Parlamentul a votat, în ședința plenară de joi, 27 februarie, proiectul de lege privind indexarea tuturor pensiilor de două ori pe an – la 1 aprilie și la 1 octombrie. Inițiativa a fost însă criticată de opoziție, care a menționat că documentul prevede modificarea formulei de calcul la indexarea pensiei.
Potrivit unui comunicat al legislativului, indexarea va fi aplicată pentru toate pensiile, indiferent de mărimea acestora. Totodată, se va indexa și venitul minim garantat utilizat la determinarea Programului de Ajutor Social. Astfel, mecanismul de indexare se va aplica pentru toate prestațiile sociale, inclusiv plățile capitalizate, îndemnizațiile de dizabilitate survenită ca urmare a unui accident de muncă și compensațiile bănești lunare stabilite participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobâl.
Mecanismul de indexare prevede că la 1 aprilie, coeficientul de indexare a pensiilor va constitui inflația înregistrată în ultimul semestru al anului precedent, iar la 1 octombrie coeficientul de indexare va constitui inflația înregistrată în primul semestru al anului în curs.
De cealaltă parte, președintele fracțiunii PAS, Igor Grosu, susține că în prezent, pensiile sunt indexate în funcție de creșterea prețurilor în ultimii trei ani. Guvernul propune ca indexarea să fie calculată în funcție de evoluția inflației în ultima jumătate de an. În aceste condiții, indexarea va fi mai mică și vor fi afectați anume cei cu pensii mai mici.
Proiectul mai prevede și stabilirea prin lege a îndemnizațiilor alocate pentru pensionari la sărbători în ultimii doi ani, dar nu este prevăzută periodicitate și suma acestor îndemnizații, urmând să fie acordate în funcție de resursele financiare disponibile în buget. O altă modificare ține de o prevedere legală adoptată la sfârșitul anului trecut, potrivit căreia soții pot beneficia de pensia soțului sau soției decedate.
Nu vor fi recalculate pensiile procurorilor și judecătorilor, ținându-se cont de salariul lunar al procurorului și al judecătorului în exercițiu, precum și pensiile privilegiate, prin unificarea condițiilor și a modului de calcul al pensiilor de asigurări sociale pentru unele categorii de cetățeni, precum deputați, membri de guvern, aleși locali, procurori, funcționari publici.
Pentru mai multe știri abonați-vă la pagina noastră de Facebook.