pharmaceutical-technology.com

Întrebări pentru ministrul Sănătății, în legătură cu riscul infectării cu coronavirusul de tip nou. Fracțiunea PAS solicită audieri în parlament

Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) solicită audierea ministrului Sănătății în cadrul ședinței plenului parlamentului care va avea loc joi. În cadrul unui briefing de presă din 26 februarie, deputatul Dan Perciun a prezentat principalele întrebări care ar urma să fie adresate Vioricăi Dumbrăveanu.

„Sperăm foarte mult că colegii din alte fracțiuni vor sprijini acest demers. Vrem să aflăm măsurile întreprinse de guvern pentru a preveni importul acestui virus și prevenirea unei epidemii”, a explicat deputatul PAS. Acesta a enumerat mai multe întrebări care ar urma să fie adresate ministrului Sănătății:

1. Care este bugetul alocat pentru combarea coronaviruslui? „De exemplu, în România au fost alocate peste 220 mln de lei în acest scop”, a precizat parlamentarul.

2. În ce măsură este aplicată fișa epidemiologică și care este metoda de triere a persoanelor care intră în țară pe cale aeriană sau terestră?

3. Vrem să cunoaștem care sunt echipamentele de protecție pentru medici și de ce stocuri dispune R. Moldova.

4. De câte spații de carantină dispunem și unde sunt ele? Dincolo de cele 25 de locuri de la Toma Ciorba, câte locuri mai sunt disponibile?

5. Întrebare crucială: de câte ventilatoare și monitoare dispunem, în ce stare sunt, în ce spitale există?

6. Știu că în R. Moldova sunt 480 de teste pentru a depista prezența coronavirusului. Sunt sau nu suficiente?

7. Am înțeles că nu s-au organizat discuții cu toți medicii infecționiști și vrem să aflăm dacă informație este sau nu corectă?

8. Care sunt stocurile exacte de medicamente disponibile, dacă sunt suficiente și pentru câți pacienți?

Amintim că, anterior, guvernul Republicii Moldova a instituit alertă cod galben în legătură cu răspândirea noului tip de coronavirus. De asemenea, ministra Sănătății a comunicat că Republica Moldova a recepționat din Germania, prin intermediul Organizației Mondiale a Sănătății, 480 de teste pentru detecția coronavirsului de tip nou și 192 de teste pentru confirmarea rezultatului.

Conform datelor Centrului European pentru Controlul Bolilor, prezentate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, începând cu 31 decembrie 2019 și până la 25 februarie 2020, au fost raportate 80 de mii de cazuri de COVID-19, confirmate clinic și de laborator.

Susțineți-ne cu un LIKE la pagina noastră de Facebook.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: