Israelul și Iordania și-au deschis spațiul aerian. Primul avion care a aterizat la Tel Aviv a fost din Rusia 
Full Article 3 minutes read

Israelul și Iordania și-au deschis spațiul aerian. Primul avion care a aterizat la Tel Aviv a fost din Rusia 

Israelul și Iordania și-au deschis spațiul aerian, după ce acesta a fost închis timp de mai multe ore. Spațiul aerian israelian a fost închis 7 ore. Pe 14 aprilie, primul care a aterizat pe aeroportul din Tel Aviv a fost un avion din Rusia. 

Israelul a anunțat că își deschide spațiul aerian pentru zborul avioanelor, începând cu ora locală 07:30, scrie BBC NewsSpațiul aerian israelian a fost închis timp de șapte ore. A fost închis după ce Iranul a început să atace teritoriul israelian folosind drone și rachete.

Televiziunea de stat din Iordania a raportat, de asemenea, că țara își deschide spațiul aerian care fusese închis sâmbătă seara. 

Primul care a aterizat pe aeroportul din Tel Aviv, după deschiderea cerului israelian, a fost un avion din Rusia, scrie Meduza. Avionul a efectuat cursa Sankt Petersburg-Tel Aviv. 

***

În seara zilei de 13 aprilie, Iranul a lansat către Israel zeci de drone și rachete de croazieră. Pe fondul bombardamentelor, multe țări din Orientul Mijlociu și-au închis spațiul aerian. Sirenele de raid aerian au sunat în sudul și nordul Israelului, în zona Mării Moarte, precum și în Ierusalim. Armata israeliană a raportat că Iranul a lansat peste 200 de obuze și că majoritatea atacurilor au fost interceptate de sistemul de apărare aeriană – 99% din proiectilele lansate. Dronele și rachetele ar fi fost doborâte în mare parte în afara spațiului aerian israelian. Corpul Gărzii Revoluționare Islamice din Iran a confirmat atacul asupra Israelului, menționând că acesta a fost un răspuns „la crima regimului sionist de a ataca secția consulară a ambasadei Iranului la Damasc”. Detalii AICI.

Statele Unite „au ajutat Israelul să distrugă aproape toate dronele și rachetele” care au venit din Iran, a spus președintele Joe Biden. El a anunțat, de asemenea, o convocare urgentă a liderilor G7 „pentru a coordona un răspuns diplomatic unificat” la atacul Iranului. Ministrul israelian al Apărării a avertizat că, confruntarea cu Iranul „încă nu s-a încheiat”. Potrivit CNN, președintele american Joe Biden i-a spus premierului israelian că SUA nu vor participa la operațiuni ofensive împotriva Iranului.

Institutul pentru Studiul Războiului a declarat că atacul Iranului asupra Israelului este similar cu atacurile Rusiei asupra Ucrainei. Potrivit Institutului, „Iranul învață de la Rusia să desfășoare operațiuni din ce în ce mai periculoase și mai eficiente care vizează atât Israelul, cât și Statele Unite”. 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: