Energbank lansează aplicația MyEnergBank cu un design modern și funcționalități noi

Andrei-Liviu Stamatian, Președintele Comitetului de Conducere Energbank a povestit despre lansarea aplicației și necesitățile principale ale clienților Energbank și soluțiile noi care au fost implementate.

Dl. Andrei, am descărcat aplicația MyEnergBank și diferența este vizibilă! Cine a contribuit la dezvoltarea aplicației actualizate MyEnergBank și cât timp a durat?

Mai multe echipe interne au contribuit la dezvoltarea acestei aplicații. Aplicația este un canal digital și atunci în primul rând este echipa de la canale digitale iar această echipă este susținută de către colegii noștri de la IT, de la infrastructură, și sigur și de colegii de la produse, pentru că fiecare produs are o descriere care apoi este utilizată pe acest nou canal.

Acum piața financiar- bancară propune un spectru larg de servicii online. Care a fost MVP-ul planificat?

MVP-ul a fost planificat să conțină mai multe funcționalități importante. În primul rând viteza de încărcare care acum se realizează în 2-3 secunde, apoi avem înrolarea cardului în Google Wallet și achitarea prin Google Pay. De asemenea posibilitatea generării PIN-codului pentru activarea cardului. Pentru clienții noștri mai tineri care pun preț pe Dark Mode avem posibilitatea setării modului întunecat care este mai odihnitor pentru ochi. De asemenea foarte important pentru clienții noștri, care sunt în străinătate, este faptul că aplicația poate fi activată și pe numere din străinătate. Cred că suntem printe primele bănci care oferim acest lucru, și asta este foarte apreciat de către clienții noștri care se găsesc peste hotare. Aplicația are un design și pentru clientul intern nu doar pentru cel extern. Aici mă refer la colegii din agenție care au posibilitatea să își includă un cod de recomandare. Știți cum se întâmplă la magazin când cumperi ceva și zice: vă rog frumos puneți și codul meu, exact la fel și aici, dacă clientul vine în agenție și este ajutat cu o anumită parte din aplicație, introduce codul colegului sau colegei nostre și este recunoscut în obiectivul de vânzare.

Înțelegem că e destul de provocator să se alinieze toate “ingredientele” pentru un produs perfect: echipă bună, bugete suficiente, timp dedicat pentru fiecare etapă de dezvoltare a produsului. Cum a fost acest parcurs la Energbank?

Energbank a pornit întâi de la o idee de design. Colegii noștri de la canale alternative s-au uitat în piață, s-au uitat și peste hotare, și au venit cu un design cu ceea ce și-ar dori. Apoi am văzut care ar fi partea de implementare tehnică și pe măsură ce am implementat anumite aspecte au fost ajustate și au fost prioritizate. Nu avem încă tot ce ne-am dori în aplicație, mai urmează partea de creditare care este foarte importantă și care va veni curând, și aici vorbim despre o creditare end to end în care clientul parcurge tot fluxul digital și la sfârșit primește banii direct în contul său, fără a vorbi cu nimeni de la bancă. Aceasta va veni foarte, foarte curând, dar nu a fost în MVP.

Aplicația MyEnergBank a fost lansată, dacă ar fi să vă întoarceți la etapele de elaborare a acesteia, puteți afirma că este un produs lansat întocmai și convine tuturor așteptărilor?

Convine așteptărilor multor clienți. Nu poți face pe toată lumea fericită tot timpul. Dar ne-am uitat la ceea ce și-ar dori majoritatea clienților, în ceea ce privește capacitatea de utilizare, de day-to-day banking, dar și partea de creditare, care vă spuneam că vine foarte curând, și suntem foarte fericiți cu produsl care a ieșit la acest stagiu, dar asta este o îmbunătățire continuu. Nu ne oprim aici, și veți vedea că venim rapid cu funcționalități noi. Durează foarte mult până ieși cu prima parte, cu MVP-ul, apoi vin și celelalte într-o cadență de câteva săptămâni, câteodată poate o lună.

Având în spate exepriența lansării MyEnergBank, ați putea să menționați activitățile demarate sau planificate pentru digitalizarea Energbank în anul 2025?

În 2024, am demarat mai multe activități, care acum le vedeți în 2025. Ne referim în primul rând la posibilitatea de a achiziționa toate produsele de care are nevoie ca persoană fizică online. Prima parte sunt persoanele fizice, persoanele juridice vor veni ulterior. Aici după cum spuneam, day-to-day banking, creditarea care vine acum și în viitor persoanele juridice.

Ce funcționalitate a aplicației MyEnergBank considerați că este cel mai apreciată de către clienți?

De o anumită parte dintre clienți va fi numărul internațional, posibilitatea de înregistrate acolo, dar cred că ceea ce vor folosi cu toții foarte mult este cardul digital care se generează imediat și care are și Pin. Acesta este disponibil pentru varianta de lei moldovenești, și foarte curând vom lansa și pentru varianta de euro. Să vă spun un user case care poate fi foarte util. Dacă ești în străinătate și îți dai seama că nu ai un card în euro și poți să generezi imediat un card în euro, și să-l introduci în portofelul digital al telefonului, acest lucru este foarte, foarte util.

Care este impactul pe care îl are/va avea aplicația MyEnergBank asupra interacțiunii clienților cu banca?

Noi privim acest canal ca un canal suplimentar, el nu trebuie să înlocuiască agenția, și de aceea cum vă spuneam este și posibilitatea de cod de recomandare. Clienții care vin în agenție, ei nu vor fi redirecționați altundeva, pentru că este interesul agenției să îi ajute pentru ca să facă tot ceea ce pot face pe canalul digital pentru că vânzarea le este recunoscută, și atunci nu va fi în nici un caz o competiție. Impactul va fi că clienții vor învăța să folosească de la distanță tot ceea ce se poate de la distanță dar vor continua să vină pentru partea de sfat, de discuții, în continuare la noi în sucursale.

Care sunt planurile Energbank pentru îmbunătățirii aplicației în viitor?

În viitor cum vă spuneam partea de creditare, credite de consum, în viitorul un pic mai îndepărtat vom face pe partea de persoane juridice, și dorim să creștem foarte mult uzabilitatea. Vor fi încurajați și prin politica de prețuri. Tot ceea ce este făcut pe canal digital va costa mai iefitn decât fizic. Va fi în continuare posibil să facă și fizic dar dorim să îi încurajăm să treacă cât mai mult pe digital.

Cum ați descrie MyEnergBank?

Ca o supriză foarte plăcută. Vedeți eu am încă imaginea de cum era aplicația veche, o deschideai, îți cerea PIN, erau mai multe variante de autentificare. Aici se încarcă în câteva secunde, biometria ți-a citit fața, și mergi mai departe. Sigur trebuie gândit în ce măsură vrem să facem totul așa. Unele bănci în alte piețe fac și autorizarea plăților cu fața, noi asta nu am pus-o, pentru că gândiți-vă:  aveți o plată și zici ia să mă uit un pic mai bine și ați autorizat-o. Nu, încă nu sutem acolo.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Cea mai mare pictură pe apă din lume – realizată la Chișinău. O pictoriță a intrat în Cartea Recordurilor Guinness

Ludmila Cuptor, pictoriță din Republica Moldova, a stabilit un record mondial, realizând cea mai mare lucrare din lume în tehnica Ebru – pictura pe apă. Performanța sa a fost recunoscută oficial de o adjudecătoare Guinness World Records, venită din Regatul Unit pentru validarea rezultatului. Evenimentul a fost găzduit de un centru comercial din capitală, transmite IPN.

Ludmila Cuptor a menționat că acest moment marchează împlinirea unui vis. „Este rezultatul unor ani de căutări interioare, de muncă, efort, ezitări, speranțe și curaj. Este inspirată din tehnica clasică turcă – Ebru, pictura pe apă, o artă pe care am descoperit-o în 2019, în Italia. A fost dragoste la prima vedere”, a relatat artista.

Pictorița a explicat faptul că lucrarea este realizată pe apă, iar apoi este imprimată pe o pânză specială. Potrivit ei, cele șapte culori ale curcubeului care sunt utilizate în tablou simbolizează 70 de ani ai Cărții Recordului Guinness, dar și reprezintă un simbol al speranței și unității.

Autoarea lucrării a adăugat că pictura surprinde o câmpie din Moldova, plină de verdeață și flori, în toiul primăverii, care emană o senzație de liniște și aduce satisfacție sufletească.

Procesul de realizare a picturii a fost urmărit de adjudecătoarea Guinness World Records, Paulina Sapinska. În urma unei evaluări, aceasta a recunoscut oficial performanța. Paulina Sapinska a declarat că autoarea lucrării a respectat toate criteriile stabilite de Guinness World Records și aproape a dublat dimensiunea recordului anterior, care era de 20,86 metri pătrați.

Această lucrare are 39,97 metri pătrați. Așadar, este o încercare foarte impresionantă și un nou titlu Guinness World Records”, a notat adjudecătoarea Paulina Sapinska.

Angela Cutasevici, viceprimar al capitalei, afirmă că acest eveniment marchează curajul, inteligența și creativitatea. „Este foarte frumos că în fața publicului, a chișinăuienilor, se scrie istoria cu artista Ludmila Cuptor. Ceea ce văd este într-adevăr foarte frumos, inclusiv jocul de culoare, și mesajul artistic pe care îl transmite pictorița este impresionant”, a mai spus Angela Cutasevici.

Atunci când organizatorii au venit cu solicitarea de a fi parteneri ai acestui eveniment, noi, cei de la Primăria Chișinău, am spus din start că vom fi alături, fiindcă astfel de inițiative ne fac să fim mândri, atât ca oraș, cât și ca țară. Este un lucru care ne face pe noi, cei care educăm tânăra generație, să-i insuflăm mândria față de valorile cultivate aici”, a spus șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi.

La finalul evenimentului, autoarea tabloului a primit un certificat oficial care atestă noul record Guinness pentru cea mai mare pictură Ebru din lume. Tabloul va fi expus în următoarele săptămâni la Port Mall, iar ulterior va deveni o piesă muzeală.

IPN
IPN
screenshot

Ilan Șor, condamnat la închisoare și fugit din țară, la Moscova: „Singura salvare pentru R. Moldova este uniunea cu Rusia” (VIDEO)

Un congres al Blocului „Victorie”, controlat de oligarhul fugar Ilan Șor, a fost organizat pe 6 iulie, la Moscova. Prezent la reuniune, Șor a declarat că, în opinia sa, „singura salvare” a Republicii Moldova ar fi „uniunea” cu Federația Rusă.

Congresul Blocului „Victorie” a reunit în capitala rusă zeci de politicieni afiliați lui Șor, printre care primarul Taracliei, Veaceslav Lupov, primarul Orheiului, Tatiana Cociu, și parlamentarul Vasile Bolea. De asemenea, la eveniment au participat și oficiali ruși, deputatul Dumei de Stat Leonid Sluțki.

Speakerii evenimentului au adus mai multe acuzații la adresa actuala formațiune de guvernământ a Republicii Moldova, PAS, și președintei Maia Sandu. Aceștia au transmis că forțele politice controlate oligarhului fugar, care este condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, vor putea dezvolta țara și au pledat pentru restabilirea relațiilor cu Federația Rusă, care s-au deteriorat din cauza invaziei ruse la scară largă asupra Ucrainei și atacurilor hibride la adresa Republicii Moldova.

Poziția mea politică constă în faptul că singura salvare pentru Republica Moldova – mai bine spus oameni, pentru că într-un final fiecare țară înseamnă simpli cetățeni – este uniunea cu Federația Rusă. (…) Această uniune trebuie să strânsă, de încredere și veșnic. Pentru că avem tradiții comune, istorii comune, o înțelegere comună a vieții”, a declarat Ilan Șor în timpul discursului său.

El a mai menționat că, săptămână viitoare” Blocul „Victorie” va depune la Comisia Electorală Centrală documentele pentru înregistrarea la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Potrivit lui, prima persoană de pe lista electorală a formațiunii va fi bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, Aceasta este cercetată penal în două dosare și se află în prezent în arest la domiciliu.

