„Instigatorul vrajbei interetnice Igor Dodon trebuie oprit!” Un deputat PAS susține că se crează intenționat tensiuni care vizează Găgăuzia
Full Article 3 minutes read

„Instigatorul vrajbei interetnice Igor Dodon trebuie oprit!” Un deputat PAS susține că se crează intenționat tensiuni care vizează Găgăuzia

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Oazu Nantoi susține că președintele Igor Dodon și deputații din fracțiunea Partidului Socialiștilor (PSRM) ar fi întreprins acțiuni care provoacă tensiuni interetnice în societate în scopuri electorale. Parlamentarul s-a referit la proiectul de lege privind statutul juridic al UTA Găgăuzia. Potrivit acestuia, au fost înaintate mai multe proiecte de lege, pe care șeful statului ar urma să le folosească în campania electorală din toamnă.

Deputatul PAS Oazu Nantoi a dat citire, în cadrul unui briefing de presă din 29 iulie, unei scrisori deschise adresată cetățenilor din UTA Găgăuzia și înaltului comisar al OSCE pentru minorități naționale, în legătură cu „acțiunile premeditate întreprinse de președintele Igor Dodon, care au drept scop instigarea la vrajbă interetnică în societatea moldovenească”.

Deputatul Oazu Nantoi acuză deputații din PSRM că au „sfidat activitatea și obiectivele grupului de lucru”, iar trei proiecte de legi ce vizează UTA Găgăuzia: 328, 329 și 330 din 16 iulie 2020 au fost avizate pozitiv pentru vot în prima lectură de către Comisia juridică, numiri și imunități, controlată de către PSRM, deși unele prevederi „contravin flagrant Constituției”.

„Modificarea Legii care reglementează statutul special al UTA Găgăuzia necesită votul a cel puțin 3/5 din deputații aleși în parlament și presupune un consens larg. Acest gest cinic al deputaților din PSRM a fost determinat de ambițiile electorale ale președintelui Igor Dodon. Împreună cu PSRM, provoacă în mod conștient neadoptarea acestor proiecte de legi, pentru ca în campania electorală, în fața alegătorilor din UTA Găgăuzia să poată da vina pe „naționaliștii români” și „unioniștii din parlament”, a declarat Oazu Nantoi.

Deputatul PAS a mai spus că acțiunile lui Igor Dodon și ale PSRM cad sub incidența Codului Penal, privind „acțiuni intenționate îndreptate spre ațâțarea vrajbei, a diferențierei sau dezbinării naționale, etnice, rasiale sau religioase”.

„Președintele Igor Dodon și PSRM periclitează eforturile de consolidare a încrederii și de căutare a compromisului pe platforma grupului de lucru comun Parlamentul Republicii Moldova și Adunării Populare. Președintele Igor Dodon și PSRM sunt provocatori politici, gata să sacrifice pacea interetnică de dragul puterii”, a acuzat Nantoi.

Deputatul PAS  a făcut un apel către cetățenii din UTA Găgăuzia: „Fac apel la înțelepciunea concetățenilor noștri din UTA Găgăuzia, dar și a tuturor cetățenilor Republicii Moldova: să nu cădem din nou în plasa politicienilor cinici și avizi de putere. Igor Dodon este un pericol real pentru Republica Moldova. Instigatorul vrajbei interetnice Igor Dodon trebuie oprit!”, a conchis Nantoi.

Oazu Nantoi a mai spus că, în calitate de membru al grupului de lucru comun, își exprimă neîncrederea față de socialistul Vlad Bătrîncea care este copreședinte al grupului.

NM a solicitat o reacție de la șefa serviciului de presă al PSRM, Irina Astahova, privind acuzațiile lansate de deputatul Oazu Nantoi. Cometariul îl puteți citi AICI.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: