Instanța a stabilit data primei ședințe de judecată în care va examina dosarul penal pe numele lui Stoianoglo
Full Article 3 minutes read

Instanța a stabilit data primei ședințe de judecată în care va examina dosarul penal pe numele lui Stoianoglo

Prima ședință de judecată pe marginea dosarului penal împotriva procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo va avea loc pe 27 decembrie. Instanța din sectorul Buiucani al capitalei  va examina primul dosar în care Stoianoglo și fosta sa subalternă, sunt acuzați că i-au plătit ilegal indemnizații procurorului Nicolae Chitoroagă, la eliberarea din funcție a acestuia.

Cazul urmează să fie examinat de judecătorul Petru Păun. Începutul ședinței este programată pentru ora 14:00. Pe site-ul Judecătoriei, se menționează că Păun va analiza cazul „cu privire la abuzul de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu”.

Amintim că, dosarul penal pe un capăt de acuzare în privința procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a ajuns pe masa judecătorilor, pe 13 decembrie.

Pe acest capăt de acuzare, lui Alexandr Stoianoglo și fostei sale subalterne, i se incriminează că, la eliberarea din funcție a procurorului Nicolae Chitoroagă a dispus achitarea îndemnizației de concediere în mărime de 163 990,13 lei, prin ce a prejudiciat bugetul Procuraturii. Asta deși, potrivit Procuraturii, Stoinaoglo cunoștea la acel moment că se efectua urmărirea penală în privința acestuia și avea statut de învinuit.

Totodată, procurorii remarcă că, învinuiților și avocaților acestora le-a fost pusă la dispoziție cauza penală pentru a lua cunoștință cu materialele acesteia și după caz să înainteze cereri și demersuri, însă aceștia nu au dat curs citațiilor procurorului.

Amintim că Alexandr Stoianoglo a fost eliberat din arest la domiciliu și plasat sub control judiciar. Decizia a fost luată pe 9 decembrie de Curtea de Apel Chișinău.

La data de 5 octombrie 2021, Consiliul Suprem al Procurorilor a autorizat inițierea urmăririi penale în privința lui Stoianoglo. Ancheta a fost încredințată procurorului Procurorului anticorupție Victor Furtună.

Două ore mai târziu, Furtună a deschis un dosar penal împotriva lui Stoianoglo cu mai multe acuzații: abuz în serviciu, depășirea acțiunilor de serviciu, corupere pasivă și declarații mincinoase în fața unor organe competente. În aceeași zi, Stoianoglo a fost reținut de ofițerii SIS.

Pe 29 octombrie, Procuratura Anticorupție a anunțat că a finalizat urmărirea penală pe unul dintre capetele de acuzare în privința lui Stoianoglo. Este vorba despre cel în care Alexandr Stoianoglo este învinuit de faptul că și-a depășit atribuțiile de serviciu atunci când a dispus achitarea indemnizației de concediere, aproape 164 de mii de lei, fostului șef al PCCOCS, Nicolae Chitoarogă.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: