moldovenii.md

Investiții de 900$ mii pentru revitalizarea râului Prut. Când vor începe lucrările?

Ecosistemul râului Prut va fi revitalizat, în următorii cinci ani. Valoarea lucrărilor se ridică la 900 de mii de dolari americani și vor fi desfășurate în parteneriat cu Ministerul Mediului, cu suportul financiar al Facilității Globale de Mediu (GEF) și PNUD.

Potrivit unui comunicat emis de PNUD Moldova, pe parcursul următorilor cinci ani vor fi întreprinse mai multe acțiuni pentru a asigura integritatea ecologică a zonelor umede cheie din bazinul râului Prut, asigurând revitalizarea biodiversității, resurselor terestre și acvatice, precum și a ecosistemelor. Astfel, cu sprijinul proiectului vor fi restaurate zonele umede strategice, inclusiv fâșiile protejate din Rezervația Biosferei Prutului de Jos și va fi reabilitată albia veche a râului Camenca, în beneficiul zonei umede din Rezervația Științifică „Pădurea Domnească” și a localităților învecinate.

Conform sursei citate, reabilitatea cursului vechi al râului Camenca, afluent al Prutului, va genera anual circa 8,3 milioane metri cubi de apă pentru menținerea zonelor umede din secțiunea mediană a  Prutului, aflate acum în declin și va asigura supraviețuirea a aproximativ 11.175 ha de habitat valoros de luncă. La fel, măsura va asigura cu apă calitativă populația din 14 localități. Albia naturală a râului Camenca a fost compromisă timp de mai multe decenii, după intervenția factorului uman prin crearea de diguri și canale de redirecționare a apei.

Totodată, vor fi întreprinse acțiuni pentru a susține includerea Rezervației Științifice „Pădurea Domnească” pe lista zonelor umede protejate de Convenția internațională Ramsar. Totodată, în coordonare cu autoritățile din România și Ucraina, proiectul va mai facilita lucrările de pregătire pentru desemnarea unei Rezervații a Biosferei trilaterale, Programul „Omul și biosfera” al UNESCO, care va cuprinde Rezervația Biosferei Prutului de Jos (Republica Moldova) și Delta Dunării (România și Ucraina). Astfel, se va asigura armonizarea măsurilor de protecție a zonelor umede și monitorizare a biodiversității în bazinul de jos al Dunării.

Cu susținerea proiectului, urmează să fie elaborate și actualizate planurile de gestiune pentru zonele protejate din albia râului Prut, iar la necesitate va fi făcută o cartografiere și delimitare adițională a habitatelor-cheie. O altă prioritate a proiectului va fi susținerea comunităților locale în elaborarea și implementarea afacerilor locale prietenoase față de diversitatea din albia râului Prut, dar și dezvoltarea traseelor turistice transfrontaliere.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

colaj NM

Deputați PAS, despre concertul lui Usatîi cu artiști din Rusia: „Nu au găsit suficiente motive ca să meargă înainte cu interdicția” (VIDEO)

Deputatul PAS Radu Marian a spus că instituțiile statului nu au depistat motive „suficiente” pentru a-i interzice în Republica Moldova pe rapperii ruși Basta și Macan, care au evoluat în ajun la un concert organizat de politicianul Renato Usatîi, ceea ce a atras critici. La rândul său, deputatul PAS Vasile Șoimaru a sugerat că autoritățile ar trebuie atragă o mai mare atenție la ce artiști din Rusia, care de peste trei ani poartă un război în Ucraina, sunt admiși pe teritoriul țării noastre. El a subliniat că acest lucru ar trebui să se întâmple mai ales în anul curent, în contextul în care urmează să aibă loc alegeri parlamentare. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 3 iulie.

Au fost mulți artiști care au fost confirmați că au susținut public invazia rusă în Ucraina. Instituțiile statului au analizat acest risc și, aparent, nu au găsit suficiente motive ca să meargă înainte cu interdicția. Dar în primul rând, cel mai important este că ține de responsabilitatea organizatorului, ține de poziția lor morală pe cine invită. E regretabil că organizatorul a decis să invite aceste persoane. Eu personal nu sunt de acord ca astfel de persoane să vină și să concerteze, chiar dacă nu sunt confirmate neapărat anumite poziții publice, pentru că înțeleg că nu au expus public o poziție față de invazie. Dar oricum e un risc”, a declarat deputatul Radu Marian.

Iar colegul său Vasile Șoimaru a spus că Republica Moldova se consideră un stat democratic, însă uneori chiar „prea democratic”. „Pentru că admitem să vină fel de fel de persoane din zona aceia unde-i război și unde au provocat atâtea morți pe teritoriul Ucrainei. Mai ales că avem un an electoral de o mare importanță. Și ar trebui să fim foarte vigilenți și prudenți cine ne vizitează în acest an electoral, dacă vrem ca cel mult în doi ani de zile să ajungem și noi membri în această uniune a statelor civilizate europene”, a adăugat parlamentarul.

Amintim că liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a organizat pe 2 iulie, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, un concert intitulat „Festivalul Absolvenților”. În cadrul evenimentului au evoluat artiști autohtoni, dar și rapperii ruși Basta (Vasilii Vakulenko) și Macan (Andrei Kosolapov). Basta este sancționat de Ucraina pentru concertele susținute în Crimeea ocupată, iar interpretul Macan ar fi cântat recent în regiunea ucraineană Lugansk – anexată ilegal de Rusia.

Evoluția artiștilor ruși în cadrul spectacolului a atras un val de critici pe rețelele de socializare. Iar în ajunul concertului, organizația Stop Russian Aggression a solicitat interzicerea accesului celor doi pe teritoriului țării.

În reacție la criticile apărute, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a declarat că instituția pe care o conduce „nu cere preventiv” lista artiștilor care participă la concerte private. El a mai menționat că ministerul „examinează” evenimentele culturale care se desfășoară în capitală sau pe teritoriul țării și „trage concluzii”.

***

Renato Usatîi va mai organiza în PMAN un concert, pe 14 iulie, la care ar urma să evolueze trupa rusească „Ruki Vverh” (Serghei Jukov), cunoscută pentru aparițiile la mitinguri pro-Kremlin și concerte pe teritoriile ocupate.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: