parlament.md

„Jos mâna de pe patentă”. După ce s-au întâlnit cu Alaiba, un grup de patentari a apelat la Novac pentru a se face auzit

Un grup de patentari a venit pe 18 ianuarie la Parlament pentru a cere excluderea termenului limită de activitate în baza patentei de întreprinzător. Aceștia au fost însoțiți de deputatul Partidului Socialiștilor Grigore Novac. Nemulțumirile au fost expuse la doar o săptămână de la întrevederea cu ministrul Economiei Dumitru Alaiba. Contactați de NM pentru un comentariu, reprezentanții instituției au menționat că „se află în permanență în contact cu deținătorii de patentă”. De asemenea, ministrul Dumitru Alaiba urmează să aibă o întrevedere cu aceștia pe 31 ianuarie. 

Olga Ceapchi, lidera grupului de inițiativă al patentarilor din Ștefan Vodă, a declarat că titularii de patente pur și simplu nu sunt auziți: „Activitatea în bază de patentă este o soluție atunci când Republica Moldova este o țară pusă pe brânci și cetățenii nu au o altă sursă de existență. Noi suntem acei care cu tărie de caracter nu am luat drumul pribegiei, dar am rămas în țară alături de familie, alături de copiii care au nevoie de noi”.

Antreprenorii susțin că dacă nu va fi exclus termenul limită de activitate în baza patentei aceștia vor fi nevoiți să iasă la proteste.

„Vă rog mult nu ne împingeți în stradă. Noi vom fi nevoiți, conform Constituției, după aceste șase luni, să ieșim în stradă să ne apărăm locurile noastre de muncă. Vă spunem. Jos mâna de pe patentă și nu vom ceda”, a declarat Eleonora Herghelegiu-Ţurcanu, patentară din Căușeni, citată de IPN.

Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Grigore Novac, a declarat că guvernanții ar ignora revindecările titularilor de patentă: „Au fost trași pe sfoară, pentru că li s-a propus una, dar s-a făcut cu totul altceva. Această categorie de cetățeni care activează în baza patentei de întreprinzător își doresc să contribuie la bugetul de stat cu taxe, doresc să muncească legal aici,  acasă”.

Contactați de NM pentru un comentariu, reprezentanții Ministerului Economiei au declarat pentru NM că ministrul Dumitru Alaiba a planificat o întâlnire cu patentarii pe 31 ianuarie. Aceștia au spus că întâlnirea a fost inițiată de minister și au adăugat că angajații ministerului sunt în contact permanent cu antreprenorii.

***

Amintim că pe 10 ianuarie ministrul Economiei Dumitru Alaiba a avut o întrevedere cu titularii de patentă. Oficialul a remarcat că nu toți 5000 mii de patentari, câți există în Moldova, pot fi acuzați de încălcări sau de rea intenție, dar este timpul ca toți să treacă la activitate independentă.

Acum în activitatea independentă nu trebuie să deţineţi borderouri, contabilitate, raportate. Acum o să primiţi aparatul de casă. El vă ajută să nu trebuiască să duceţi tot felul de hârţoage la FISC. Aparatul de casă de generaţie nouă, care e conectat direct la Fisc, primiţi o dată la trei luni o recipisă care vă calculează 1% din vânzări şi mergeţi la poştă, la bancă şi plătiţi şi gata”, a declarat ministrul.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Cea mai mare pictură pe apă din lume – realizată la Chișinău. O pictoriță a intrat în Cartea Recordurilor Guinness

Ludmila Cuptor, pictoriță din Republica Moldova, a stabilit un record mondial, realizând cea mai mare lucrare din lume în tehnica Ebru – pictura pe apă. Performanța sa a fost recunoscută oficial de o adjudecătoare Guinness World Records, venită din Regatul Unit pentru validarea rezultatului. Evenimentul a fost găzduit de un centru comercial din capitală, transmite IPN.

Ludmila Cuptor a menționat că acest moment marchează împlinirea unui vis. „Este rezultatul unor ani de căutări interioare, de muncă, efort, ezitări, speranțe și curaj. Este inspirată din tehnica clasică turcă – Ebru, pictura pe apă, o artă pe care am descoperit-o în 2019, în Italia. A fost dragoste la prima vedere”, a relatat artista.

Pictorița a explicat faptul că lucrarea este realizată pe apă, iar apoi este imprimată pe o pânză specială. Potrivit ei, cele șapte culori ale curcubeului care sunt utilizate în tablou simbolizează 70 de ani ai Cărții Recordului Guinness, dar și reprezintă un simbol al speranței și unității.

Autoarea lucrării a adăugat că pictura surprinde o câmpie din Moldova, plină de verdeață și flori, în toiul primăverii, care emană o senzație de liniște și aduce satisfacție sufletească.

Procesul de realizare a picturii a fost urmărit de adjudecătoarea Guinness World Records, Paulina Sapinska. În urma unei evaluări, aceasta a recunoscut oficial performanța. Paulina Sapinska a declarat că autoarea lucrării a respectat toate criteriile stabilite de Guinness World Records și aproape a dublat dimensiunea recordului anterior, care era de 20,86 metri pătrați.

Această lucrare are 39,97 metri pătrați. Așadar, este o încercare foarte impresionantă și un nou titlu Guinness World Records”, a notat adjudecătoarea Paulina Sapinska.

Angela Cutasevici, viceprimar al capitalei, afirmă că acest eveniment marchează curajul, inteligența și creativitatea. „Este foarte frumos că în fața publicului, a chișinăuienilor, se scrie istoria cu artista Ludmila Cuptor. Ceea ce văd este într-adevăr foarte frumos, inclusiv jocul de culoare, și mesajul artistic pe care îl transmite pictorița este impresionant”, a mai spus Angela Cutasevici.

Atunci când organizatorii au venit cu solicitarea de a fi parteneri ai acestui eveniment, noi, cei de la Primăria Chișinău, am spus din start că vom fi alături, fiindcă astfel de inițiative ne fac să fim mândri, atât ca oraș, cât și ca țară. Este un lucru care ne face pe noi, cei care educăm tânăra generație, să-i insuflăm mândria față de valorile cultivate aici”, a spus șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi.

La finalul evenimentului, autoarea tabloului a primit un certificat oficial care atestă noul record Guinness pentru cea mai mare pictură Ebru din lume. Tabloul va fi expus în următoarele săptămâni la Port Mall, iar ulterior va deveni o piesă muzeală.

IPN
IPN
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: