Unul dintre cei mai influenți generali ai lui Vladimir Putin implicat în invazia rusă din Ucraina încă din primele minute se numește Nicolai Cioban și este din Găgăuzia, Republica Moldova. Informația se regăsește într-o nouă investigație a jurnaliștilor de la Rise Moldova. Potrivit sursei, Cioban a fost responsabil de parașutiștii trimiși să ia cu asalt capitala Ucrainei și de un grup de soldați ruși, mobilizați și antrenați anul trecut de militari de elită supranumiți „Zeii războiului”, activi în regiunea Kursk din Rusia, dar și în Donbas – pe teritoriul ucrainean ocupat temporar.
Rise Moldova a scris pe 3 decembrie, într-o nouă investigație, că „unul dintre cei mai influenți generali ai lui Vladimir Putin implicat în invazia rusă din Ucraina încă din primele minute se numește Nicolai Cioban și este din Găgăuzia, Moldova”. Potrivit sursei, Cioban a fost responsabil de parașutiștii trimiși să ia cu asalt capitala Ucrainei și de un grup de soldați ruși, mobilizați și antrenați anul trecut de militari de elită supranumiți „Zeii războiului”, activi în regiunea Kursk din Rusia, dar și în Donbas – pe teritoriul ucrainean ocupat temporar.
Acum un an, se arată în investigație, generalul Cioban era la câțiva metri de Putin ascultând atent discursul despre așa-zisa operațiune militară specială în Ucraina și mesajele lui anti-NATO.
Potrivit jurnaliștilor de la Rise, Nicolai Cioban are 52 de ani și este originar din Cazaclia, Găgăuzia.
Potrivit sursei, acesta conduce trupe de elită rusești și este subalternul generalului de rang înalt Mihail Teplinski, comandantul trupelor aeropurtate ruseşti, care a fost sancționat internațional, inclusiv pentru masacrul de la Bucea, Ucraina. La finalul deceniului trecut, Vladimir Putin l-a avansat pe Cioban la gradul de general-maior.
Jurnaliștii găsit câteva mesaje arhivate, postate pe Telegram de un cont anonim, utilizatorul căruia s-a prezentat – generalul Nicolai Cioban. Contul anonim, creat în primăvara lui 2022, avea numele afișat public – „Nick Nick”. Jurnaliștii au analizat miile de mesaje postate pe acest cont și au observat că utilizatorul folosește termeni militari avansați, este activ în grupuri militare, descrie cu acuratețe diverse tipuri de echipamente militare și a făcut referire de mai multe ori la unități militare în care a activat sau activează Nicolai Cioban.
Se menționează că același utilizator a comentat în detaliu unele operațiuni ale parașutiștilor ruși în Ucraina, trupe pe care Cioban le controlează. Totodată, l-a promovat pe Putin, cel care l-a avansat, și într-un comentariu l-a ironizat într-un limbaj codat pe generalul Teplinski, șeful său. În același timp, ne-au atras atenția reacțiile emoționale ale utilizatorului când în grupurile din Moldova se discutau subiecte politice legate de Găgăuzia, regiunea în care s-a născut generalul Cioban.
Pe 14 martie 2024, în cadrul grupului de Telegram Vagonul moldovenesc (Молдавский вагон) a fost publicată o declarație a deputatului Alexandr Suhodolski, originar din Găgăuzia, criticând guvernul și susținând că „ura Partidului PAS este îndreptată împotriva autonomiei Găgăuze”. Utilizatorul Nick Nick a comentat această postare: „Se dau mari… Curând va veni în vizită originarul din Găgăuzia, adjunctul comandantului Trupelor Aeropurtate ale Federației Ruse, generalul Nicolai Cioban… Și le va explica totul”.
Pe 15 martie 2024, în grupul Vagonul moldovenesc, un utilizator a comentat o postare despre deputata Marina Tauber căreia i-a fost retrasă imunitatea parlamentară: „În Moldova bătălia se dă între femei. Puterea – e la o femeie, opoziția – la femei. Dar bărbați au mai rămas?”. Nick i-a răspuns: „Au rămas! A promis că va veni curând și îi va împăca pe toți! Mi-e dor de Găgăuzia natală. Adjunctul comandantului trupelor aeropurtate din Federația Rusă, generalul Nicolai Cioban”.
Anul trecut, a menționat sursa, Nick a comentat de peste șase sute de ori, fiind mai activ în grupurile „Vagonul moldovenesc”, în grupul rusesc „Istoria militară” și pe un altul de la Tiraspol.
Potrivit jurnaliștilor de la Rise Moldova, Nicolai Cioban este tatăl a trei copii: o fată și doi băieți. Fiica sa, Anna, 22 de ani, studentă la criminalistică, împreună cu soția lui, Natalia, au viza de reședință într-un apartament de 87 de metri pătrați. Acesta se află la Moscova. Un apartament cu o suprafață similară figurează și în declarația de avere a lui Cioban din 2019, fiind ultima disponibilă public. În ultima declarație de avere disponibilă public, datând din 2019, Cioban a indicat că deține două terenuri și patru apartamente, dintre care două erau în folosință.
Până la „operațiunea militară specială” a lui Putin în Ucraina și bătălia pentru aerodromul Hostomel, au comunicat jurnaliștii, Nicolai Cioban a condus mai multe exerciții tactice de capturare a aeroporturilor. Aerodromul Hostomel, situat la aproximativ 20 de kilometri nord-vest de Kiev, a fost luat cu asalt de trupele aeropurtate ruse în dimineața zilei de 24 februarie 2022. „Brigada de răspuns rapid a Gărzii Naționale a Ucrainei a confruntat inamicul în luptă la Hostomel. Gărzile au reușit să doboare 3 elicoptere din cele 34 prezente. Luptătorii Gărzii Naționale au fost nevoiți să execute un atac de artilerie asupra aeroportului, unde forțele inamice au aterizat și au stabilit controlul”, afirmau forțele armate ucrainene în prima zi de invazie rusă. Luptele intense din jurul aeroportului Hostomel au durat timp de mai multe săptămâni, până la retragerea trupelor ruse din regiunea Kiev.
La începutul lunii februarie 2023, a menționat sursa, Cioban era alături de fostul bodyguard al lui Putin, Alexey Dyumin – asistentul președintelui rus și membru al Consiliului de Securitate al Rusiei, și câțiva instructori de elită de la organizația militară privată „Capitala armelor – Stolitsa71”, care pregătesc soldați mobilizați pentru zona de operațiuni speciale. „Capitala armelor” a fost creată în 2022, la câteva luni de la invazia lui Putin în Ucraina, de către Andrei Dubrovsky, deputat în Partidul Rusia Unită, controlat de președintele rus.
Potrivit sursei, Cioban a apărut și alături de militarii trimiși să lupte în Ucraina, dar și lângă soțiile văduve a unor militari decedați pe front.
Jurnaliștii au încercat să-l contacteze pe Nicolai Cioban la mai multe numere de telefon, însă acesta nu a răspuns. Unele dintre numere, au comunicat jurnaliștii, sunt „temporar blocate” sau „inactive”.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!