„Declarații absolut iresponsabile”. Reacția PSRM la acuzațiile lansate de deputatul PAS Oazu Nantoi
Full Article 3 minutes read

„Declarații absolut iresponsabile”. Reacția PSRM la acuzațiile lansate de deputatul PAS Oazu Nantoi

Partidul Socialiștilor (PSRM) consideră că declarațiile făcute de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Oazu Nantoi în cadrul conferinței de presă din 29 iulie sunt absolut iresponsabile. Mai mult, PSRM este sigur că poporul găgăuz „va da un răspuns adecvat candidaților PAS atît la alegerile prezidențiale, cît și la cele parlamentare”. Declarația a fost făcută de purtătoarea de cuvânt a formațiunii Irina Astahova, la solicitarea NM.

„Partidul Socialiștilor consideră că declarațiile făcute de dl Nantoi în cadrul conferinței de presă de astăzi sunt absolut iresponsabile. Domnul Nantoi, cu declarația sa, a insultat tot poporul găgăuz și reprezentanții acestuia în Adunarea Populară. Vă reamintim că domnul Oazu Nantoi, fiind membru activ al Frontului Popular, poartă responsabilitatea personală pentru apariția conflictelor interetnice pe teritoriul republicii noastre”, se arată în răspunsul oferit de reprezentanții PSRM.

Socialiștii se arată siguri că poporul găgăuz va taxa aceste declarații.

„Prin declarațiile sale, domnul Nantoi a demonstrat atitudinea partidului PAS față de cetățenii din propria țară care locuiesc în Găgăuzia. Nu avem nicio îndoială că poporul găgăuz va da un răspuns adecvat candidaților PAS atît la alegerile prezidențiale, cît și la cele parlamentare”, susțin socialiștii.

Irina Astahova a precizat că Partidul Socialiștilor susține plenar poziția președintelui Igor Dodon, care a declarat că autoritățile moldovenești trebuie să îndeplinească toate obligațiile față de Autonomia Găgăuză în conformitate cu Legea din 1994 privind statutul juridic special al Găgăuziei. La fel, a menționat că PSRM pledează pentru pacea interetnică, astfel ca toți oamenii, indiferent de apartenența etnică și religioasă, să trăiască în armonie și bună înțelegere.

„Partidul Socialiștilor consideră necesară adoptarea unui set de legi privind statutul Găgăuziei, care a fost elaborat cu susținerea experților naționali și internaționali și cu sprijinul extern, inclusiv al europenilor”, se mai arată în răspuns.

Amintim că deputatul PAS Oazu Nantoi a adresat pe 29 iulie o scrisoare deschisă cetățenilor Republicii Moldova, inclusiv din UTA Găgăuzia, dar și oficialilor europeni, în care îi acuză pe președintele Igor Dodon și Partidul Socialiștilor că revin la practica de reanimare a tensiunilor interetnice din societatea moldovenească. Potrivit parlamentarului, PSRM a înregistrat un proiect de lege pentru completarea Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei, care conține prevederi ce contravin Constituției. Fiind conștienți că proiectul nu va fi susținut în parlament, Igor Dodon va putea da vina pe vina „pe naționaliștii români și unioniști” în campania electorală pentru prezidențiale, mai spune Nantoi.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: