gov.md

Începând de astăzi, femeile ucrainene refugiate în Moldova beneficiază de servicii gratuite de sănătate reproductivă

De astăzi, 19 aprilie, persoanele refugiate din Ucraina vor beneficia de asistență medicală gratuită în domeniul sănătății reproductive în toate  centrele medicale din țară. Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) a preluat finanțarea unor servicii care anterior erau compensate de stat.

Astfel, ca și cetățenii Republicii Moldova, femeile ucrainene vor continua să primească gratuit asistența înainte și după naștere, dar și servicii legate de planificarea familială, nașteri, operații cezariene, tratamentul diverselor infecții, efectuarea testului citologic de prevenție a cancerului de col uterin.

Anunțul a fost făcut de prim-ministra Natalia Gavilița și Reprezentanta Rezidentă a Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), Nigina Abaszada, în cadrul vizitei la spitalul raional din Cimișlia.

Cheltuielile urmează a fi acoperite de UNFPA prin intermediul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, în baza unui Acord de suport bugetar semnat între cele două instituții.

„Eforturile noastre în această direcție vor continua, pentru a oferi oamenilor un spectru cât mai larg de servicii medicale la care pot apela gratuit. De azi avem și suportul partenerilor noștri din cadrul UNFPA, or preluarea acestui spectru de cheltuieli presupune că vom putea redirecționa banii din buget pentru oferirea serviciilor medicale de calitate cetățenilor noștri”, a adăugat prim-ministra.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, 65% din populația refugiată sunt femei, iar 25,000 dintre acestea sunt de vârstă reproductivă. Totodată, potrivit estimărilor UNFPA, 1,760 de femei sunt însărcinate, iar 590 vor naște în următoarele 3 luni.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Cinci moldoveni au rămas fără cetățenie după ce s-au înrolat în armate străine. Maia Sandu a semnat decretul

Cinci bărbați născuți în Republica Moldova, cu vârste între 39 și 51 de ani, au rămas fără cetățenie după ce s-au înrolat benevol în forțe armate străine. Un decret în acest sens a fost semnat de președinta Maia Sandu, pe data de 17 iulie.

Decizia intră în vigoare la data semnării și poate fi contestată în instanță conform legii.

Precizăm că, conform legii, cetățenia Republicii Moldova poate fi retrasă, prin decret prezidențial, persoanei care:

  • a obținut cetățenia în mod fraudulos, prin furnizarea de informații false, prin ascunderea unor date esențiale sau în lipsa temeiurilor prevăzute de prezenta lege ori de legislația anterioară în materie de cetățenie;
  • s-a înrolat benevol în forțele armate ale unui stat străin;
  • a comis fapte deosebit de grave care aduc prejudicii esențiale statului.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: