Investiții de 900$ mii pentru revitalizarea râului Prut. Când vor începe lucrările?
Full Article 3 minutes read

Investiții de 900$ mii pentru revitalizarea râului Prut. Când vor începe lucrările?

Ecosistemul râului Prut va fi revitalizat, în următorii cinci ani. Valoarea lucrărilor se ridică la 900 de mii de dolari americani și vor fi desfășurate în parteneriat cu Ministerul Mediului, cu suportul financiar al Facilității Globale de Mediu (GEF) și PNUD.

Potrivit unui comunicat emis de PNUD Moldova, pe parcursul următorilor cinci ani vor fi întreprinse mai multe acțiuni pentru a asigura integritatea ecologică a zonelor umede cheie din bazinul râului Prut, asigurând revitalizarea biodiversității, resurselor terestre și acvatice, precum și a ecosistemelor. Astfel, cu sprijinul proiectului vor fi restaurate zonele umede strategice, inclusiv fâșiile protejate din Rezervația Biosferei Prutului de Jos și va fi reabilitată albia veche a râului Camenca, în beneficiul zonei umede din Rezervația Științifică „Pădurea Domnească” și a localităților învecinate.

Conform sursei citate, reabilitatea cursului vechi al râului Camenca, afluent al Prutului, va genera anual circa 8,3 milioane metri cubi de apă pentru menținerea zonelor umede din secțiunea mediană a  Prutului, aflate acum în declin și va asigura supraviețuirea a aproximativ 11.175 ha de habitat valoros de luncă. La fel, măsura va asigura cu apă calitativă populația din 14 localități. Albia naturală a râului Camenca a fost compromisă timp de mai multe decenii, după intervenția factorului uman prin crearea de diguri și canale de redirecționare a apei.

Totodată, vor fi întreprinse acțiuni pentru a susține includerea Rezervației Științifice „Pădurea Domnească” pe lista zonelor umede protejate de Convenția internațională Ramsar. Totodată, în coordonare cu autoritățile din România și Ucraina, proiectul va mai facilita lucrările de pregătire pentru desemnarea unei Rezervații a Biosferei trilaterale, Programul „Omul și biosfera” al UNESCO, care va cuprinde Rezervația Biosferei Prutului de Jos (Republica Moldova) și Delta Dunării (România și Ucraina). Astfel, se va asigura armonizarea măsurilor de protecție a zonelor umede și monitorizare a biodiversității în bazinul de jos al Dunării.

Cu susținerea proiectului, urmează să fie elaborate și actualizate planurile de gestiune pentru zonele protejate din albia râului Prut, iar la necesitate va fi făcută o cartografiere și delimitare adițională a habitatelor-cheie. O altă prioritate a proiectului va fi susținerea comunităților locale în elaborarea și implementarea afacerilor locale prietenoase față de diversitatea din albia râului Prut, dar și dezvoltarea traseelor turistice transfrontaliere.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: