privesc.eu/captură

„Instigatorul vrajbei interetnice Igor Dodon trebuie oprit!” Un deputat PAS susține că se crează intenționat tensiuni care vizează Găgăuzia

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Oazu Nantoi susține că președintele Igor Dodon și deputații din fracțiunea Partidului Socialiștilor (PSRM) ar fi întreprins acțiuni care provoacă tensiuni interetnice în societate în scopuri electorale. Parlamentarul s-a referit la proiectul de lege privind statutul juridic al UTA Găgăuzia. Potrivit acestuia, au fost înaintate mai multe proiecte de lege, pe care șeful statului ar urma să le folosească în campania electorală din toamnă.

Deputatul PAS Oazu Nantoi a dat citire, în cadrul unui briefing de presă din 29 iulie, unei scrisori deschise adresată cetățenilor din UTA Găgăuzia și înaltului comisar al OSCE pentru minorități naționale, în legătură cu „acțiunile premeditate întreprinse de președintele Igor Dodon, care au drept scop instigarea la vrajbă interetnică în societatea moldovenească”.

Deputatul Oazu Nantoi acuză deputații din PSRM că au „sfidat activitatea și obiectivele grupului de lucru”, iar trei proiecte de legi ce vizează UTA Găgăuzia: 328, 329 și 330 din 16 iulie 2020 au fost avizate pozitiv pentru vot în prima lectură de către Comisia juridică, numiri și imunități, controlată de către PSRM, deși unele prevederi „contravin flagrant Constituției”.

„Modificarea Legii care reglementează statutul special al UTA Găgăuzia necesită votul a cel puțin 3/5 din deputații aleși în parlament și presupune un consens larg. Acest gest cinic al deputaților din PSRM a fost determinat de ambițiile electorale ale președintelui Igor Dodon. Împreună cu PSRM, provoacă în mod conștient neadoptarea acestor proiecte de legi, pentru ca în campania electorală, în fața alegătorilor din UTA Găgăuzia să poată da vina pe „naționaliștii români” și „unioniștii din parlament”, a declarat Oazu Nantoi.

Deputatul PAS a mai spus că acțiunile lui Igor Dodon și ale PSRM cad sub incidența Codului Penal, privind „acțiuni intenționate îndreptate spre ațâțarea vrajbei, a diferențierei sau dezbinării naționale, etnice, rasiale sau religioase”.

„Președintele Igor Dodon și PSRM periclitează eforturile de consolidare a încrederii și de căutare a compromisului pe platforma grupului de lucru comun Parlamentul Republicii Moldova și Adunării Populare. Președintele Igor Dodon și PSRM sunt provocatori politici, gata să sacrifice pacea interetnică de dragul puterii”, a acuzat Nantoi.

Deputatul PAS  a făcut un apel către cetățenii din UTA Găgăuzia: „Fac apel la înțelepciunea concetățenilor noștri din UTA Găgăuzia, dar și a tuturor cetățenilor Republicii Moldova: să nu cădem din nou în plasa politicienilor cinici și avizi de putere. Igor Dodon este un pericol real pentru Republica Moldova. Instigatorul vrajbei interetnice Igor Dodon trebuie oprit!”, a conchis Nantoi.

Oazu Nantoi a mai spus că, în calitate de membru al grupului de lucru comun, își exprimă neîncrederea față de socialistul Vlad Bătrîncea care este copreședinte al grupului.

NM a solicitat o reacție de la șefa serviciului de presă al PSRM, Irina Astahova, privind acuzațiile lansate de deputatul Oazu Nantoi. Cometariul îl puteți citi AICI.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Игорь Чекан, NewsMaker

Vom avea un procuror general până la parlamentare? Ce spune președintele CSP

Președintele Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Dumitru Obadă, susține că, potrivit legii, în cel mult șase luni de la data anunțării vacanței funcției — 27 mai — trebuie numit un procuror general, ceea ce înseamnă cel târziu în luna noiembrie. Totuși, el a menționat că planul prealabil al CSP-ului este ca „în septembrie să avem un procuror general”.

La emisiunea „Cutia Neagră Plus” de la TV8, Obadă a declarat că, potrivit legii, în cel mult șase luni de la data anunțării vacanței funcției — 27 mai — trebuie numit un procuror general cu mandat deplin. „Respectiv, luna de final ar fi noiembrie. (…) Asta e maximum ce ne oferă nouă legea. Noi am oferit timp începând cu luna iunie până pe 21 iulie inclusiv (nota red. perioada de depunere a dosarelor). Doritorii de a-și asuma mandatul de procuror general pot depune cerere, scrisoare de motivare, concept de management”, a menționat președintele Consiliului Superior al Procurorilor.

Obadă a declarat că, până în prezent, nu a fost depus niciun dosar în acest sens. „Experiența anilor precedenți ne arată că în ultima zi, în ultima oră, de regulă depun toți”, a precizat el.

Întrebat dacă vom avea un procuror general nou până la alegeri, Obadă a răspuns: „Eu sper că da, fiindcă perpetuarea interimatelor, mai ales din perspectiva procurorului general, generează disfuncționalitate sistemică și descurajează în general sistemul procuraturii. Noi avem nevoie de un procuror general pe mandat, asumarea mandatului deplin. De asta – 21 iulie termen limită de depunere. Noi în 20 de zile, cel mult, trebuie să publicăm lista celor care sunt admisibili pentru interviu și să realizăm interviul. Eu presupun că până pe 11 august, noi trebuie să avem deja lista publicată a celor care sunt admisibili. Între timp noi acumulăm materiale de la ANI, SIS și CNA, comisia medicală – să avem tot pachetul de acte și eventual în perioada săptămânii 11-15 august ar trebui teoretic, dacă e tot ok, să avem și interviul fixat”.

El a spus că planul prealabil al CSP-ului este ca „în septembrie să avem un procuror general”.

***

Funcția de procuror general a devenit vacantă după numirea lui Ion Munteanu în calitate de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Între timp, Alexandru Machidon a fost numit procuror general interimar al Republicii Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: