Premierul Ion Chicu explică ce prevede starea de urgență și în ce circumstanțe, durata acestei ar putea fi redusă
Full Article 4 minutes read

Premierul Ion Chicu explică ce prevede starea de urgență și în ce circumstanțe, durata acestei ar putea fi redusă

În funcție de evoluția evenimentelor, durata stării de urgență poate fi redusă. Mai mult, dacă până vineri se va constata o diminuare a numărului de cazuri înregistrate cu COVID-19, ar putea fi examinată posibilitatea revederii unor decizii ale Comisiei extraordinare de sănătate publică, în special, în privința activității unităților de comerț cu amănuntul. Anunțul a fost făcut public de premierul Ion Chicu pe pagina sa de Facebook.

„Instituirea stării de urgență permite autorităților să întreprindă rapid măsurile necesare, dar nu comportă în sine alte restricții sau acțiuni, decât cele stabilite prin decizii ale Comisiei Situații Excepționale (CSE)”, a scris Chicu.

Premierul a explicat că „la această etapă rămân în vigoare deciziile Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, așa cum au fost aprobate și comunicate societății. Alte restricții până la moment nu sunt. Orice speculație în această privință este pasibilă de atragere la răspundere”.

Mai mult, Ion Chicu a declarat că în condițiile situației de urgență, „nu este restricționată activitatea tuturor întreprinderilor de producere, dar va avea loc cu respectarea normelor sanitare recomandate de autorități și la decizia administrație poate avea loc cu asigurarea muncii angajaților de la domiciliu unde e posibil”.

Acesta a mai specificat că se permite activitatea comercială bazată pe livrarea produselor online, transportul public și cel interurban, comerțul en-gros, activitatea băncilor, alimentația publică prin sistemul catering (livrare directă consumatorilor), lucrările de construcție, inclusiv la stația de epurare Chișinău. „Bineînțeles, totul, cu respectarea cu strictețe a normelor sanitare și epidemiologice”, a adăugat premierul.

Prim-ministru a reiterat faptul că până la 1 aprilie se sistează:

– activitatea de comerț a unităților comerciale cu amănuntul, cu excepția, unităților de comercializare a produselor alimentare, a produselor farmaceutice și a produselor petroliere
– activitatea piețelor comerciale de orice profil
– activitatea Centrelor de reabilitare/recuperare, inclusiv balneosanatoriale
– activitatea unităților de alimentație publică, în localurile și în spațiile amenajate/autorizate ale acestora, cu excepția activităților de preparare și distribuire a produselor în regim catering

De asemenea este sistat:

– traficul aerian (cursele comerciale) cu toate țările lumii
– traficul internațional feroviar de pasageri
– accesul cetățenilor străini pe teritoriul țării, cu excepția persoanelor cu acreditare diplomatică, celor cu reședință în Republicii Moldova și persoanelor care însoțesc mărfuri. Restricția nu se aplică persoanelor străine, care deja se află pe teritoriul Republicii Moldova
– cetățenii Republicii Moldova nu au restricții la intrare pe teritoriul țării

Totuși, premierul le-a recomandat către cetățenii noștri aflați în această perioadă peste hotarele țării să se abțină de la călătorii, deoarece urmare a restricțiilor instituite de mai multe state ale lumii, riscați să rămâneți blocați la frontierele terestre ale acestor state.

Precizăm că ieri, 17 martie, parlamentul a votat pentru instituirea stării de urgență pe un termen de 60 de zile.

*IMPORTANT! Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemie de coronavirus. Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie. 80% dintre pacienți suportă boala ca pe o răceală simplă, dar în 20% dintre cazuri pot avea loc complicații grave. Nivelul mediu de mortalitate este de 3,5%, însă în cazul persoanelor vârstnice poate ajunge la 14-15%. Pentru a vă proteja, urmați câteva recomandări simple:

1. Spălați mâinile în mod regulat cu apă și săpun sau dezinfectați-le cu soluții pe bază de spirt;
2. Păstrați distanța de minimum 1 metru față de alte persoane (în special față de cele care tușesc sau strănută);
3. Nu vă atingeți ochii, nasul, gura cu mâinile murdare;
4. În cazul în care tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura cu un șervețel sau cu încheietura cotului;
5. În cazul în care aveți febră, tuse uscată sau dificultăți de respirație – apelați serviciul 112. Atenție! Nu mergeți personal la spital sau clinică, pentru a nu pune în pericol alte persoane

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: