Începe săptămâna mondială a alăptării. Câți copii din Republica Moldova au fost alăptați anul trecut
Full Article 3 minutes read

Începe săptămâna mondială a alăptării. Câți copii din Republica Moldova au fost alăptați anul trecut

În anul 2019, în Republica Moldova au fost alăptați circa 89,1% de nou-născuți până la 3 luni, până la 6 luni – 81,2% de copii au fost alăptați. Până la vârsta de 1 an, această cifră constituie 69,3% din numărul total de copii. Datele au fost prezentate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), cu ocazia săptămânii mondiale a alăptării.

Conform statisticilor, la nivel mondial, subnutriția se asociază cu 45% din decesele infantile. Doar cca 40% din copiii în vârstă 0 la 6 luni sunt alăptați exclusiv. În anul 2019, 144 de milioane de copii sub 5 ani au fost estimați cu stagnare a creșterii în înălţime, 47 de milioane au fost estimaţi subponderali, iar 38,3 de milioane erau supraponderali sau obezi.

Și în Republica Moldova subnutriția este o problemă de sănătate publică. Conform datelor statistice al sistemului de sănătate în a.2019 la copiii cu vârsta de până la 1 an, incidența prin malnutriție a constituit 12,8 cazuri la 1000 de copii, inclusiv cu întârziere în dezvoltare – 6,4 cazuri la 1000 de copii. Incidența prin malnutriție la copii de 0 -5 ani în aceeași perioadă a constituit 5,0 cazuri la 1000 de copii, inclusiv cu întârziere în dezvoltare – 2,9 cazuri la 1000 de copii.

Aceeași sursă denotă, că în anul 2019 au fost alăptați circa 89,1% de nou-născuți până la 3 luni, până la 6 luni – 81,2% de copii au fost alăptați. Până la vârsta de 1 an, această cifră constituie 69,3% din numărul total de copii.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și UNICEF recomandă alăptarea exclusivă a copilului până la 6 luni, şi continuarea alăptării, cu introducerea treptată a alimentaţiei complimentare până la doi ani şi mai mult.

Alăptarea exclusivă este definită ca practică de a hrăni cu lapte matern în primele 6 luni de viață (fără alte produse alimentare sau apă). Importante pentru dezvoltarea armonioasă a copilului și menținerea sănătății mamei sunt: inițierea precoce a alăptării în termen de o oră de la naștere; alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viață, și – alăptarea optimă – la cerere.

Alăptarea aduce beneficii mamei prin reducerea riscului de cancer ovarian şi de sân, previne depresia postnatală, facilitează refacerea uterului și revenirea la greutatea corporală optimă, constituie o formă naturală de contracepţie (metoda amenoreei de lactație).

Precizăm că, tradițional, în perioada 01 – 07 august este marcată Săptămâna Mondială a Alăptării. Genericul campaniei din acest an este „Susține alăptarea pentru o planetă mai sănătoasă”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: