filarmonicii erau parcate numeroase mașini, iar salvatorii au pierdut timp prețios pentru a-și face loc printre ele.

Dmitri Polscin a recunoscut că se bucură că nu a fost de gardă în ziua incendiului de la Filarmonica Națională, pentru că insultele pe care le-a văzut în adresa colegilor săi l-ar fi scos din fire.

„Am citit zeci de jigniri în adresa pompierilor care au luptat cu incendiul și numai în ce mod nu au fost numiți. Zeci de sfaturi și „noi” metode de stingere. Zeci de sfaturi privind tehnica de stingere, numărul de autospeciale și multe, multe altele. Și, desigur, în apărarea lor vor veni doar câțiva oameni”, a notat Polscin.

Pompierul a atras atenția că salvatorii și-au pus viața în pericol, iar pentru singerea incendiului s-au mobilizat și colegii care aveau liber în ziua respectivă.

„Am intrat în unitatea noastră și spre mine a venit tovarășul meu „de lupte” Timur Tomaș, cu ochii umflați de la fum, dar și în general, cu un aspect care lasă de dorit.

– Care este situația?

– Dimîci, nu am avut șanse…

Și dacă Timur spune asta, înseamnă că 10000000% așa și este… Aflu de la prietenul meu că ar fi putut să rămână blocați acolo, că unii indivizi, înjurând pompierii strigau să dea la o parte autospecialele ca să-și poată lua prețioasele mașini, parcate cu tupeu, că pompierii nu puteau pătrunde cu tehnica specială și au fost nevoiți să utilizeze tehnică specială pentru a elibera trecerea. Că „particularitățile” construcției au permis focului să se răspândească ca un fulger și au rămas zero șanse pentru lichidare”, a relatat pompierul. 

Dmitrii Polscin a mai spus că astfel de construcții sunt compromise în cazul în care atunci când se produce un incendiu se încearcă stingerea cu propriile forțe.

„Sunt prea mic și prost, cum se spune. Dar potrivit umilei mele opinii, cu o experiență de 16 ani în calitate de pompier și 14 diplome privind absolvirea unor cursuri de calificare în SUA, Europa și Rusia – soarta unor astfel de construcții este pecetluită în cazul în care se încearcă stingerea incendiului cu forțele proprii și numai când situația devine dezastruoasă sunt chemați pompierii”, a mai scris acesta.

Acesta a amintit că focul este o stihie.

„Vă doresc numai bine, dar dacă aș fi putut să mă nasc într-o țară unde pompierii sunt apreciați – sunt gata să mă nasc și să îmi trăiesc viața de la început, dar nu aici”, a conchis Polscin.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=4547034092035367&set=a.565332473538902&type=3&theater

Amintim că un incendiu devastator a izbucnit pe 24 septembrie la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”. Pompierii au luptat peste 7 ore cu flăcările. Localizarea incendiului a fost posibilă abia spre seară. Conform estimărilor prealabile, flăcările au cuprins aproape 3,5 mii de metri pătrați ai edificiului. Cum a ars Filarmonia — în reportajul foto NM.

Pe rețelele sociale au apărut deja apeluri de a acorda ajutor pentru restabilirea cât mai rapidă a Filarmonicii după incendiu. Unii sunt gata să doneze bani pentru aceasta, alții — «să strângă gunoiul, să spele, să curețe, să facă orice muncă, pentru a ajuta măcar cumva».

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Legături cu Rusia”. Bucureștiul explică interdicția lui Ion Ceban în spațiul Schengen

Decizia de a-i interzice primarului Chișinăului, Ion Ceban, accesul în România, a fost luată în contextul în care, de ceva timp, autoritățile române documentează „legături complicate” ale acestuia cu reprezentanți ai Federației Ruse. Declarația a fost făcută de ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, pentru RFI. Oficiala a reiterat că decizia prin care Ceban și încă doi cetățeni moldoveni au primit interdicție de intrare pe teritoriul României a fost luată strict din rațiuni care țin de siguranța națională, scrie Digi24.

„În cazul domnului Ceban, pentru că este singurul nume public despre care pot vorbi, există de multă vreme documentate legături complicate ale dumnealui cu reprezentanţi ai Federaţiei Ruse. Pentru România este extrem de important ca acest tip de influenţă să fie limitată pe teritoriul nostru, mai ales că noi avem un număr foarte mare de cetăţeni, care sunt şi cetăţeni români, şi cetăţeni ai Republicii Moldova. Este o decizie care a fost luată din raţiuni care ţin de siguranţa naţională. Decizia de a nu permite accesul pe teritoriul României are drept efect direct decizia de a nu permite accesul pe teritoriul Spaţiului Schengen”, a declarat Oana Ţoiu.

Oficiala a precizat că măsura nu a fost stabilită în mod direct de Ministerul de Externe pe care îl conduce, deoarece o astfel de hotărâre sau monitorizare, spune Țoiu, nu ţin de competenţa ministerului.

„Este o decizie care este pornită din aceste raţiuni de siguranţă naţională, însă Ministerul Afacerilor Externe este un partener important în acest proces şi pentru noi este foarte important, atât cât ţine de noi şi de celelalte ministere, să ne asigurăm că limităm acest tip de riscuri de influenţă şi de prezenţă pe teritoriul nostru”, a explicat Ţoiu.

În ceea ce priveşte alegerile parlamentare care vor avea loc în Republica Moldova în luna septembrie, Oana Ţoiu a declarat că este important ca în rezultatele scrutinului să se reflecte voinţa exprimată la referendumul privind aderarea la UE.

„Pentru noi este foarte important ca voinţa cetăţenilor din Republica Moldova exprimată prin referendum şi anume aceea de a adera la Uniunea Europeană să fie o voinţă care se reflectă în alegerile care urmează. Este foarte important ca ele să fie organizate corect şi, în special, să fie nişte alegeri păzite, protejate de ingerinţa altor state. Şi, aici, România a trecut prin nişte experienţe recent. Credem că putem fi de ajutor şi în cadrul Uniunii Europene, şi în relaţia bilaterală cu Republica Moldova, pentru a împărtăşi parte din lecţiile pe care le-am învăţat, parte din tacticile pe care le-am văzut folosite în aceste campanii”, a mai declarat ministra de Externe de la București.

***

Amintim că Ion Ceban are interdicție de intrare pe teritoriul României începând cu 9 iulie, pentru o perioadă de cinci ani. Măsura este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Președintele României, Nicușor Dan, a confirmat oficial, pe 14 iulie, că interdicția de intrare în România impusă primarului Ion Ceban are la bază o evaluare de securitate națională. Dan a precizat că măsura nu a fost discutată în Consiliul Suprem de Apărare al României, dar a fost aplicată printr-un alt mecanism legal de reacție în fața potențialelor amenințări, fără să precizeze care anume.

Liderul de la Cotroceni a precizat, în cadrul unei conferințe că, în următorii cinci ani, Ion Ceban nu va mai fi primit de oficialii români și că decizia, inclusiv durata interdicției, se bazează pe motive legate de securitate.

În reacție, Ceban l-a acuzat pe Nicușor Dan că, prin interdicția impusă de statul român, i-ar întoarce „favoarea” președintei Maia Sandu, care l-a susținut direct la alegerile prezidențiale pe care le-a câștigat. Președinția a respins acuzațiile.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: