La Institutul de Medicină Urgentă din Chişinău s-a tratat primul pacient care a fost conectat la aparatele de ventilare artificială. Este vorba despre un bărbat de 30 de ani care este polițist de frontieră. El s-a infectat la locul de muncă și a fost intubat timp de 16 zile, se arată într-un reportaj realizat de TVR Moldova.
Alexandru Bordian este poliţist de frontieră şi lucrează la Punctul de Trecere Cosăuţi. S-a îmbolnăvit de coronavirus împreună cu un coleg. Pe 21 martie a avut contact cu o persoană infectată şi a doua zi a şi făcut febră. Iniţial, a fost internat la Spitalul de Boli Infecţioase din Bălţi, însă starea lui se înrăutăţea şi a fost transferat la Institutul de Medicină Urgentă de la Chişinău.
Tânărul a ajuns la Institutul de Medicină Urgentă cu insuficienţă respiratorie severă. A fost trecut imediat la ventilare artificială. Medicii i-au aplicat o traheostomie percutană, adică i-au instalat un tub la nivelul gâtului, care nu trece prin cavitatea bucală, dar e direct în trahee. Acest tub permite îngrijirea căilor respiratorii mai uşoară şi o ventilare artificală mai adaptată din punct de vedere fiziologic. Potrivit acestora, datele statistice arată că între 88 și 95% dintre pacienții cu COVID-19 intubați nu supraviețuiesc. Prin urmare, cazul lui Alexandru Bordian este o minune.
După patru zile, timp în care a fost ţinut în viaţă doar datorită aparatelor de ventilare, acesta și-a revenit. În tot acest timp el a fost inconştient.
De curând, el a fost externat. Este primul pacient internat la Institutul de Medicină Urgentă care s-a însănătoșit, după ce a trecut prin ventilaţie artificală.
Potrivit datelor oficiale, în prezent, 45 de angajaţi ai Poliţiei de Frontieră sunt infectaţi cu noul tip de coronavirus. În total, din 7 martie până în prezent, au fost testate pozitiv 3771 de persoane. 111 au decedat, iar 1114 s-au însănătoșit.