„Îndemn ipocriții să aibă măcar un pic de rușine”. Cum a comentat Maia Sandu explozia din Beirut și de ce Ion Chicu a ținut să-i dea replica

Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Maia Sandu susține că nava care a transportat substanța care a explodat pe 4 august în portul din Liban a fost întregistrată sub pavilion moldovenesc „în schimbul mitei și a favorurilor” și că va cere deputaților să afle cum a fost posibil acest lucru. În replică, premierul Ion Chicu a amintit că ambarcațiunea a fost înregistrată în Registrul de Stat al Navelor în 2012, când Maia Sandu făcea parte din guvernul Filat.

„Nava care transporta ilegal substanța explozivă a fost înregistrată sub pavilion moldovenesc. Statul nostru a înregistrat această navă în schimbul mitei și a favorurilor. Într-o țară unde lucrurile se fac corect, unde instituțiile statului nu participă în scheme, înregistrarea unor astfel de nave ar fi fost imposibilă. Republica Moldova se află de mulți ani în lista neagră din cauza faptului că înregistrează nave ce desfășoară activități ilegale”, a scris Maia Sandu.

Politiciana a menționat că va cere deputaților PAS să facă toate demersurile necesare pentru a afla cum a fost posibilă înregistrarea unei astfel de nave sub pavilion moldovenesc, cine stă în spatele acestor fărădelegi și care sunt soluțiile.

https://www.facebook.com/maia.sandu/posts/1335425123332770

Premierul Ion Chicu a distribuit pe pagina sa de Facebook postarea Maiei Sandu și a acuzat-o de ipocrizie.

„Nava Rhosus (IMO 8630344) a fost înregistrată în Registrul de Stat al Navelor la data de 23.02.2012, adică în perioada „istoriei de succes”, scrisă și de această doamnă… Din 23.02.2014 nava nu mai este sub Pavilionul de Stat al Republicii Moldova, fiind radiată forțat din Registrul de Stat al Navelor al Republicii Moldova. Îndemn ipocriții, care nu scapă nici o ocazie de a tăvăli in glod și mizerie țara noastră, să aibă măcar un pic de rușine”, a comentat Ion Chicu.

https://www.facebook.com/ionchicu.md/posts/196736421799206?__tn__=-R0.g

Amintim că presa rusă a scris că nitratul de amoniu care ar fi provocat explozia devastatoare din portul din Beirut fusese confiscat de pe o navă care aparținea unui cetățean rus, originar din Habarovsk, iar ambarcațiunea se afla sub pavilionul Republicii Moldova. Membrii echipajului au declarat că proprietarul ambarcațiunii a anunțat în 2014 falimentul și practic a abandonat nava în portul din Liban.

Agenția Navală a Republicii Moldova a reacționat la informațiile apărute în presă și a precizat că nava Rhosus nu mai naviga sub pavilionul de stat al Republicii Moldova din 2014.

Potrivit celui mai recent bilanț, în explozia care s-a produs marți în portul din orașul Beirut au murit peste 100 de oameni, iar circa 4 000 au fost răniți. Alte 100 de persoane sunt date dispărute. Ministerul de Externe de la Chișinău a anunțat că printre victime nu sunt cetățeni ai Republicii Moldova.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei/NewsMaker

Un nou împrumut pentru Moldova din partea UE: €244 mln pentru termoficarea din Chișinău și un spital la Cahul

Republica Moldova va beneficia de două împrumuturi în valoare totală de peste 244 milioane de euro din partea Băncii Europene de Investiții (BEI Global), pentru modernizarea sistemului de termoficare din Chișinău și pentru construirea unui nou spital regional la Cahul.

Potrivit unui comunicat al Băncii Europene de Investiții, un împrumut de 143,5 milioane de euro va finanța modernizarea rețelei de termoficare din capitală. Termoelectrica va implementa proiectul prin înlocuirea sistemelor verticale învechite din blocurile de apartamente cu conducte orizontale, instalarea de puncte termice individuale și îmbunătățirea rețelelor de distribuție din clădiri. Se preconizează că aceste măsuri vor reduce consumul de energie cu 25%, vor micșora facturile la încălzire și vor diminua emisiile de gaze cu efect de seră cu 7% în următoarele două decenii.

Alte 101 milioane de euro vor fi alocate pentru construcția spitalului din Cahul, care va deservi circa 300.000 de persoane din sudul țării. Ministerul Sănătății al Republicii Moldova este responsabil pentru construcția spitalului, planificată până în 2030.

Finanțarea BEI este completată de contribuții din partea Uniunii Europene, BERD și altor parteneri internaționali. Proiectele vor contribui la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor, reducerea facturilor la energie și asigurarea accesului la servicii medicale moderne.

„Este momentul potrivit pentru a reduce consumul ineficient de energie în Moldova prin proiecte precum
acestea – nu doar din motive economice, ci și pentru calitatea vieții și viitorul dumneavoastră. În spatele fiecărui euro investit se află o familie din Moldova a cărei viață devine mai bună – cu locuințe mai calde, servicii medicale fiabile și speranță reală pentru viitor. Aceste investiții nu sunt doar despre infrastructură;
acestea oferă demnitate, siguranță și oportunități în viața de zi cu zi a oamenilor”, a declarat ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

Menționăm că Banca Europeană de Investiții (BEI) este instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene, deținută de statele membre. Aceasta oferă finanțare pe termen lung pentru investiții solide, care contribuie la realizarea obiectivelor de politici ale Uniunii Europene.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: