O echipă de ingineri din Republica Moldova au inventat un dispozitiv de încălzire a aerului din încăperi pe baza energiei solare. Invenția este una inedită, dar și nouă pentru țara noastră. Ei și-au făcut cunoscută descoperirea în cadrul emisiunii „EnergoShow”, de la TV8.
„E un produs inedit și nou pentru Moldova. Noi vorbim despre un colector solar de tip aer-aer, destinat pentru încălzirea aerului în încăperi. Avem tuburile vidate, care primordial erau destinate pentru încălzirea apei calde menajere, care au fost prefăcute anume pentru a încălzi aerul în încăperi”, a declarat președintele Asociației „Renașterea Rurală”, Vladimir Ursu.
Potrivit lui, tuburile, care au o capacitate de 96% de a capta razele solare, pot genera temperaturi de până la 45 grade Celsius, în perioada rece, și de peste 100 de grade – pe timp de vara. Colectorul, mai spune Vladimir Ursu, poate fi folosit, inclusiv, la uscarea fructelor și legumelor, pe timp de vară.
Pe lângă faptul că este ecologic, fără emisii de CO2, colectorul solar este și eficient energetic. Acesta, spune Vladimir Ursu, poate reduce cheltuielile pentru agentul termic cu până la 50%.
Potrivit sursei citate, instalarea unui astfel de colector costă până la 850 de dolari. Investiția poate fi răscumpărată, potrvit autoritlor, în 2-3 ani.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!