Amintim că Blocul „Victorie”, controlat de Ilan Șor, a fost creat pe 21 aprilie 2024, la Moscova. Acesta este format din Partidul „Renaștere”, Partidul „Șansă”, Partidul „Victorie” și „Forța Alternativă de Salvare a Moldovei”.

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Donald Trump

Președintele SUA, întrebat dacă este sigur că va putea opri invazia rusă din Ucraina. Trump: „Nu știu”

Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a spus că nu este sigur că va putea pune capăt invaziei ruse la scară largă din Ucraina. Declarația a fost făcut pentru presă, pe 5 iulie.

Nu știu. Nu pot să vă spun dacă acest lucru se va întâmpla sau nu”, a declarat Donald Trump, după ce a fost întrebat dacă este sigur că va putea pune capăt războiului din Ucraina.

La întrebarea dacă consideră că încheierea războiului este o prioritate, liderul american a spus: „Da. Mi-aș dori să se întâmple”.

Amintim că Donald Trump, în timpul campaniei electorale, a spus de mai multe ori că intenționează să pună capăt conflictului militar din Ucraina în prima zi în care va deveni președinte. Mai târziu, el a numit aceste afirmații o exagerare. După preluarea mandatului, Trump a încercat să joace rolul de mediator în soluționarea conflictului, dar a amenințat că se va retrage din procesul de pace din cauza continuării luptelor, notează Meduza.

Săptămâna aceasta, Trump a avut conversații telefonice cu omologul său rus, Vladimir Putin, și cel ucrainea, Vladimir Zelenski. După apelul telefonic cu Putin, liderul liderul de la Casa Albă a declarat că a rămas nemulțumit de conversație, deoarece nu a obținut „niciun progres” în discuțiile cu acesta.

AFP

Inundațiile devastatoare din Texas: bilanțul deceselor a ajuns la 51 de oameni

Bilanțul deceselor în urma inundațiilor din centrul statului american Texas a crescut la 51. Printre victime se numără 15 copii. Informațiile au fost confirmate de autoritățile locale.

Șeriful comitatului Kerr, Larry Leitha, a comunicat în cadrul unei conferințe din seara de 5 iulie că în comitat au fost depistate 43 de trupuri neînsuflețite. „Dintre acestea, 28 sunt adulți și 15 sunt copii”, a declarat Leitha. Iar autoritățile din comitatele Burnet și Travis au raportat alte șapte decese, potrivit BBC.

Salvatorii continuă căutările a 27 de fete care sunt date dispărute. Toate se aflau într-o tabără de vară pentru fete — Camp Mystic, în zona Hunt. Părinții a patru dintre fete au confirmat pentru presă că fiicele lor au murit.

Șeriful Leitha a precizat că echipele de salvare au evacuat aproximativ 850 de persoane, inclusiv personalul taberei. Potrivit acestuia, majoritatea celor aproximativ 750 de fete aflate în tabără au fost salvate.

Președintele Donald Trump a promis că va sprijini solicitarea guvernatorului statului Texas, Greg Abbott, și va declara stare de urgență, pentru a asigura ajutorul necesar statului.

Amintim că, pe 4 iulie, în partea centrală a statului Texas, SUA, a avut loc o inundație majoră provocată de ploi torențiale. „Râul Guadalupe, în zona Hunt, continuă să crească rapid și a atins al doilea cel mai înalt nivel din întreaga istorie a măsurătorilor, depășind inundația din 1987”, a transmis Serviciul Național de Meteorologie al SUA.

Guvernatorul Texasului, Greg Abbott, a calificat cele întâmplate drept o catastrofă și a semnat o declarație de urgență, oferind salvatorilor acces la toate resursele necesare. Guvernatorul a promis, de asemenea, că operațiunile de căutare a persoanelor dispărute vor continua fără întrerupere. Pentru salvarea și evacuarea locuitorilor au fost mobilizate elicoptere și vehicule militare tactice.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: