Facebook/Institutul de Ftiziopneumologie ”Chiril Draganiuc”

Institutul de Ftiziopneumologie din capitală, în pregătiri pentru a primi pacienți cu COVID-19. Câte locuri sunt prevăzute

Institutul de Ftiziopneumologie din capitală este în etapa de pregătiri pentru a primi pacienţi infectați cu COVID-19. În total, instituția medicală va avea capacitatea de a interna 170 de bolnavi. Informația a fost confirmată pentru NM de către Cristina Stratulat, consiliera ministrului Sănătății, pe 17 iunie.

Potrivit Cristinei Stratulat, în prezent, în instituția medicală se efectuează pregătiri pentru a primi pacienți infectați cu noul coronavirus. Aceasta a spus că nu știe, însă, data exactă când vor începe internările.

„Pacienții care sunt acum internați acolo trebuie transportați în alte instituții medicale, trebuie să se efectueaze dezinfectarea spațiilor, să fie asigurat utilajul necesar”, a precizat consiliera ministrului Sănătății.

Precizăm că Institutul de Ftiziopneumologie a fost inclus în lista instituțiilor medicale care pot fi reprofilate în timpul pandemiei de COVID-19, conform ordinului nr.385 semnat de ministrul Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu, pe 9 aprilie 2020. Institutul de Ftiziopneumologie era al 46-lea la număr în această listă.

În mod normal, în acest spital sunt internate persoanele cu afecţiuni grave pulmonare, cum este tuberculoza.

Amintim că, luni, 15 iunie, premierul Ion Chicu a anunțat că potrivit specialiștilor din domeniul sănătății, în această săptămână urmează să fie înregistrate, zilnic, circa 500-600 de cazuri noi de îmbolnăvire cu noul coronavirus și că, pe parcursul săptămânii curente, vor fi asigurate încă 2 mii de locuri pentru pacienții infectați.

Până în prezent, în Republica Moldova au fost confirmate 12 254 cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care 1123 în Transnistria.

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

nordinfo.md/foto simbol

Investiție de peste €500.000 în construcția unui depozit modern pentru semințe la Bălți

La Bălți se construiește un depozit modern pentru păstrarea semințelor, cu o investiție ce depășește jumătate de milion de euro. Noua hală, cu o suprafață de 1200 m², va permite stocarea semințelor în toate fazele de prelucrare. Lucrările sunt programate să se finalizeze la începutul toamnei 2025. Informațiile au fost comunicate pe 11 iulie de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Ministerul a anunțat că depozitul este construit la Centrul Național de Cercetare și Producere a Semințelor, filiala Bălți. Investiția în construcție se ridică la 514 mii de euro și este realizată prin proiectul „Livada Moldovei”, gestionat de minister. „Livada Moldovei” este o linie de creditare oferită de Banca Europeană de Investiții Guvernului Republicii Moldova.

„Noua hală, cu o suprafață de 1200 m², va permite stocarea semințelor în toate fazele de prelucrare și va fi dotată cu un cântar rutier instalat pe structură de beton armat, pentru o gestionare logistică eficientă. Proiectul a fost lansat ca răspuns la uzura avansată a infrastructurii existente, care nu mai asigură condiții corespunzătoare de umiditate, protecție fitosanitară și manipulare mecanizată”, au comunicat reprezentanții ministerului, adăugând că lucrările urmează să fie finalizate la începutul toamnei 2025.

Ministerul a declarat că „infrastructura modernizată va contribui la sporirea capacității naționale de producere și păstrare a semințelor certificate, adaptate condițiilor pedoclimatice locale”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: