sud.ua

Israelul și Iordania și-au deschis spațiul aerian. Primul avion care a aterizat la Tel Aviv a fost din Rusia 

Israelul și Iordania și-au deschis spațiul aerian, după ce acesta a fost închis timp de mai multe ore. Spațiul aerian israelian a fost închis 7 ore. Pe 14 aprilie, primul care a aterizat pe aeroportul din Tel Aviv a fost un avion din Rusia. 

Israelul a anunțat că își deschide spațiul aerian pentru zborul avioanelor, începând cu ora locală 07:30, scrie BBC NewsSpațiul aerian israelian a fost închis timp de șapte ore. A fost închis după ce Iranul a început să atace teritoriul israelian folosind drone și rachete.

Televiziunea de stat din Iordania a raportat, de asemenea, că țara își deschide spațiul aerian care fusese închis sâmbătă seara. 

Primul care a aterizat pe aeroportul din Tel Aviv, după deschiderea cerului israelian, a fost un avion din Rusia, scrie Meduza. Avionul a efectuat cursa Sankt Petersburg-Tel Aviv. 

***

În seara zilei de 13 aprilie, Iranul a lansat către Israel zeci de drone și rachete de croazieră. Pe fondul bombardamentelor, multe țări din Orientul Mijlociu și-au închis spațiul aerian. Sirenele de raid aerian au sunat în sudul și nordul Israelului, în zona Mării Moarte, precum și în Ierusalim. Armata israeliană a raportat că Iranul a lansat peste 200 de obuze și că majoritatea atacurilor au fost interceptate de sistemul de apărare aeriană – 99% din proiectilele lansate. Dronele și rachetele ar fi fost doborâte în mare parte în afara spațiului aerian israelian. Corpul Gărzii Revoluționare Islamice din Iran a confirmat atacul asupra Israelului, menționând că acesta a fost un răspuns „la crima regimului sionist de a ataca secția consulară a ambasadei Iranului la Damasc”. Detalii AICI.

Statele Unite „au ajutat Israelul să distrugă aproape toate dronele și rachetele” care au venit din Iran, a spus președintele Joe Biden. El a anunțat, de asemenea, o convocare urgentă a liderilor G7 „pentru a coordona un răspuns diplomatic unificat” la atacul Iranului. Ministrul israelian al Apărării a avertizat că, confruntarea cu Iranul „încă nu s-a încheiat”. Potrivit CNN, președintele american Joe Biden i-a spus premierului israelian că SUA nu vor participa la operațiuni ofensive împotriva Iranului.

Institutul pentru Studiul Războiului a declarat că atacul Iranului asupra Israelului este similar cu atacurile Rusiei asupra Ucrainei. Potrivit Institutului, „Iranul învață de la Rusia să desfășoare operațiuni din ce în ce mai periculoase și mai eficiente care vizează atât Israelul, cât și Statele Unite”. 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Sergiu Prodan

Când va fi reconstruită Filarmonica? Ministrul Culturii: „nu e doar despre pereți, ci despre artiști”

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, prezent la ședința Parlamentului pentru a prezenta proiectul privind crearea unui fond pentru cinematografie, a răspuns la întrebarea opoziției legată de banii colectați pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale și ce s-a făcut cu aceștia. Răspunzând la întrebarea deputatului PSRM Vladimir Odnostalco, Prodan a declarat că actuala guvernare dezvoltă cultura „pentru oameni, de dragul oamenilor, iar Filarmonica nu înseamnă doar pereți, ci artiști”. El a menționat, de asemenea, că în perioada sovietică au fost construite multe centre culturale care au ajuns să fie abandonate.

„În perioada Uniunii Sovietice, s-au construit foarte multe săli, Case de cultură enorme care au fost părăsite de viață și de activitate culturală chiar pe timpul sovietic. Acea degradare în care s-au adus o sumedenie de case de cultură… Avem case de cultură cu peste o mie de locuri în localități cu 70 de case. Noi construim și dezvoltăm cultura pentru oameni, de dragul oamenilor și Filarmonica nu înseamnă doar pereții. Filarmonica înseamnă artiștii”, a declarat Sergiu Prodan.

Ministrul Culturii a precizat că imediat după incendiul din 2019, au fost donați circa 6 milioane de lei, care se află în contul Ministerului Finanțelor. „Aceste fonduri sunt destinate exclusiv procesului de construcție și nu pot fi utilizate pentru alte etape, precum elaborarea proiectului tehnic”, a declarat ministrul.

Potrivit lui Prodan, a fost organizat un concurs internațional de idei pentru reconstrucția Filarmonicii, iar în urma acestuia au fost selectate trei proiecte câștigătoare – două din Germania și unul din Republica Moldova. Costurile estimate pentru reconstrucție variază între 35 și 75 de milioane de euro – „în condiția unei filarmonici modeste”.

„Noi ne dorim o filarmonică acustică, care să trezească dorința marilor artiști mondiali să vină, să evolueze aici, pe scena noastră”, a subliniat ministrul.

El a adăugat că reconstrucția va începe în momentul în care bugetul va permite o investiție majoră, dar între timp Filarmonica își continuă activitatea prin artiștii săi.

„Reconstituirea sălii care a ars în 2019 – este un obiectiv la care vom trece imediat când bugetul ne va permite, după satisfacerea tuturor necesităților oamenilor de cultură, în primul rând, ne va permite să investim în proiecte de infrastructură pentru activitatea acestor oameni. Vom investi exact în momentul în care această investiție va fi una posibilă și de amploare, până atunci filarmonica Națională activează”, a subliniat Prodan.

Amintim că incendiul de la Filarmonica Națională care a avut loc pe 24 septembrie 2020 a afectat clădirea în proporție de circa 80 la sută. Au ars ambele săli de concerte, cele două scene, arhiva cu partituri, dar şi zeci de instrumente muzicale, printre care şi trei piane. Ulterior, Ministerul Culturii a anunțat un concurs de proiectare pentru o nouă clădire a Filarmonicii.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: