IuteCredit a cumpărat circa 50% din acțiunile Energbank, singura instituție financiară aflată sub supravegherea BNM

Pachetul majoritar de acțiuni de la Energbank, singura instituție financiară aflată sub supravegherea Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a fost vândut în cadrul a trei tranzacții la Bursa de Valori a Moldovei, scrie mold-street.com.

Potrivit datelor Bursei, au fost tranzacționate 994.645 de acțiuni ce reprezintă 49,72 % din capitalul Energbank. Acțiunile cu valoare nominală de 50 de lei au fost tranzacționate la un preț de  170,44 lei.

Valoarea totală a pachetului tranzacționat este de circa 169,5 milioane lei. Cumpărător este compania IuteCredit Europe din Estonia, care anterior a primit acceptul BNM pentru a cumpăra peste 50 % din acțiunile Energbank.

IuteCredit a cumpărat la începutul lunii ianuarie 2022 un pachet de 9,98% de acțiuni ale acestei instituții financiare la un preț de 170,44 lei per acțiune.

Astfel că cota firmei de creditare nebancară ajunge la aproape 60% din capitalul Energbank și ar putea fi majorată.

„Suntem interesați să cumpărăm toate acțiunile, dar în condițiile pieței”, a declarat anterior Tarmo Sild, CEO  a IuteCredit Europe.

Amintim că Energbank se află de trei ani sub supravegherea, în cadrul regimului de intervenție timpurie aplicat pe 11 ianuarie 2019, ca urmare a constatării unui grup de persoane acționând concertat, care a achiziționat și poseda o deținere calificată în capitalul social al băncii fără aprobarea prealabilă scrisă a BNM.

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: