newscientist.com

Institutul Oncologic, obligat să plătească aproximativ 180 de mii de lei unei paciente. Medicii au operat un țesut sănătos, în loc să înlăture o tumoare

Curtea Supremă de Justiție a obligat Institutul Oncologic să plătească aproximativ 180 de mii de lei unei familii, informează sanatateainfo.md. Potrivit sursei citate, medicii oncologi au stabilit că pacienta are o tumoare osoasă care trebuie înlăturată. După ce intervenția chirurgicală a fost efectuată, medicii au confirmat că operația a avut loc cu succes. Ulterior s-a constat că tumoarea nu a fost înlăturată, iar locul operației a avut loc lângă tumoare.

În decembrie 2010, o fată de 14 ani a fost internată la Institutul Oncologic din capitală. Medicii au constat că aceasta are o tumoare osoasă. După operație, pacienta a fost externată, iar medicii au confirmat că intervenția a avut loc cu succes. Totuși, acesta a început să se simtă tot mai rău, iar după o perioadă n-a mai putut merge. Peste șase luni, mama copilului s-a adresat la medicii din Federația Rusă, care au constat că tumoarea nu a fost înlăturată. În iulie 2011, pacienta a fost operată în Rusia, iar intervenția a fost reușită. În septembrie 2011, mama pacientei a depus o plângere la Ministerul Sănătății, care a refuzat să o ia în seamă.

Ulterior, părinții copilului au solicitat un examen medico-legal în Republica Moldova și în Rusia. Astfel, Centrul de Medicină Legală din Chișinău a constat că „devierile menționate nu pot fi calificate ca erori medicale sau ca un rezultat al unei intervenții chirurgicale greșite, de vreme ce medicii operează fără a putea vizualiza direct locul”. Pe de altă parte, experții din Federația Rusă au constatat că „deși intervenția chirurgicală din 27 decembrie 2010 a fost efectuată corect din punct de vedere tehnic, totuși, din cauza faptului că tumoarea nu a fost lichidată integral, operația se consideră ineficientă”.

În baza acestor expertize, familia pacientei s-a adresat în judecată și a solicitat despăgubiri în valoare de 200 mii de lei. Astfel, judecătoria Comrat a dispus achitarea doar a 50 mii de lei, iar Curtea de Apel Cahul a menținut decizia primei instanțe.

Într-un final, Colegiul Civil, Comercial şi de Contencios Administrativ lărgit al Curţii Supreme de Justiţie a obligat Institutul Oncologic să plătească familiei pacientei 43 000 de lei drept prejudicii materiale, 100 000 de lei drept prejudiciu moral și peste 34 000 de lei pentru cheltuielile suportate pentru expertizele medico-legale. Instituția va acoperi și cheltuielile de judecată în valoare de 1 400 de lei.

Menționăm că decizia este irevocabilă.

Pentru mai multe știri abonați-vă la pagina noastră de Facebook

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: