Asociația „Forța Fermierilor” a solicitat, pe 10 aprilie, convocarea de urgență a unei ședințe cu Guvernul, în care să se examineze situația în contextul acestei săptămâni de înghețuri. Suplimentar, asociația vrea direcționarea unor fonduri europene suplimentare pentru stabilizarea crizei din sector. Potrivit asociației, înghețurile „afectează devastator aproape toate culturile agricole”. NewsMaker a solicitat un comentariu de la reprezentanții Guvernului în contextul solicitării asociației. Menționăm că, în seara zilei de 9 aprilie, ministra Agriculturii și Industriei Alimentare Ludmila Catlabuga a anunțat că săptămâna viitoare autoritățile vor convoca o ședință cu direcțiile agricole pentru a colecta toate informațiile din teritoriu în contextul înghețurilor.
Asociația „Forța Fermierilor” s-a adresat Guvernului Republicii Moldova, dar și Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.
„Natura lovește repetat, crunt și mai pronunțat în toți fermierii din Republica Moldova. De această dată lovește cu înghețuri tardive, ce durează pentru prima dată în istorie aproape o săptămână în aprilie. Ele afectează devastator aproape toate culturile agricole, iar roada este compromisă deja semnificativ sau în totalitate la unele din ele. Oare câte dezastre ar mai trebui să se întâmple, ca statul să se decidă asupra unor măsuri ample și eficiente pentru creșterea rezilienței sectorului agrar din Moldova. Seceta, arșița, grindina, ploile torențiale și înghețurile se vor amplifica în consistență și apariții an de an”, a comunicat „Forța Fermierilor”.
Prin urmare, asociația a solicitat „convocarea de urgență a unei ședințe cu Guvernul, în care să se examineze situația în contextul acestei săptămâni de înghețuri, și suplimentar să se direcționeze sau solicite mai multe fonduri europene pentru stabilizarea crizei din sectorul agrar”.
NewsMaker a solicitat un comentariu de la reprezentanții Guvernului în contextul solicitării asociației.
În timpul emisiunii „Rezoomat” de la Rlive TV, ministra Agriculturii Ludmila Catlabuga a fost întrebată în ce măsură aceste înghețuri compromit și afectează roada.
„Astăzi, cu siguranță, este prematur să zicem o cifră reală a culturilor compromise. (…) Săptămâna viitoare convocăm o ședință cu direcțiile agricole ca să putem acumula toată informația din teritoriu. (…) Presupun că noaptea viitoare (nota red. noaptea de 9 spre 10 aprilie) urmează să fie una decisivă, ca temperaturi. (…) Da e grav, e o problemă. (…) Dar cu natura nu ne punem, noi vom încerca să definitivăm rezultatele ca să putem identifica soluții de îmbunătățire”, a comunicat ministra în seara zilei de 9 aprilie.
Întrebată dacă agricultorii afectați ar putea beneficia de despăgubiri, ministra a răspuns: „Vom evalua pagubele, după care va fi o decizie finală, cum vom proceda la nivelul Guvernului”.
***
Republica Moldova se va afla sub cod galben de înghețuri până pe 13 aprilie. Pe 12 și 13 aprilie, în orele nocturne și ale dimineții, se prevăd înghețuri cu intensitatea de -1..-3°C, iar pe 11 aprilie cu intensitatea de -3..-5°C.
Potrivit meteorologilor, înghețurile reprezintă un pericol major pentru pomii fructiferi înfloriți, care pot suferi daune semnificative. De asemenea, ochiurile umflate ale viței de vie pot fi afectate la temperaturi de -3..-4ºC.