Iranul controlează cerul deasupra Israelului? SUA vor decide în cel mult 48 de ore dacă intră în război – presa

Corpul Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC) din Iran a emis un avertisment către locuitorii unei regiuni din Tel Aviv, îndemnându-i să evacueze zona. Mai devreme, și armata israeliană anunțase, prin rețelele sociale, că intenționează să lanseze atacuri asupra unor obiective militare dintr-un cartier al Teheranului, avertizând astfel populația locală. În același timp, presa americană scrie că următoarele 24–48 de ore vor fi decisive pentru a stabili dacă SUA vor fi nevoite să intre în război cu Iranul.

În paralel, IRGC a declarat că „a preluat controlul total asupra spațiului aerian israelian”, în urma recentei lovituri cu rachete lansată asupra Israelului. Narativul a fost amplu preluat de agențiile de presă ruse TASS și RIA Novosti.

.„Atacul de astăzi a demonstrat că am obținut controlul complet asupra cerului teritoriilor ocupate [n.r. – așa este denumit Israelul în discursul oficial iranian], iar locuitorii acestora sunt complet neprotejați în fața atacurilor noastre cu rachete”, se arată în comunicatul citat de TASS.

Armata israeliană a anunțat în cursul nopții că Iranul a lansat aproximativ 25 de rachete în două valuri, într-un interval de o oră. Până acum nu există informații clare despre eventuale pagube sau victime. Presa israeliană, citând surse medicale, a transmis că nu au fost înregistrate apeluri legate de persoane rănite.

Următoarele 24–48 de ore vor fi decisive pentru a stabili dacă este posibilă o soluție diplomatică în conflictul cu Iranul sau dacă SUA vor fi nevoite să recurgă la acțiuni militare, relatează ABC News, citând oficiali americani.

În același timp, reprezentanții administrației de la Washington consideră în continuare că există o șansă de a readuce Iranul la masa negocierilor și de a ajunge la semnarea unui nou „acord nuclear”, care ar presupune, printre altele, renunțarea completă la îmbogățirea uraniului.

Dacă Teheranul va accepta dialogul, o întâlnire cu reprezentanți americani — inclusiv trimisul special Steve Witkoff și, posibil, vicepreședintele J.D. Vance — ar putea avea loc chiar săptămâna aceasta.

Potrivit The New York Times, Iranul a pregătit rachete și alte tipuri de armament pentru a lovi bazele americane, în cazul în care Statele Unite vor intra în război.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Le Figaro

Noua Caledonie, teritoriu francez, ar putea deveni stat. Însă nu va obține independență deplină

Susținătorii și opozanții independenței teritoriului francez de peste mări Noua Caledonie, situat pe un arhipelag din Oceanul Pacific, au semnat pe 12 iulie un acord privind crearea unui nou stat. Acordul prevede că Noua Caledonie va obține autonomie, dar nu și independență deplină față de Franța. Înainte ca documentul privind noul stat să intre în vigoare, acesta trebuie să fie aprobat de Parlamentul Franței și prin referendum în Noua Caledonie.

Potrivit ziarului Le Figaro, acordul prevede că Noua Caledonie va rămâne sub controlul Franței, dar va obține statutul de stat, consacrat în Constituția franceză. „Nu există analogii pentru un astfel de aranjament statal în lume”, notează publicația, adăugând că acordul va fi supus unui referendum, care va avea loc în 2026. Ulterior, în Noua Caledonie vor avea loc alegeri.

Acordul prevede că locuitorii Noii Caledonii vor avea dreptul la dublă cetățenie — caledoniană și franceză — însă cetățenia caledoniană va fi inseparabilă de cea franceză. Statul Noua Caledonie va primi competența de a-și construi în mod independent relațiile internaționale, iar Franța se angajează să ofere sprijin pentru dezvoltarea economică a noului stat.

În plus, acordul stabilește un plan de redresare a economiei insulei, care include, printre altele, reluarea și extinderea extracției și prelucrării nichelului — principala resursă naturală a teritoriului.

Conform DW, Franța a instaurat controlul asupra Noii Caledonii în anul 1853, iar în 1946 i-a acordat acestui teritoriu colonial statutul de posesiune franceză de peste mări. Noua Caledonie este al treilea cel mai important producător de nichel din lume, însă industria se află în stare de criză, iar unul din cinci locuitori ai teritoriului trăiește sub pragul sărăciei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: