„Instituțiile statului sunt capabile să facă față provocărilor”. Sergiu Sîrbu, după audierile pe subiectul provocărilor regionale
Full Article 3 minutes read

„Instituțiile statului sunt capabile să facă față provocărilor”. Sergiu Sîrbu, după audierile pe subiectul provocărilor regionale

„Instituțiile statului sunt capabile să facă față provocărilor la zi și țin sub control situația”. Despre acest lucru a anunțat deputatul Sergiu Sîrbu, după ședința Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică la care au participat ministrul Afacerilor Interne, ministrul Apărării, directorul Serviciului de Informații și Securitate, dar și viceprim-ministrul pentru Reintegrare.

„Au fost mai multe informații cu caracter închis. Autoritățile au raportat că instituțiile statului sunt capabile să facă față provocărilor la zi, țin sub control situația și întreprind măsuri pentru a ridica capacitățile de apărare a țări. De asemenea, autoritățile au informat comisia că în prezent, nu există premise că ar putea fi declanșat un conflict militar în zonă care să ne afecteze pe noi”, a spus Sergiu Sîrbu.

„Aceleași instituții au confirmat despre o mobilizarea militară fără precedent, în ultimii ani, pe segmentul frontierei Ucrainei și Rusiei. Această informație este oricum îngrijorătoare pentru noi. Știm cu toții că în regiunea transnistreană avem un contingent militar al forțelor armate a Federației Ruse”, a mai adăugat Sîrbu.

Menționăm că discuțiile despre escaladarea situației din Donbas s-au întețit pe 26 martie, când în apropierea localității Șumî au murit patru militari ucraineni, iar doi au fost răniți. Kievul a declarat că decesele au fost provocate în timpul unor focuri de artilerie. De cealaltă parte, autoritățile din Donețk au negat implicarea în conflictul armat.

Pe 30 martie, conducătorul Forțelor armate ale Ucrainei Ruslan Homciak a declarat că Rusia mobilizează trupele sub pretextul exercițiilor militare.  La rândul său, Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui Rusiei, a declarat că deplasarea militarilor rusești pe teritoriul țării „nu trebuie să îngrijoreze pe nimeni”, întrucât nu reprezintă pericol.

Viceministrul de externe al Rusiei Andrei Rudenko a declarat pe 2 aprilie pentru РБК că discuțiile privind escaladarea conflictului sunt false. Potrivit acestuia, Rusia nu este interesată într-un conflict cu Ucraina „sau cu altcineva, cu atât mai mult de natură militară”.

Recent, Rusia a anunţat trimiterea a 15 nave din Marea Caspică în Marea Neagră, pentru manevre militare. Ministerul rus al Apărării a anunţat că anumite zone maritime din Crimeea vor fi închise mai multe luni din cauza acestor exerciţii navale.

Mai mult, în perioada 20-24 aprilie, Rusia a interzis zborurile deasupra unei părți a Crimeii, dar și deasupra unei părți a Mării Negre.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: