Institutul de Administrație Publică va fi separat de USM? Nemulțumirea universității și reacția Guvernului

Reprezentanții Universității de Stat din Moldova (USM) au declarat că Guvernul intenționează să separe Institutul de Administrație Publică de USM. Potrivit universității, s-ar dori trecerea acestuia în subordinea directă a Guvernului, prin reorganizare – crearea unei noi instituții publice „Institutul Național de Management Public”. USM și-a exprimat dezacordul și a cerut Guvernului să-și „reevalueze proiectul de hotărâre”. În reacție, ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun a declarat că proiectul „are mai mult decât dreptul la viață” și că ideea „este realizată în mai multe țări europene”.

Declarația USM

Încă în noiembrie 2024, reprezentanții Universității de Stat din Moldova comentau „inițiativa Guvernului privind crearea unei noi instituții publice, „Institutul Național de Management Public”, prin reorganizarea Institutului de Administrație Publică din cadrul USM”. Reprezentanții universității explicau, cu referire la un proiect de hotărâre al Guvernului, că „se propune separarea Institutului de Administrație Publică de USM și trecerea acestuia în subordinea directă a Guvernului”. USM declara că „proiectul riscă să compromită calitatea instruirii și dezvoltării profesionale a angajaților din sectorul public”.

Pe 26 februarie, reprezentanții universității au publicat poziția Senatului USM.

„Senatul USM își exprimă dezacordul față de inițiativa de a separa Institutul de Administrație Publică de universitatea noastră. Considerăm că acest demers contravine obiectivelor asumate prin reforma învățământului superior din anul 2022, care a condus la integrarea Academiei de Administrare Publică în structura USM. Pe durata funcționării în componența USM, Institutul de Administrație Publică a demonstrat performanțe notabile în formarea și dezvoltarea profesională a funcționarilor publici, aspect confirmat de nivelul ridicat de apreciere al beneficiarilor”, se arată în declarația universității.

Potrivit USM, separarea Institutului de Administrație Publică de USM și crearea unei noi instituții publice „va genera o majorare semnificativă a cheltuielilor administrative”.

„În loc să fie direcționate către îmbunătățirea calității a procesului de instruire și dezvoltare profesională, fondurile suplimentare vor fi utilizate pentru menținerea unei structuri birocratice paralele. (…) Senatul USM solicită Guvernului și Cancelariei de Stat să reevalueze proiectul de hotărâre și să poarte discuții consultative reale cu comunitatea academică, în vederea identificării celor mai bune soluții pentru consolidarea și modernizarea sistemului de formare a specialiștilor din administrația publică”, au mai declarat reprezentanții USM.

Reacția ministrului Educației

În timpul unor declarații de presă din data de 26 februarie, ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun a fost solicitat să comenteze precizările USM. Totodată a fost întrebat dacă Guvernul va continua să implementeze inițiativa.

„În primul rând trebuie să clarificăm despre ce este proiectul, vorbim despre posibilitatea ca Cancelaria de Stat să organizeze și să asigure procesul de formare continuă a funcționarilor publici. Cancelaria de Stat este instituția responsabilă de managementul funcției publice, de determinarea programelor de formare de care trebuie să beneficieze funcționarii publici. Își dorește (nota red. Cancelaria de Stat) să aibă posibilitatea să facă asta printr-o instituție subordonată direct. Anterior asta se întâmpla prin Academia de Administrare Publică de pe lângă președintele Republicii Moldova care a fost absorbită în USM. Acum, propunerea este ca doar pentru partea de formare continuă a funcționarilor publici, Cancelaria de Stat să preia în esență această funcție printr-o instituție subordonată. O idee, din punctul nostru de vedere, care are mai mult decât dreptul la viață, care este realizată și în mai multe țări europene. Probabil asta ar fi fost oportun de făcut din start”, a comunicat Perciun.

„Noi vom susține poziția Cancelariei de Stat și a Guvernului în ansamblu pentru ca să oferim posibilitatea celor care în esență sunt principalii angajatori ai funcționarilor publici să poată să dețină și controlul asupra calității formării funcționarilor publici”, a conchis ministrul.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

De ce PAS nu a mers în bloc cu „Împreună” la parlamentare? Doina Gherman: „Experții spun că e riscant”

Președinta fracțiunii PAS, Doina Gherman, a declarat că partidul nu a format un bloc electoral cu Blocul „Împreună” pentru a participa la alegerile parlamentare, deoarece „experții și analiștii politici spun că este riscant să schimbi denumirea în preajma alegerilor”. Totodată, Gherman a subliniat că „miza acestor alegeri este mare” și că potrivit sondajelor, „PAS ar fi, până în prezent, singurul partid pro-european care ar avea șanse reale să intre în Parlament”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul podcastului ZdCe, înregistrat înainte de anunțul făcut de Platforma DA privind participarea la alegeri pe lista PAS.

„Cel mai apropiat de noi este Blocul Împreună. Discuțiile despre acest front comun pentru integrare europeană se duc de mai multe săptămâni. Orice tratative pe care le avem pornesc de la un singur scop – de a salva blocarea integrării europene. Miza acestor alegeri este mare”, a subliniat aceasta.

Întrebată de ce PAS nu dorește să formeze un bloc electoral, Gherman a declarat:

„Toți experții și analiștii politici spun că este foarte riscant să schimbi denumirea entității și să vii cu două luni înainte de alegeri cu altă denumire.

Aceste alegeri sunt extrem de importante pentru a ne juca de-a politica sau de-a testatul. Este o realitate care apare din măsurările din sondajele publice și PAS, până la moment, rămâne unicul partid pro-european care are șanse reale să intre în Parlament”, a menționat Gherman.

Precizăm că Platforma DA a anunțat, pe 18 iulie, că nu va participa cu listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie și că a acceptat propunerea de parteneriat politic înaintată de PAS. În acest context, Dinu Plîngău a precizat că Liviu Vovc va prelua interimatul funcției de președinte al formațiunii.

Ulterior, Platforma DA a fost exclusă din Blocul „Împreună”. Decizia a fost adoptată în unanimitate de Consiliul Blocului, care acuză PAS de „decapitarea” forțelor pro-europene înainte de scrutin.

Pe 20 iulie, PAS a publicat lista candidaților la alegerile parlamentare în care se regăsesc foștii membri ai Platformei DA, Dinu Plîngău și Stela Macari.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: